Poortdeuren van betonplex

Vin75

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben van plan mijn tuin/poortdeur te vervangen door een exemplaar van betonplex. De afmetingen zijn 180x85. Uit een plaat van 125x250 zaag ik een stuk van 180x85 en dan hou ik voldoende materiaal over om de buitenste 20 cm van de deur "dubbel" te maken. Dan kan ik daar ook meteen het deurslot in wegwerken.
Aangezien betonplex niet het meest voor de hand liggende materiaal is voor een poortdeur, zou ik graag weten of iemand hiermee ervaring heeft. Geen risico op kromtrekken? Andere zaken waar ik op moet letten?

alvast bedankt voor jullie tips.

Vin
 

Tiho

  • #2
Ik zou wel zorgen dat ik multiplex betonplex koop en geen spaanplaat.

Waarom niet van garantiemultiplex en schilderen?
 

Vin75

  • #3
Omdat ik denk (maar niet zeker weet) dat betonplex stabieler/watervaster is. Verder is het oppervlak veel gladder en dus makkelijker schoon te maken. Ook is betonplex goedkoper volgens mij. Bij Hornbach +/- 53,- voor 250x125 van 18mm. Plaat garantieplex is +/- 80,-
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maar is betonplex niet een materiaal wat maar een beperkte levensduur hoeft te hebben in de aannemerij.
 

Mark Paauw

  • #5
Betonplex is niet per definitie watervaster dan andere multiplexen. Het zwakke punt van iedere plex zijn de kopse kanten, en die zijn bij betonplex ook niet behandeld. Het gaat om de verlijming van de binnen-lagen. Die moet watervast zijn.

Ik ken de plaat die je bedoelt niet, maar waarschijnlijk is ie niet voor niets goedkoper.

Zelf zou ik gewoon een goede okoume kiezen en die goed schilderen, waarbij je de zaag/kopse kanten extra goed behandelt. Je kunt daarvoor speciale randcoating kopen.

En oude rot in het vak smeerde er verdunde watervaste houtlijm op. Wellicht weet iemand anders of dat kan en hoe je dat het beste kunt doen.
 

Dewaddenkruiser

  • #6
Volgens mij heeft WGB geen kijk op de bouw ,want het is n,m zo dat betonplex zeer vele malen kan worden gebruikt vandaar de harde buiten coatinglaag. En als jij die poort wil maken doe het maar maar je moet zorgen dat de gezaagde kanten goed beschermd worden. Met eerst een smeersel van siliconenkit en een koplat of of of en waar tiho het over heeft is mij beslist onduidelijk betonplex en spaanplaat???????????? en koop het maar bij ******** want het is toch al bij de beesten af wat we betalen voor een stukje hout


Naam, van winkelketen verwijderd, mod.
 

Tiho

  • #7
Beste waddenkruiser betonplex kan van multiplex of spaanplaat gemaakt zijn dit is dan waarschijnlijk ook de variant welke onze wgb bedoelt zou er op letten als ik de plaat koop lijkt mij handig het is niet de bedoeling dat u reclame maakt hier maar dat wist u volgens mij ook al.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Nee dat klopt Dewaddenkruiser maar wel van een platdak. :wink: Maar dan hoor ik graag van jouw waarom een aannemer dan toch niet voor die duurdere plaat zou kiezen als die toch nog langer mee gaat.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vin75 schreef:
Omdat ik denk (maar niet zeker weet) dat betonplex stabieler/watervaster is.
Dat is een hardnekkig fabeltje. Betonplex is niets anders dan doodgewoon watervast verlijmd multiplex waar een harde, gladde coatinglaag op zit wat niet verder afgewerkt hoeft te worden (wel de kopse kant natuurlijk, je hebt daar trouwens speciale sealers voor).

Maar de basis, het multiplex gedeelte, is identiek aan de conventionele watervast verlijmde multiplex platen.
 

Dewaddenkruiser

  • #10
Hallo Tiho ik heb 40 jaar in de bouw gewerkt.Maar ik ben nog nooit betonplex van spaanplaat tegen gekomen.Wel de groene spaanplaat met een coatinglaag dat wordt meestal gebruikt voor verloren bekisting.Maar dat is absoluut geen betonplex,en voor Wbg de goede aannemer gaat ook voor de dure plaat betonplex. Wij hadden zelf systeem bekisting en die gaat jaren mee met BETOPLEX heel af en toe een gaatje dichtstoppen anders moet je maar eens kijken op google systeembekistingen dan afbeeldingen.Ik zeg als je een poort maakt van betonplex en je werkt hem goed af b,v met alu h profiel en kit gaat hij jaren mee de groeten
 

Sjaan Smit

  • #11
Betonplex is er in diverse vormen, zoals SPAANPLAAT-beton en multiplex-beton. Maar ook de coating is er in diverse laagdiktes en vormen. Standaard is 120 gram/m2 fenol coating. Maar er bestaan ook diktes van 240 / 400 of nog zwaarder. Als je de kleur ok vindt kan je het doen...
 

Tiho

  • #12
Ik zou zeggen google eens op betonplex en spaanplaat beste waddenkruiser :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Discussie gesloten, terug naar de vraag a.u.b.
 

Dewaddenkruiser

  • #14
Hallo sjaan ik kijk ook naar die enceclopedie doei
 

Henk59

  • #15
Schroeven in kops hout doen niet zo veel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Valt best mee als er op de goede maat voorgeboord wordt, ook een lat met lijmklemmen aan beide kanten kan wonderen verrichten.
 

Tiho

  • #17

Sjaan Smit

  • #18
Ik denk diegene die die poort gaat maken als hij alu profielen erop gaat schroeven...mar zeker weten doe ik het niet...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu