Probleem: inkorten van hout-beton schutting

Beertjebruin

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met een grooot probleem :(
In 2009 hebben wij een hout-beton schutting geplaatst. Deze bestaat uit (ongewapende) betonnen palen van 10X10cm dik. Tussen de palen zitten 70cm hoge betonnen platen en daarop een houten scherm van 1.30m. In totaal dus 2.00 meter hoog. Aangezien onze tuin scheef loopt, is de schutting vanuit de straat gezien 2.15-2.20m hoog. De palen staan ook nog 75 cm diep in de grond in beton gestort. Nu hebben we dus een brief gekregen van de gemeente waarin we dringend verzocht worden om de schutting binnen 8 weken te verwijderen of in te korten! Wij wisten echt niet dat we fout zaten maar er is geen ontkomen aan helaas...

Verwijderen willen we natuurlijk niet, dus dan wordt het inkorten, maarja hoe kort je beton in???. Ik was zelf aan het denken of het misschien mogelijk zou zijn om de palen door te slijpen (terwijl ze dus in de grond staan). Ook zou er dan een gaatje in de paal geboord moeten worden voor het haakje waar het schuttingscherm in komt te staan. Kan dat? En wordt het dan enigszins recht? Of heeft iemand van jullie misschien een beter idee?

Ik hoop écht dat de schutting nog te redden is....
Heel erg bedankt alvast voor de moeite!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Afzagen met een bandenzaag, gaat perfect.
een gaatje boren, zou ik doen zonder kloppen, dan moet het goed gaan.

groeten b
 

Beertjebruin

  • #3
Hoi boudewijn,

Bedankt voor de snelle reactie! Wel echt heel fijn om te horen dat die palen door te zagen zijn met zo'n bandenzaag. :D Maar nu begin ik eigenlijk te twijfelen of er niet toch iets van wapening in die palen zit... Kan het dan evengoed nog? En zijn er nog tips om zo recht mogelijk te zagen?

Groetjes Beertje
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Wapening ga je met een bandenzaag gewoon doorheen, i swel een pokke klus die palen afzagen, mondkapje op, en stoffig worden :P

groeten b
 

Techno tim

  • #5
En vergeet de oorkleppen niet.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6

Beertjebruin

  • #7
Super, dan gaat dat helemaal goed komen!
Ik zal in elk geval oorkleppen en stofkapjes gaan aanschaffen.
En je moet de oorkleppen natuurlijk ook niet vergeten af te doen he boudewijn :P
 

12mark12

  • #8
Een bandenzaag is voorzien van wateraansluiting. Dit tegen stof en koeling van zaagblad. Je wordt wel smerig, en meteen alles goed naspoelen met water. Ik zou er niet aan beginnen met een grote slijptol, daar is geen water bij mogelijk
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #9
12mark12 schreef:
Een bandenzaag is voorzien van wateraansluiting
een bandenzaag heeft geen wateraansluiting, een bandenzaag word langs de weg gebruikt door de wegenbouwers. die hebben een droog zaagblad erin.

een muurzaag heeft wel een wateraansluiting, die heeft ook een totaal ander zaagblad.
ik zou voor deze klus absoluut een banden zaag gebruiken.

groeten b
 

Techno tim

  • #10
Beste Beertjebruin hoewel het inkorten van de schutting opzich best wel gaat lukken, toch nog even een vraag.
Heb je bezwaar aangetekend,weet niet waar je schutting staat maar achter is 2mtr hoog normaal en toegestaan dit gerekend vanaf peil.
Gemeente wil vaak hun willetje wel eens doordrijven maar hebben daar geen soms geen recht op.
Dit even ter info voordat je de zaag er in zet.
 

12mark12

  • #11
Boudewijn0318 schreef:
een bandenzaag heeft geen wateraansluiting, een bandenzaag word langs de weg gebruikt door de wegenbouwers. die hebben een droog zaagblad erin.
Een bandenzaag heeft wel een wateraansluiting, Tegenwoordig is droog zagen bij arbowet verboden, er zijn drukpompjes met reservoir te verkrijgen om op locatie zonder waterkraan nat te zagen. Niet dat dit altijd gebeurt. Je hebt inderdaad droge en natte bladen.

Mocht je twijfelen kan ik je de mijne wel uitlenen, met aansluiting.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
Zal dan volgens de arbo veranderd zijn als dat verplicht is, maar ik zie nog altijd mijn maatje die stratenmaker is het droog doen, net als zijn collega's.

en een thuis werker heeft toch niets met de arbo te maken :lol:

groeten b
 

12mark12

  • #13
Overigens heb je hier weinig keus, een bandenzaag is zwaar, zeker als de palen al staan, maar ik denk niet onmogelijk. Ik denk dat een schuttingbouwer het niet anders zal doen als met een bandenzaag of grote slijptol (duurt wat langer voor je er door bent)

zal een zwaar karwij worden, maar niet onmogelijk
 

12mark12

  • #14
Boudewijn0318 schreef:
en een thuis werker heeft toch niets met de arbo te maken :lol:
Mee eens, maar ik wilde aangeven dat alle bandenzagen wel een wateraansluiting hebben :)

Of ze gebruikt worden is iedervoor zich

Toch zou ik het wel doen, stofhappen is niet alles en je machine leeft langer (als je hem huurt is dat weer anders)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Ok jongens, genoeg gezellig geklets.
Laten we even wachten op een reactie van de TS. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Techno Tim heeft een belangrijk punt, normaal wordt uitgegaan van het maaiveld, het is nog maar de vraag of de straat het maaiveld is.
Ik zou me toch eens laten adviseren door een deskundige.
 

Beertjebruin

  • #17
Technotim, dat dacht ik dus idd ook. Wij zijn bij de bouw van de schutting uitgegaan van het peil van het huis en het grootste gedeelte van de tuin. Tussen de buren en ons staat een klein muurtje van 2 m hoog (door de huizenbouwers zelf gebouwd). Onze schutting is even hoog als dat muurtje. Ik had ook gelezen dat je uit moet gaan van het hoogste perceel, maar wel van het laagste punt van dat hoogste perceel.
Vanuit ons perceel gezien klopt die 2m precies. We hebben echter bij de bouw van de schutting eerst de lagergelegen delen van de tuin opgehoogd (15-20cm) zodat alles gelijk was aan de drempel van de achterdeur, het terras en de scheiding met de buren. Vanuit de straat zie je dus een tuin die 20cm hoger ligt dan de straat (staat een 20cm hoog muurtje op de erfgrens) en daarop staat dan de schutting (wel 0,5 meter van de erfgrens met de weg af, want dat moest).
Voor de 2m hoge schutting aan de zijkant hebben we overigens een bouwvergunning aangevraagd en gekregen maar hierin was niet gespecificeerd welk peil aangehouden moest worden (weg of tuin).

Ik heb nu in elk geval de situatie voorgelegd aan het VROM (dat is iets met de bouwregelgeving), dus ben benieuwd... En als jullie toevallig weten hoe het zit is dat ook welkom natuurlijk :D

En als we moeten zagen, dan zoek ik een bandenzaag mét wateraansluiting. Alles wat ik kan doen om zo min mogelijk stof te happen, grijp ik aan :P
 

Kacheltje

  • #18
Wij zijn bij de bouw van de schutting uitgegaan van het peil van het huis en het grootste gedeelte van de tuin.
Het peil van de bebouwing (je woning) is bepalend wat voor jou tuin het maaiveld is. Als de schutting op een lager peil ligt ligt het maaiveld zeg maar hoger.
Van straatniveau kun je niet uitgaan. Als de weg 1 meter hoger of lager ligt zou je een schutting van resp 1 of 3 meter mogen bouwen.

Je zou dit nog eens moeten na meten. Voor die tijd teken je beroep aan als dit nog mogelijk is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
Je mag op elke plek meten tegen de schutting aan.
Conform de regelgeving is gunstigste zijde maatgevend.
Als je je tuin iets ophoogt en aan de binnenzijde 2 meter meet maakt het niet uit als het aan de straatzijde 2.15 meter is.
Vervolgens teken je protest aan en nodig je de gemeente uit om nogmaals te komen meten.

je kan je vraag ook hier http://www.bouwhelp.nl/index even stellen
 

Beertjebruin

  • #20
Aan alle reacties te zien zit de gemeente dus blijkbaar fout ( :mrgreen: )
Ik ga dan toch maar bezwaar aantekenen. Nee heb ik en ja kan ik krijgen! Maar nou vraag ik me wel nog 1 ding af: op de site van het VROM staat dat bij het hoogstgelegen perceel, het laagste punt van de tuin waar de schutting opkomt, maatgevend is. Dat hebben wij dus niet gedaan... Maargoed ook dat is misschien op te lossen met verhogen??

Groetjes Beertje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu