Pompschakelaar vloerverwarming bij stadsverwarming

Vvwnieuw

  • #1
Op het forum ben ik vele malen het advies tegengekomen voor een pompschakelaar bij vloerverwarming. Wat ik echter niet begrijp is dat dit advies ook gegeven word bij stadsverwarming. Ik dacht dat een pompschakelaar de aanvoertemperatuur meet en de pomp dan aan/uitschakeld. Bij stadsverwarming is de aanvoertemperatuur echter contstant.
Ik heb zelf sinds kort stadsverwarming met een vloerverwarmingsunit. Het systeem is nu zo ingesteld dat de pomp gaat draaien als er vraag is van de thermostaat. (loopt een draad vanaf thermostaat naar de pomp). Maar ik vind dat de pomp nu wel erg vaak aan/uitslaat. Ben benieuwd of dit nu de beste set-up is.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een pompschakelaar heeft bij stadsverwarming wel degelijk zin. De pompschakelaar schakelt de pomp in als de aanvoerleiding naar de verdeler warmer wordt dan een ingestelde waarde (bijv. 30 graden C) en schakelt deze ook weer uit als de temperatuur van die aanvoerleiding weer lager wordt dan de ingestelde waarde. Daarmee voorkomt u dat de pomp draait als dat niet nodig is en bespaart u elektriciteit.
Hebt u op de verdeler een label-A pomp (vanaf 1 januari 2013 volgens Europese regels verplicht) dan mag geen pompschakelaar gebruikt worden. Dergelijke label-A pompen mogen niet geschakeld worden.

Een verbinding vanaf de thermostaat naar de pomp van de verdeler duidt erop dat er iets "op een niet normale manier" is aangesloten. De thermostaat hoort de toevoer van warm water naar de verdeler open/dicht te schakelen en niet de pomp op de verdeler.

Er zijn ook installateurs, die de pompschakelaar afraden en in plaats daarvan een bypass monteren. Hoedt u voor dat soort methoden, want daardoor zal het verbruik alleen maar drastisch oplopen. Een pompschakelaar heeft dus wel degelijk zin, ook bij stadsverwarming.
 

Vvwnieuw

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide reactie.

Helaas is het mij toch niet helemaal duidelijk. U spreekt over de temperatatuur van de aanvoerleiding. Is dit dan de leiding die loopt van mijn stadsverwarmingunit in de meterkast naar de vloerverwarmingunit? Want de stadsverwarmingunit geeft gewoon het hete water van de energieleverancier door en de temperatuur van dit water is dan ook (vrij) constant. Pas in/bij de vloerverwarmingunit word het hete water gemengd met koud water zodat er water van een lagere temperatuur door de vloer stroomt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Als de vloerverwarmingsunit geen warm water vraagt, sluit de thermostaatknop in de aanvoer van de verdeler en wordt die buis (als alles goed is aangesloten) ook niet warm.
Een andere methode is een elektrisch bedienbare 2-weg klep te plaatsen in de aanvoer van de verdeler. Deze klep wordt dan bediend door een thermostaat die in de ruimte hangt waar de vloerverwarming ligt.
U kunt op die manier op eenvoudige wijze de vloerverwarming separaat bedienen van de rest van de verwarmingselementen in de woning (radiatoren)
Google maar eens op "zoneregeling" of "etageregeling".
 

Xr8

  • #5
Risico wat je met deze oplossing kunt hebben is dat de pomp vastraakt. Vooral in de zomer als je maanden niet stookt. Met een pompschakelaar heb je dit niet, deze stuurt de pomp dagelijks even aan.

Succes.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
De poompschakelaar zou ik sowieso altijd toepassen, ook bij stadsverwarming.
Het onafhankeloijk bedienen van de vloerverwarming is een optie die juist bij stadsverwarming heel eenvoudig te realiseren is en het comfort in de woning aanzienlijk verhoogt. Combinatie klep, elektrisch bediend, in de aanvoer van de vloerverwarming + een pompschakelaar is m.i. een ideale oplossing.
Wij adviseren deze optie eigenlijk altijd en zien ook dat als men geen 2-weg klep laat installeren, deze nadien vaak nog aangebracht wordt.
 

Vvwnieuw

  • #7
Het hele huis is voorzien van vloerverwarming, en alle ruimten hebben ook een eigen thermostaat. De thermostaat vraagt er gaat een soort knop op de vloerverwarmingunit langzaam naar buiten waardoor er water kan stromen. (denk dat dit dus zo'n zoneregeling is)
Dit gedeelte gaat goed, alleen die pomp (die ik nogal sterk hoor) bleef maar draaien. Als ik de installateur goed begreep zit er wel een pompschakelaar op maar werkt die niet vanwege de stadsverwarming (aanvoerleiding blijft altijd warm).
Aangezien ik hier verschillende keren las dat een pompschakelaar op stadsverwarming wel zou moeten werken ben ik een beetje het spoor bijster. Misschien dat mijn situatie afwijkt van anderen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Heb je ook ww van de stadsverwarmings unit?

Maak dan eens een foto er van.
 

Vvwnieuw

  • #9




Ik heb ook warmwater van de stadsverwarming. Heb even van de stadsverwarmingunit en van de vloerverwarmingunit fotos toegevoegd.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Het is wel een juiste verdeler geschikt voor stadsverwarming. Wat ik aan de brei van draden niet kan zien is waar het "draadje" wat aan de rechter thermostaatknop zit, naar toie gaat. Als het goed is moet dat gaan naar links onderaan op de onderste balk. Daar zit (als het goed is) een voeler die de temepratuur meet van de onderste balk (de aanvoer van de buizen die de vloer in gaan)
Als die balk de vooraf op de rechter thermostaatknop ingesteld temperatuur bereikt, zou het ventiel onder die thermostaatknop moeten sluiten en sluit dus de aanvoer van warm water vanuit de stadsverwarming en zou de aanvoer moeten afkoelen en zeker neit warm blijven.
Als die aanvoer warm blijft, duidt dat m.i. op onnodig energieverbruik........en zou ik e.e.a. toch eens goed laten nakijken.

Een aparte pompschakelaar zit niet op de pomp (op de verdeler zit wel een maximaal thermostaat, maar die heeft weer een andere functie) maar kan wel ingebouwd zitten in de regelkast (waar die brei van draden naar toe gaat.Waarom wordt zoiets toch niet strak aangelegd.......nu ligt er allerlei draad wat het allemaal onduidelijker maakt.)
Jammer ook dat die foto's zo raar genomen zijn......één foto waarop alles te zien zou zijn, zou duidelijker zijn geweest.

Degene die dit heeft aangelegd kan er toch wel iets meer uitleg over verschaffen neem ik aan???
 

Warm idee

  • #11
Beste vlvnieuw, in dit geval moet de pomp van de verdeler geschakeld worden via de basis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu