Rachelwerk uitvlakken

Herm01

  • #1
Ten behoeve van een nieuw gipsplaten pafond hebben we rachels tegen de oude balklaag aan geslagen. Wie heeft er een tip hoe ik dit rachelwerk het makkelijkst kan uitvlakken?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kan een draadje spannen haaks op de rachels en dan zorgen dat de raggels het draad net niet raken. Wel voor zorgen dat de draadjes onderling waterpas op de zijkanten van de muur zitten, dus daar streep uitzetten ofzo.

Je kan ook met een lange lat (ik gebruik een oude plint) werken en dan op het oog uitvlakken. Dus op het laagste gedeelte een rachel bevestigen tegen de balke en vanaf daar met zo'n lat gaan uitvlakken. Maak je niet te druk om een paar millimeter verloop, dat vangt de stuccer wel op.

Je zegt trouwens dat je de rachels geslagen hebt. Je kan beter schroeven.
 

Herm01

  • #3
Hallo Cyruse,
bedankt voor je antwoord. Zoiets met een touwtje had ik ook bedacht. Wilde alleen even horen of er ook nog handigere methodes zijn.
Maar waarom kun je beter schroeven dan spijkeren. Omdat we ervan uitgingen dat het plafond nog wel uitgevlakt zou moeten worden hebben we de spijkers er niet helemaal ingeslagen.
Herm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Om te voorkomen dat je het touwtje af en toe raakt en daardoor een steeds grotere afwijking krijgt, kan je het touwtje een racheldikte los houden, en telkens met een los stukje de afstand controleren.

Het op afstand brengen kan makkelijk met kunststof dikteplaatjes. Je meet de afstand tot het touwtje en dan weet je welk plaatje je moet gebruiken.

Met een roterende laser kan het ook, in plaats van het touwtje. heb ik zelf geen ervaring mee, maar het lijkt me handiger omdat je de maat dan overal hebt. Ook daar geldt dat je de lijn beter iets lager kunt houden met een vaste afstand.
 

Herm01

  • #5
Begrijp ik, bedankt
Herm
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Herm01 schreef:
Hallo Cyruse,
Maar waarom kun je beter schroeven dan spijkeren. Omdat we ervan uitgingen dat het plafond nog wel uitgevlakt zou moeten worden hebben we de spijkers er niet helemaal ingeslagen.
Omdat spijkers, zeker als ze boven je hoofd zijn ingemept, nog wel eens de neiging hebben om iets los te werken en dan heb je grotere kans op barstjes. Zeker als daarboven nog gelopen wordt (verdiepingsvloer) en de balken niet niet al te ruim aan de maat zijn, ze 'werken' zich dan een beetje los. Mocht je persé toch willen hameren, ram er dan per minstens 2 spijkers gekruist schuin in waar ze op de balk komen.

En ik vind het uitvlakken ook makkelijker gaan met schroevne. Je kan nog eens wat corrigeren als iets toch nog later lijkt te verlopen. Probeer dat maar eens met 6cm nagels er diep ingeslagen...

De roterende laser optie van IJkenhout kan ook, daar krijg je echt snaarstrakke plafonds mee, maar dat zijn dure dingen (ook om te huren). Worden meestal alleen gebruikt voor systeemplafonds e.d.
 

Herm01

  • #7
@ Cyruse,
Bedankt voor je aanvulling
Herm
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Ik doe het altijd met schroeven 4,5 maal 70 laatste 2 cm van de schroef glad.
Eerst geheel vast zetten, en dan de schroef iets los draaien en tegelijk aan de lat trekken.
De lat kun je dan laten zaken naar het punt waar je hem wilt hebben.
De schroeven werken dan als toprocks.
En moet je veel uitvlakken dan sla ik op de zijkanten van de balk altijd een lat/plank.
Deze zet je mooi vlak endan kunnen de latten zo tegen de uitgevlakte lat op de zijkant van de balk worden geschroefd.
 

Herm01

  • #9
@Rene,
Bedankt voor de tip
Herm
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu