Poolse aannemer aannemen is dat verstandig?

Airst

  • #1
Hallo,
Ik heb een flinke verbouwing te doen en helaas niet genoeg tijd om alles zelf te doen. Heb nu prijzen laten maken bij verschillende aannemers. Tot nu toe een viertal prijzen gekregen die varieren van 26000 euro de duurste tot 15000 euro de goedkoopste, alles inclusief materiaal (ongeveer 2500 euro materiaal).

De goedkoopste leek nog de beste qua indruk en kennis. Vandaag kwam er een Poolse aannemer en die wilde het werk voor 4000 euro doen, moet alleen het materiaal zelf leveren.

Heeft iemand positieve of negatieve ervaring opgedaan met het werken met Poolse arbeiders?

Heel graag antwoord, dan weet ik met wie ik in zee moet gaan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Airst, op andere sites heb ik het een en ander aan discussies gelezen daarover, en daar komen zowel goede als slechte ervaringen uit naar voren.

Probleem is dat je niet weet of je weer bij hen terecht kunt als er slecht werk geleverd blijkt. (Of dat ze dan vertrokken zijn) Je zou eens kunnen informeren bij degeen die het wil gaan uitvoeren naar referenties, dus adressen waar ze het ook al hebben gedaan. Dan kun je aldaar naar de ervaringen vragen! Want de ene Nederlandse uitvoerder is de andere niet en zo geldt het ongetwijfeld ook voor Polen!

En hou er rekening mee: zwart werken aan dit soort werk geeft risico op hoge boetes voor de opdrachtgever, dus doe daar niet aan mee!
 

Airst

  • #3
Beste Kees,
Hartelijk dank voor je reactie.

De Pool die bij ons is geweest gaf onmiddellijk een referentie adres waar ze momenteel bezig zijn. Hijzelf woont al 8 jaar in het land (zegt hij, hij sprak wel goed Nederlands) hoe 'zijn' mannen zijn weet ik niet.

Dus het aanspreekpunt is hijzelf.
Wat betreft de belastingen heb je wel gelijk.
Groeten.
 

Robin

  • #4
Denk niet alleen aan de Belastingen.

De Sociale Inlichtingen en OpsporingsDienst (SIOD) maakt op dit moment stevig jacht op dit soort illegale arbeiders. Als opdrachtgever betaal je een boete van (ik meen) € 6.000 per illegale arbeider die bij je aan de slag is. Dat is niet mis, bovendien ligt dan alles meteen ook stil!

Tweede punt is: wat als er een ongeluk gebeurd met één van die klussers (niet geheel denkbeeldig in de bouw). Je kan dan moeilijk de gewonde Pool naar de straat slepen en hem daar door een ambulance op laten pikken...

Kortom: er zijn nogal wat risico's verbonden aan het werken met illegale arbeiders. Het wordt nu hard aangepakt, dus calculeer dat risico mee.

Groet, Robin.
 

Airst

  • #5
Bedankt Robin, heb het helemaal begrepen!
 

Marnix

  • #6
Misschien mosterd na de maaltijd maar toch maar even voor de duidelijkheid.

Zoals al is aangeven kunnen er zowel goede als slechte ervaringen zijn, ongeacht of het Polen of Nederlanders etc zijn.

Men heeft vaak de (terechte) indruk dat Polen alles zwart doen maar dit is niet altijd helemaal corect. Ook Polen kun je wit huren via al dan niet een bemiddelaar. De prijs zal dan wel meer richting de marktprijzen gaan maar kán voordeliger zijn. Wat het beste is, is op voorhand inderdaad moeilijk in te schatten.

Over een paar jaar zal Pools personeel net zo duur zijn als de huidige vaklui, das slechts een kwestie van tijd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu