Pneumatische cilinder Lego verlengen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Hallo,

Ik wil van mijn Lego een MAN 6x6 truck gaan maken met laadkraan. De pneumatische cilinders van Lego zijn echter te klein hiervoor qua slag. Voor het omhoog en omlaag bewegen van de kraan en de arm kan ik er nog wel 2 aan elkaar bevestigen om een grotere slag te krijgen, maar voor het uitschuiven van de kraanarm is dit nog te weinig.

Ik wil daarom zelf een pneumatische cilinder, in de afmetingen (verhoudingen) van die van Lego zelf gaan maken alleen dan langer, of die van Lego zelf verlengen. Zodoende kan ik de kraanarm ongeveer 20 cm uit laten schuiven.

Ik heb een oude cilinder, die niet meer luchtdicht was (o-ring waarschijnlijk lek / verdroogd), uit elkaar gehaald en er wat foto's van gemaakt en de maten van opgenomen.



De dikte van het metalen stangetje is precies 5 mm. Deze is aan de boven en onderkant bewerkt, zodat de o-ring en het bevestigingsoogje eraan vast gemaakt / geklikt kunnen worden. De buitenmaat van de cilinderwand is 15 mm en de binnenmaat is 12 mm. Het bodemblokje, met het onderste aansluitnippeltje, is 16 mm bij 16 mm.


Hieronder nog een dichtbij foto van het metalen stangetje. Hierop is te zien dat het bewerkt is aan boven en onderkant.



Hier is een foto van de cilinderwand met het bovenste aansluitnippeltje:




Ik heb nog een aantal vragen over het gaan maken / verlengen van een pneumatische cilinder:
1. Weet iemand waar ik een nieuwe cilinderwand van kan maken? Ik ben al in de bouwmarkt geweest, maar de elektrabuizen zijn net een millimeter te groot qua binnendiameter. Ook een metalen stangetje van 5 mm dik heb ik nog niet kunnen vinden.

2. Weet iemand hoe ik een aansluitventiel kan maken in de nieuwe cilinderwand? Vanzelfsprekend mag deze niet aan de binnenkant uitsteken.

3. Kan iemand mij vertellen hoe een telescopische cilinder werkt qua inschuiven? Het aansluitventiel zit normaal op de cilinderwand, maar hoe kan het dunste deel dan inschuiven in het middelste deel? Ik zou zeggen dat er dan op het middelste deel ook een luchtaansluiting moet zitten, om het dunste deel in het middelste deel te laten schuiven, maar dat kan natuurlijk niet, want dan zit er een uitsteeksel aan het middelste deel.

PS: de foto's zijn misschien niet allemaal even scherp, maar ik geen geen digitaal fototoestel, vandaar dat deze met m'n telefoon zijn gemaakt.

Alvast bedankt voor jullie tips!
 

VeroNL

  • #2
Ik denk zelf dat het een onbegonnen priegelwerkje wordt. Maar misschien kun je iets met een cilindrische vorm pakken (dik potlood/pen, stukje rondhout oid), hieromheen wat plastic (boterhammenzakje) en dit lamineren met glasvezel en polyesterhars. De aansluitnippel kun je dan ook zelf maken door bijvoorbeeld iets van een satéprikker erop te steken en dit mee te lamineren met de cilinder.
Misschien kun je ook de huidige cilinder verlengen door er iets van de juiste diameter in de steken en dit daarna te lamineren met glasvezel en polyesterhars?
Overigens denk ik helaas niet dat iemand dit zelf echt mooi gemaakt krijgt.
 

Kees61

  • #3
Je zou een klein draaibankje moeten hebben om het asje te maken, of anders laat je dat ergens maken.
Rubbertjes kan je zelf maken, of misschien past een kraanleertje. O-ringen zijn in veel maten te koop.
Voor de buis kan je perspex pijp nemen of koperen buis of iets anders dat je vindt. De rest moet je toch aanpassen.
De aanslutingen kan je schroeven of lijmen of solderen.
Het belangrijkste zijn de uiteinden van het nieuwe stangetje (rond 5 mm is zo te koop in messing bijvoorbeeld), dat weer aan de rest van de lego moet passen.
Maak eerst een tekening met alle maten er in.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb bij de bouwmarkt al een lasdraad van 5 mm gekocht. Deze heb ik dus al. Ook heb ik een doosje o-ringen gekocht, maar deze hebben 1 nadeel: het rubber is erg "dun", waardoor het gat in het midden maar 2 a 3 mm kleiner is dan de buitendiameter van de o-ring. Indien ik dus een passende o-ring heb gevonden, moet het staafje veel dikker zijn dan 5 mm.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
U kan de cilinder niet groter maken zonder ook het pompje aan te passen.

Bodemklepen zijn niet te koop op die maat en de slag die de pompcilindermaakt is even groot als de slag die de drukcilinder maakt.

U zal bij een langere drukcilinder lucht te kort komen, bij een teruggaande slag van de pompcilinder zal de drukcilinder weer terug gezogen worden.

De pompcilinder zal dus even groot moeten worden als de drukcilinder.

Bij de modelbouw hobbyzaken is voldoende te koop om dergelijk projecten te bouwen maar ook in dit geval is goed gereedschap het halve werk.

Want zoals Kees61 ook al aan haalde, zonder zal het u niet gemakkelijk lukken.

Vr Gr
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat betreft de slag van de pompcilinder, dat maakt niet uit bij Lego. Lego heeft 1 pompcilinder en 2 maten werkcilinders. De grote versie werkcilinder (zoals afgebeeld) en een kleine versie. Bij de grote versie moet je gewoon meerdere keren pompen met de pompcilinder om de grote werkcilinder helemaal in- of uit te laten schuiven. Dat maakt dus niet uit. Bovendien zijn de werkcilinders van Lego dubbelwerkend, dus de cilinder hoeft niet teruggezogen te worden. Hij wordt ook ingeschoven door middel van luchtdruk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Nieuwe cilinderwand evt van sigarenkoker



en evt kraanleertjes gebruiken
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb eindelijk het gewenste eindresultaat bereikt: een aluminium pijpje bij de plaatselijke doe het zelf winkel had de juiste diameter en zijn concurrent verderop had een lasdraad die de juiste diameter had voor de cilinderstand. Kosten: 5 euro 75.

Op de eerste foto zie je de zuigerstang die ik nagemaakt heb naast de originele:


Op de tweede foto zie je de cilinderwand en het blokje met de onderste luchtinlaat. Deze moeten nog aan elkaar gelijmd worden.


Op de derde foto zie je de cilinder zoals deze er (exclusief het bovenste deel) uit moet komen te zien.


Het draaiwerk was ook vrij simple: gewoon de lasdraad in de boormachine geklemd en een houten klosje als steun gebruikt. Een setje sleutelvijlen gepakt en terwijl de staaf en de pijp ronddraaien gewoon gaan vijlen. Het resultaat is voor mijn doeleinden goed.

Hier is het filmpje van een werkend eindresultaat. In tegenstelling tot het filmpje gaat de cilinder gewoon helemaal in. Het filmpje is met uploaden denk ik iets ingekort, want het origineel laat dit wel zien:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
23

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu