Problemen met Bosch HRC 35 combiketel

Joost125

  • #1
We hebben in juni 2011 een nieuwe HR ketel laten plaatsen, Bosch HRC 35. Daarvoor hadden we een Nefit HR ketel, type weet ik niet meer. Sinds we de nieuwe ketel hebben, hebben we gedoe.
- belangrijkste is dat we 30%! meer gas verbruiken dan bij de vorige HR ketel. Dat is raar want de vorige ketel had een boiler, en volgens de monteur moest hij dan continue water warm houden wat natuurlijk energie kost. Met de nieuwe ketel, zonder boiler, zou er geen water warm gehouden hoeven worden en dat zou moeten besparen. Dus niet. We hebben gecorrigeerd voor graaddagen en in een gelijk huis onder gelijke omstandigheden komen we dus uit op 30% meer verbruik.
- de kachel warm slecht op. Hij doet soms 2 uur om van 15 graden, onze nachttemperatuur, naar 18,5 graden te gaan.
- de thermostaat die ingesteld staat op bv 19 staat graden, springt soms terug naar 18 of 18,5 graad. Soms stopt de kachel ook, blijft hangen en warmt niet meer op, terwijl er niemand warm water gebruikt
- heel af en toe lekt hij water. Ik zet dan een bakje onder de plastic zwanenhals en dat zit in twee dagen vol. Nu alweer een poos geen water gezien en toch nog problemen. druk vd ketel is ok

De monteur doet zijn best om het euvel te verhelpen maar hij komt er niet goed uit.
- we hadden een simpele honeywell thermostaat, die je dmv draaien op de juiste temp kon instellen. Verder geen toeters en bellen. Voor ons prima, werkte bij de nefit uitstekend. De monteur heeft er nu een Bosch thermostaat opgezet die hoort bij de ketel maar ook nu lopen we tegen dezelfde dingen aan, nl soms haperen en niet snel opwarmen.
- onderhoud is geweest in november

De monteur denkt dat de verklaring voor het hogere gasverbruik ligt in het feit dat we s morgens de ketel opstarten en tegelijk warm water gaan gebruiken om ons te wassen. Elke keer als we warm water gebruiken, slaat de ketel 2 minuten af en dat maakt dat hij slecht kan doortrekken. Dat vinden we heel raar, we zijn toch zeker niet de enigen die met een hr ketel zonder boiler, tegeljk met het opwarmen van de kachel ook warm water willen hebben? ( we douchen niet, alleen wassen en scheren).

De afgelopen dagen zijn we eerder uit bed gegaan om de kachel aan te zetten. Toen ging die in 1 uur van 16 naar 18 graden. Over de laatste halve graad heeft hij vervolgens 2! uur gedaan. En ja, dat was het moment dat we eruit gingen en ons gingen wassen maar dat hoeft toch geen 2 uur te duren?

Ook nu we letten op zomweinig mogelijk warm water gebruiken als de ketel opstart, zien we de thermostaat, de spanieuwe, soms voor onze ogen springen tussen bv de 18 en 18,5 graden terwijl de ingestelde temp 19 graden is. Dit soort zaken hebben we bij eerdere ketels nooit gezien.

Wat nu? De monteur denkt dat het euvel zit in het feit dat we tegelijkertijd warm water gebruiken en de ketel opstarten. Zijn oplossing is een programmeerbare thermostaat die we dan eerder laten aanslaan, voordat we uit bed gaan. ( volgens hem heeft bijna iedereen met een HR ketel een programmeerbare thermostaat) Het zal iets helpen, ook al vind ik het nog steeds bijzonder dat dit zo sterk op elkaar reageert.
Waar het mi niet gaat helpen is dat de ketel zo lang doet over de laatste halve of hele graag, bij gelijke buitentemperatuur, en dat we de temp soms zien blijven ' hangen' of wisselen voor onze ogen.

Wie heeft een idee want wij en onze monteur weten het niet meer.
 

Bernhard

  • #2
Meten is weten. Meet gedurende de opwarmperiode de temperatuur van de aanvoer- en retourleiding direct onder de ketel. Bij een te groot verschil zal de ketel niet hoger gaan branden. Meestal is een groot verschil in temperatuur het gevolg van niet juist afgestelde radiatorventielen. De verdeling van het water over de radiatoren is dan niet goed. Een andere mogelijkheid is dat de wisselklep voor warmwater en CV niet goed functioneerd. Of een warmwaterthermostaat een verkeerde waarde doorgeeft. Of er is een druppelende kraan in huis. mvgr bernhard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat de ketel geen boiler meer heeft hoeft niet te betekenen dat deze daardoor ook veel zuiniger is.

Wat ik vaak tegenkom is dat mensen een hoger verbruik krijgen niet voor verwarmen van het huis maar juist voor het tapgedeelte, de ketel kan meer ww leveren dan voorgaande ketel en ja dat comfort kost centjes cq gas.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Er zijn meerdere factoren om zomaar de boosdoener aan
te wijzen.

Het eerste wat belangrijk is, wat had je hiervoor?
dus exacte merk en type ketel, dit oa ivm het warmwater
gedeelte.
Het tweede is, wat was je gasverbruik in seizoen 2010/2011
& 2011/2012 & 2012/2013 dat geeft een beter beeld dan
de kreet dat het 30% meer is als .....?? als welk seizoen?

Een algemeen beeld wat ik persoonlijk zie in onze
klantenkring, is dat er vaak bij het kiezen van een
nieuwe ketel, gekozen word voor een grotere warmwater
opbrengst, de keerzijde leert dat men niet korter gaat
douchen, dus meer gasverbruik is het gevolg.
Deel 2 is dat het afgelopen seizoen 2012/2013 gemiddeld
25% hoger is uitgevallen dan vorig seizoen door de lang
aanhoudende winterweer

Dus ik vermoed in eerste instantie dat het niet zozeer
aan de ketel of regeling zal liggen, maar dat zal jouw
aanvullende info moeten gaan uitwijzen
 

Joost125

  • #5
Dank voor jullie reacties. De venielen zijn een jaar geleden gecheckt en waar nodig vervangen. We hebben de monteur gevraagd of het aan de wisselklep kan liggen. Hij gaat dat morgen bekijken. Er is geen lekkende kraan in huis.
Onze vorige ketel was een nefit HR ketel met boiler van 60 liter en met een behoorlijk vermogen. Specs kan ik helaas nergens meer vinden.

Qua verbruik
Oude ketel
Aug 2010 -aug 2011 _1314m3 gas, 2000kwh stroom, gasverbruik per graaddag 0,44
Nieuwe ketel per juni 2011
Mei 2011- mei 2012 _1681m3 gas, 1800kwh stroom, gasverbruik per graaddag 0,62
Minder stroom maar gas is behoorlijk gestegen en dus behoorlijk meer kosten

Vorig jaar was mijn vrouw met zwangerschapsverlof in de (koude) winter,die periode is dan ook niet goed te vergelijken.
Mei 2012- juni 2013_2497m3, 2800kwh stroorm, gasverbruik per graaddag 0,76

Inmiddels merken we dat het heet water tappen tegelijk verwarmen geen goede combi is. Dat doen we niet meer tegelijk en nu gaat het beter. Waarbij nog steeds geldt dat de nieuwe Bosch thermostaat de temp niet constant op bv 19 graden kan houden. Verder blijven we het vreemd vinden dat warm water tappen zo'n enorme invloed heeft op het opwarmen van de ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu