Plug voor gipsplaat

Trabart

  • #1
Bij mij op zolder zijn wat wandjes geplaatst met behulp van gipsplaten. Daar is overheen gestuct en nu zijn we dan eindelijk zo ver dat we kunnen beginnen met het verplaatsen van zooi naar zolder toe. Daar gaat dan ook gelijk mijn vraag over.

Ik wil namelijk twee boekenkasten en een garderobekast tegen die wandjes plaatsen. De bovenkanten van die kasten wil ik aan de hoeken vervolgens vastzetten op de muur. Kan ik daar 'gewone' gipsplaatpluggen voor gebruiken? Of zou ik juist beter hollewandpluggen hiervoor moeten gebruiken? Ik dacht zelf het eerste, maar vooral in het geval van de boekenkast (breedte 120 cm, hoogte 160 cm) kan ik me voorstellen dat die dusdanig zwaar wordt dat een dergelijke plug zo'n gewicht misschien niet aan kan?
 

Millew

  • #2
De gewone gipsplaatplug (die met een wokkel) kan in normale gipsplaat van 9,5 mm dik ongeveer de helft aan belasting hebben t.o.v. een echte hollewand plug, die zich achter de plaat uitspreidt.
Voor een betrouwbare verbinding zou ik echter nooit gipsplaatpluggen toepassen. Deze zijn nogal gevoelig voor een juiste manier van aanbrengen.

Als je op zeker wilt gaan, schroef dan eerst een lat op de muur en gebruik het regelwerk achter de gipsplaten om in te schroeven.
Aan deze lat kan je de kasten dan bevestigen.
 

Fiesiekus

  • #3
Dat laatste is de enige 100% correcte methode om een zware boekenplank veilig op te hangen.
 

Trabart

  • #4
Tsja... Als ik dit zo allemaal lees, dan is het eigenlijk heel erg logisch om het op die manier doen. Ik ben dus blij dat ik het gevraagd heb en bedankt voor de antwoorden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu