Pomp op waterornament aansluiten

Rammstein

  • #1
Deze zomer heb ik in Spanje een waterornament gekocht. Er was echter geen handleiding en pomp bij.

Nou zou ik graag (logishcer wijze) het ornament in onze tuin plaatsen, maar na het ding bestudeerd te hebben, kan ik niet echt uitmaken hoe ik de pomp erop moet aansluiten. Een foto van het beeld heb ik niet, dus ik zal het eerst even proberen beschrijven hoe het eruit ziet. Het ornament bestaat uit een grote stenen kom, met daarboven steeds kleinere kommetjes die steeds overlopen. De kleine kommetjes hebben ook in het midden een gat om de buis van de pomp door te steken om zo het water naar het bovenste kommetje te doen stromen. De onderste kom (waar de kleinere kommen opstaan) heeft in het midden een gat van +- 5 cm diameter. Er was ook een soort stenen stopsel bij dat in het gat past, maar zeker het gat niet waterdicht afsluit.

Tevens staat de grote kom op een poot van +- 60 cm hoog.

Nu is dus mijn vraag, hoe en waar plaats ik de pomp zodat als waterdicht werkt? Ik dacht een gewoon fonteinpompje in de grote kom te leggen, die het water in de kom steeds naar de bovenste kom pompt, maar dit gaat dus niet aangezien in die grote kom ook een gat zit. Iemand ervaring met dit soort ondingen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een paar foto's lijken me toch wat handiger.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #3
Normaal zetten ze zo'n systeem op een grote speciekuip met daarop een
rooster, daar komt dan je ornament op, je pomp komt in de kuip, en pompt
hem rechtstreeks naar de bovenste kom, de zwaartekracht zorgt dat het uiteindelijk
weer terugloopt, via het gat in de grootste kom, je kuip weer in, en zie.....
je stroomingskring is compleet :wink:
 

Rammstein

  • #4
Een afbeelding zou inderdaag op zijn plaats zijn, maar... mijn kodak heeft zijn geest vorige week gegeven :(

Wat betreft de kwestie van de mortelkuip, daar had ik ook al aan gedacht. Echter het ding weeg 200 kg, niet echt iets dat een rooster kan houden denk ik? Het betreft een stenen ornament van 150 cm hoog.
 

Rammstein

  • #5


Hier een foto van een ornament dat wat gelijkaardig is al het mijne, op wat details na.

De onderste kom heeft dus een gat in de bodem. Die kom staat ook los op de poot eronder. De poot zelf is ook hol vanbinnen. Bij de fontein zat ook een soort stenen stop die net in het gat pas van de grote kom. Deze maakt de kom wel niet waterdicht. Kan ik nu zo'n ding op een rooster zetten? Is dit niet wat te groot en vooral, te zwaar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat hij zwaar was had ik uit de eerste omschrijving al begrepen, een poot van 60 cm met daarop de kommen weegt heel wat. :wink:

De cementkuip hoeft het gewicht van het ornament niet te dragen wanneer een paar stukjes latei rond (vierkant) langs de kuip legt, hierover een rooster van dik betonstaal en daar het ornament op.
Ik zou het ornament voor de zekerheid vastmaken aan het betonstaal want ik vermoed dat het ding redelijk topzwaar is gezien de kleine voet die er onder zit.
 

Rammstein

  • #7
Zo zou ik het wel kunnen doen, maar dan rest er nog een probleem. Als ik het water uit de onderste kom door het gat laat lopen, stroomt het water niet allemaal BINNENIN de voet naar beneden. Een belangrijk deel vloeit ook langs de buitenkant van de voet naar buiten(de kom staat immers los op de voet). Echt mooi is dit niet en zal er ook voor zorgen dat het water in een mum van tijd foetsie is. Daarom had ik gedacht een rioolpijpje doorsnede 50mm in het gat te steken en dit met TEC7 ofzoiets af te dichten. Zou zou alles mooi in de bak eronder moeten vloeien.

Zo creëer ik wel een ander probleem, met name dak ik niet meer aan de pomp kan. Dit lijkt me wel handig aangezien deze toch wel eens stuk willen gaan. Hoe kan ik dit dan het best oplossen?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Waarom zou je dan niet meer bij de pomp kunnen komen?
Immers rust je ornament op een rooster, dus zou je gewoon een gat uit het rooster kunnen
laten zodat je de pomp erin en eruit kunt halen....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
De orginele roosters hiervoor, hebben al een uitsparing voor de pomp. :wink:
 

Rammstein

  • #10
Zo zit dat :D Dan zou het inderdaag geen probleem mogen zijn. Ik wist eigenlijk niet dat dit bestond.

Dus concreet : een grote kuip ingraven, rond de kuip wat steunen steken voor het rooster te laten op rusten, dan zo'n rooster erop en daarop het ornament?

Dit zou moeten kunnen lukken, maar dan veronderstel ik wel dat je een kuip moet ingevraven groter dan de voet van het ornament zelf? Anders zit de uitsparing in het rooster steeds sowiso onder het ornament zelf en kan ik weer niet aan de voet?

En hoeveel gewicht kunnen deze roosters eigenlijk aan? Want ik dacht het ornament op zo'n stenen circel (die ik al heb leggen) te plaatsen voor alles mooi af te werken. Het rooster zal dus ook het gewicht van de klinkertjes (+- 7cm dik) moeten dragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu