Potdeksel delen schilderen: Hoe voorbereiden?

Ferryv

  • #1
Het wordt hoog tijd om de potdeksel delen aan de zijkant van mijn huis te voorzien van een nieuwe laag zwart. De geschikte verf heb ik al. Voordat ik ga beginnen heb ik echter nog wel een drietal vragen:
1. Als voorbehandeling wil ik alles schoonmaken met een harde borstel en verfreiniger. Vervolgens de verf erop. Is dit de juiste methode, of kan het beter anders?
2. Een aantal spijkers zijn in de loop der tijd wat uit het hout gekomen (zie ook de tweede foto, in het midden). Kan ik die gewoon terugslaan, of zullen ze er weer snel uitkomen en kan ik ze beter vervangen door een schroef?
3. Wat kan ik beter gebruiken: Een grote blokkwast of een roller?

Alvast heel hartelijk dank voor jullie advies!


 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Zo te zien zijn de delen verzadigd met vocht. De verf is plaatselijk dof uitgeslagen en van het oppervlak verdwenen. Meet eerst het vochtpercentage. Is dit hoger dan 20% dan moet het hout eerst (aan de wind ) drogen. Forceren met een fohn kan ook.
Het oppervlak ziet er vrij ruw uit. Dit zult u met een roterende schuurmachine vlak moeten maken, althans, de losse houtvezels verwijderen.

De spiijkers ( die door vocht -!- naar buiten zijn gekomen ) drevelt u met een drevel tot ca. 1cm. onder het oppervlak en stopt u uit met stopverf.

Hierna kan de verf worden aangebracht.
 

Ferryv

  • #3
Kees, bedankt voor je antwoord.
Ik denk dat de foto iets vertekend; de kleurverschillen komen volgens mij niet van hout wat nu nat is, maar van jaren lange inwerking van zon, wind en water. Dit beeld heeft de gevel altijd als ie droog is.
Voor de zekerheid heb ik vanmorgen ook even de vochtigheid gemeten; die varieert tussen de 7 en 13%.

Dat zou een goede verklaring zijn, dat de spijkers eruit zijn gekomen door vocht. En dat zou betekenen dat ze er nu wel in zouden moeten blijven, na de nieuwe verf /coating lagen. Ik weer blij :)

Ja, het hout is heel erg ruw, ruwer dan het het ruwe hout dat je tegenwoordig als ruw koopt. Dat laat ik zo, anders zou ik het er beter af kunnen halen en schaven, of vervangen door nieuw hout. De echt losse delen zijn eraf geborsteld (was niet zo heel veel, viel me erg mee). Schoonmaken ging beter met een droge borstel dan met water; met water bleef alle stof plakken.

Dan toch nog één vraag: Op de "verf" (T*nco houtcoat) staat: niet aanbrengen in direct zonlicht. Hoeveel kwaad kan het als er wel zon op staat tijdens het aanbrengen? ('s ochtends is het nog vochtig, vanaf half 10 begint de zon erop te komen, en als er ie er 's avonds weer vanaf is, heb ik nog een uurtje voordat het te donker is. Dus zou ik moeten wachten op volledig bewolkte dagen zonder regen, dat schiet ook niet op..). Zou het zijn dat omdat het een teer/carboleum vervanger is, het door de zon inbrandt op je huid? Dan zou beschermende kleding volstaan en zou het wel in de zon kunnen.. Iemand een idee?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ook teervervangers kunnen door reflextie verbranding veroorzaken. Zo te zien is er van reflextie bij deze ondergrond geen sprake.
Door het extreem ruwe oppervlak wordt vuil en vocht langdurig vastgehouden. Dit verkort de onderhoudstermijn.
Overigens hebben we volgens de vakbladen hier maar 7 dagen per jaar het ideale buitenschilderweer: temp.20 gr. / geen wind of zon en juiste rel vochtigheid. Ik zou zeggen: schilderen maar.

Gebruik wel chemicaliën bestendige handschoenen. Ook teervervanger bevatten kobalt verbindingen die schadelijk voor de huid zijn.
 

Ferryv

  • #5
Hierbij nog even de terugkoppeling: Gisteren hebben we voor ons (waarschijnlijk) het schilderseizoen afgesloten. Met veel dank aan niet alleen dit topic, maar ook veel informatie die we gelezen hebben in andere onderwerpen!

Bijgesloten nog even het resultaat van de betreffende potdeksel delen.
Alles op de verdieping is geschilderd, de windveren en waterborden vervangen, inclusief de complete overhang aan de achterkant (Rot door verstopte verholen goot ergens in het verleden). De nieuwe kozijnen in de oude hooideuren en de dakkapellen hebben we twee jaar geleden geplaatst, nu dan eindelijk uit de grondverf, en geschilderd.
Van het voorjaar gaan we weer verder met het noord-geveltje en het houtwerk beneden; nu eerst maar weer binnen aan de slag..

 

Poster

  • #6
Ziet er gelikt uit.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Prachtig!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu