Probleem met Siemens Vaatwasser type SE65590/07

My_newsf

  • #1
Beste mensen,

Ik ben in het bezit van een Siemens vaatwasser, type SE65590/07. Sinds enige dagen neemt hij soms onvoldoende water in. Ik heb op Internet gezocht, en als mogelijke oorzaken werden een verstopt Labyrinth en een slecht werkende niveauschakelaar gegeven.

Als je geinteresseerd bent, kun je de tekeningen van deze en andere vaatwassers vinden op de Quickfinder.

Om met de niveauschakelaar te beginnen. Ik heb dit onderdeel (nr. 26 3079) uitgebouwd, schoongemaakt en volgens mij werkt die goed. Bij de spoelgang, voorafgaande aan het programma, neemt de vaatwasser namelijk voldoende water in. Het is pas bij het feitelijke wasprogramma dat hij te weinig water inneemt. De motor draait heel veel toeren, en er circuleert wel wat water, maar onvoldoende om beide armen in beweging te zetten en zelfs onvoldoende om de zeep goed uit he bakje te spoelen, laat staan de vaat goed schoon te krijgen.

Dan het Labyrinth, dit is onderdeel nr. 21 5761. Dit onderdeel is linksboven duidelijk vervuild met een soort bruine vettige rommel. Het labyrint is volgens mij een warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat het weglopende vuile warme water, het schone koude water van de volgende spoelgang voorverwarmt. Een verstopping op dit punt kan volgens mij verklaren waarom het apparaat in de eerste spoelgang wel voldoende water inneemt, en de volgende spoelgang (als gebruik gemaakt wordt van het Labyrinth om het koude water op te warmen) niet. Als ik een paar liter water in de automaat gooi tijdens het hoofdprogramma, loopt de machine verder goed en is de vaat mooi schoon.

Het probleem is nu dat ik het Labyrinth niet goed schoon krijg. De vervuiling zit dus linksboven, in twee verschillende compartimentjes, en door middel van spoelen met chloor en ontkalker, en ook flink spoelen met warm water heb ik getracht die schoon te krijgen. Dit lukt niet goed. Nu is mijn vraag of iemand hier ervaring mee heeft, en via welke aansluiting ik zou moeten spoelen. Er zitten namelijk zes (!) aansluitingen onderaan het labyrint, plus nog een soort ontluchting bovenop, en als ik zou weten door welke aansluiting ik ontstopper zou moeten gooien, zou dat al een hele boel helpen (door er naar te kijken kom ik er niet uit).

Of is reinigen in zo'n geval nutteloos en kan ik beter een nieuw Labyrinth kopen (dit kost 104 Euro, misschien bij de Handyman goedkoper?).

Dank en groeten,

Danny
 

Co de Witgoedman

  • #2
Neem de aansluiting waar de afvoer op is aan gesloten.

Dicht de ontluchtdop aan de rechterbovenzijde af, zet het labyrint op zijn kop en vul deze met een chlooroplossing, kan evt een aantal keren moeten en kan soms een paar dagen duren.

Meestal lukt het op deze manier.
 

My_newsf

  • #3
OK, is dat de tweede van links?

Danny
 

Co de Witgoedman

  • #4
Bijna alles is doorverbonden als hij op zijn kop staat, maakt dan niet veel uit, de eerste of de tweede.

Mits het labyrint wel uit de machine is. :mrgreen:
 

My_newsf

  • #5
Okidokie, ja Labyrinth is uit de machine - dat achterste doorzichtige hoekje op de machine was even lastig, er moet een schroef uit voor hij los komt (waarvan je denkt dat de hele machine uit elkaar gaat vallen als je hem los schroeft).

Groeten,

Danny
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu