Problemen riolering badkamer - Stank

Maarten.v

  • #1
Nieuw hier op het forum. Veel gelezen en nu op het punt aangekomen dat we wanhopig worden en maar eens om advies vragen.

Situatie:
Huis van 4 jaar oud en nu 2.5 jaar bewoond. Eerst verhuurd geweest en nu door ons gekocht (half jaar geleden). Huis is gedeeltelijk verbouwd (nieuwe keuken, badkamer en verplaatsing wasmachine). Zie plattegrond beneden voor een opstelling. Wasmachine stond in badkamer, nu in hobbyhok bij wastafel. Wasmachine is aangesloten op fonteintje wc.



Problemen:
Rioollucht uit badkamer.

Rioolinspectie geweest maar nog steeds geen concrete oplossing.

Wat is er gewijzigd:
- Leidingen zijn in de muur gelegd voor de wastafel.
- Doucheputje is vervangen voor een Easydrain compact.
- Afvoer voor wasmachine dichtgemaakt (onder nieuwe tegels).

Symptomen:
- Wasbakken (2 op 1 aansluiting) borrelen, lopen slecht weg en uit 1 komt bij weglopen putlucht uit. Bij degene die de geur produceert is er ook een bruine aanslag na een tijdje (slijmerige substantie) wat behoorlijk stinkt en je ruikt door het putje.

Inspectie-man gaf aan dat dit niet heel netjes is aangesloten (32mm buizen en veel bochtenwerk van 90 graden). De stinkende/boerende zit het verst weg van de leiding in de muur. Hij kan hier ook niets controleren omdat het een 32mm aansluiting is en hij hier zijn apparatuur niet in krijgt (is voor het gemak gelijmd in de 40mm aansluiting in de muur :cry:).

Ik heb nu de afdichting van de Easydrain licht open staan. Het water loopt nu in de wasbakken beter weg en er zijn vrijwel geen geurtjes meer uit de wasbakken. Ik denk eraan om een wasbak te plaatsen met maar 1 afvoer.

- Doucheputje stinkt en slurpt water weg als douchekraan uit gaat. Ook hier staat na een tijdje (een week tijd) een bruine aanslag in wat ook behoorlijk stinkt. Wordt dagelijks gebruikt (2-3maal). Water loopt hier zonder problemen weg. Dit onafhankelijk van of de afdichting dicht of open is.

- Uit de leidingen komt een licht blazende rioollucht. Dit is vooral bij de douche maar ook een klein beetje bij de wastafel te merken als je je hand voor de opening houdt.

- In de WC en bij de wasmachine geen geurtjes. Ontluchtingspijp gaat ook via de wc naar het dak direct daarboven. Het fonteintje had soms nog wel eens dat hij niet wegliep. Na een luchtbel liep het dan zonder problemen weg. Heb hier een beluchter geplaatst en loopt nu goed.

Waarschijnlijk het probleem volgens riool inspectie man:
- Lichte verzakking in de afvoer van de douche. Water blijft over een meter ongeveer voor 50/60% in de buis staan. Leiding van wastafel komt hier op uit. Het was geen complete verzakking.

Mijn vragen:
- Kan een lichte verzakking in de doucheafvoer zorgen voor al deze stankproblemen?
- Kan het een probleem zijn met beluchting/ontluchting? Op de wc zijn er geen enkele luchtjes. Als ik echter met mijn hoofd boven de afvoer op het dak ga hangen (ontluchting/beluchting buis) ruik ik helemaal niets. Kan het zijn dat de ontluchting op de wasmachine aansluiting was aangesloten en deze verkeerd dichtgemaakt is?
- Heeft het plaatsen van een afwasbak met maar 1 afvoer zin? Deze komt dan recht op de afvoer in de muur te zitten zonder bochtenwerk (wel 32mm).


Ik ben bang dat als ik alles laat openbreken en vernieuwen we dalijk nog steeds met overlast zitten omdat het probleem misschien wel ergens anders zat! Ik kan me niet voorstellen dat de vorige bewoners 1.5 jaar in het huis hebben gewoond met deze stank.

Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Anders laat eens een rook test uit voeren waar rook uit komt daar komt ook stank uit.

 

Maarten.v

  • #3
Beste henk,

Zou dit echt nut hebben? De lucht komt mijn inziens echt uit de sifons. De bruine aanslag wordt naar mijn mening veroorzaakt door de blazende lucht. Als ik de sifons en de drain echt goed schoonmaak dan ruik ik weer even niets tot de kraan weer aan gaat en de lucht weer naar boven komt (of tot de lucht de sifons weer bruin heeft gestoomd/laagje rotzooi aan de wand).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Als u de boel verbouwd heeft kan het ook wezen dat de beluchting van leidingen niet goed is.

de afvoer kan ook de sifon leeg trekken doordat een aan sluiting verkeerd zit.

Dit word ook vaak verkeerd gedaan bij een drain waardoor deze slecht weg loopt omdat het lucht niet weg wil.

zie tekening van verkeerd aansluiten van een verloop.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu