Portiek maken in bestaande uitbouw

Evduijn

  • #1
Hallo

tbv een nieuw te metselen portiek ('Kloek77' bedankt voor de naamaanduiding, kwam er even zelf niet op) het volgende:
De nieuwe portiek komt in de bestaande gemetselde aanbouw (thans nog schuur). Het betreft het verdonkerde gebied in de 1e en 2e foto, nu zit er nog een stalraam (Excuses voor de slechte kwaliteit)
Om een idee te geven: op de laatste foto is een soortgelijke portiek te zien. Heb echter de volgende vragen en hoop dat iemand me kan helpen:

- is een rollaag zoals thans boven de ramen van mijn huis aanwezig ook later nog aan te brengen boven deze portiek (zie 3e en 4e foto genomen van een van de ramen)? Doorgaans wordt immers dit als eerste geplaatst en daarna de muur erboven, dit is net andersom.
(recht-toe-recht-aan muurtjes gaat me zelf nog wel redelijk af, maar dit soort werk wordt me iets teveel van het goede :lol: )

- weet iemand hoe de zandstenen elementen aan weerszijden en in midden vd rollaag officieel heten en of die nog steeds worden gemaakt. Of denken jullie dat ik aangewezen ben op hergebruik van bestaande elementen (niets mis mee hoor alleen wat zoekwerk :? ) ?
Het betreft overigens een woning uit eind 1800 (schuur is uit 1928)

Bedankt!
Erik





 

Fiesiekus

  • #2
Evduijn schreef:
- weet iemand hoe de zandstenen elementen aan weerszijden en in midden vd rollaag officieel heten
De twee aan de buitenzijde heten aanzetstenen en die in het midden de sluitsteen
 

Ralph

  • #3
Zo'n rollaag is ook achteraf nog te maken, maar je dient dan het kozijn wel daarnaar aan te passen.
Ook moet er minimaal de helft van de overspanning aan metselwerk naast de rol aanwezig zijn om de rollaag te kunnen dragen.
Mocht dat er toevallig niet zijn kan je het oplossen door een latei op de kant eroverheen te leggen en er een paar gezaagde stenen voorlangs te metselen.
Maar dit is geen werk voor een hobby metselaar kan ik je zeggen, sterker nog.....de gemiddelde metselaar kent dit niet eens meer.
 

Evduijn

  • #4
Fiesiekus, bedankt voor de benaming
Ralph, jij ook bedankt voor de info. De bedoelde rollaag komt overigens niet boven de voordeur (bovenlicht) maar boven de entree van de portiek zelf, dus direkt boven uitsparing huidige buitengevel
Hebben jullie enig idee of die sluitstenen en aanzetstenen nog steeds gemaakt worden? Of wordt het speuren bij leveranciers van oude bouwmaterialen ?
groeten en bedankt
erik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu