Plint verwijderen: zware spijkers blijven achter in muur

Snakedogman

  • #1
Hallo beste klussers. Hopelijk post ik dit in het juiste subforum....
Ik ben bezig met het verbouwen van een jaren '30 woning en hierin wil ik alle oude plinten verwijderen en later nieuwe plaatsen.
Nu ben ik in de woonkamer begonnen met het proberen los te halen van de plint en het blijkt dat deze met grote spijkers in de (bakstenen) muur vastgezet is.
Ik heb een deel van de plint weggebroken, maar de spijkers krijg ik met geen mogelijkheid uit de muur getrokken, zelfs niet door te wrikken en met mijn gehele gewicht aan mijn klauwhamer te hangen.
Wat te doen? Plint verder wegbreken, spijkers laten zitten en afslijpen? (ik wilde zelf de nieuwe plinten waarschijnlijk met schroeven gaan bevestigen, dus dan moet ik wel oppassen dat die spijkers niet in de weg zitten). Of is er nog een manier om deze eruit te krijgen?



 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Probeer ze er eens uit te trekken met een koevoet, daar kun je veel meer kracht mee zetten dan een klauwhamer
 

Tiho

  • #3
Of een paar keer heen en weer krom slaan, dan breken ze wel af waarschijnlijk.
 

Geus

  • #4
Eerst bovenstaande methodes proberen, op volgorde van binnenkomst. Lukt dat niet dan slijpen. Kans dat je de spijkers tegenkomt bij het schroeven van de nieuwe plinten is niet zo groot, kom je er wel één tegen, dan moet je een nieuw gat boren en kost het je een beetje extra plamuur. ;)

Nieuwe plinten kan je trouwens ook gewoon tegen de muur plakken met een goede montagelijm. Eventueel spannen met een stel op maat gezaagde panlatten. Paar millimeter tot een centimeter langer laten dan de daadwerkelijke ruimte tussen de plinten, krom buigen en ertussen plaatsen. Werkt goed en scheelt het afwerken van schroefgaten.
 

Snakedogman

  • #5
Bedankt voor de tips! Een koevoet, daar had ik nog niet aan gedacht. :) Dat zal ik eerst eens proberen.
Ik wilde de plinten liever niet lijmen, zodat ik eventueel later nog eens de plint eraf zou kunnen halen om een kabeltje erachter te leggen of zo.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Koevoet kan, maar als ze erg vast zitten heb je wel een risico dat er een stuk muur mee komt. Moet je dan weer repareren en zo. Als het goed is zijn het steen/beton spijkers en met 1 flinke klap op de zijkant sla je ze er wel af (ze breken namelijk ipv kromslaan). En anders afslijpen.
 

Snakedogman

  • #7
Ok, zelfs met de koevoet kreeg ik de spijkers er op een enkeling na niet uit. De kop breekt af voordat er beweging in komt. Dus uiteindelijk maar voor de afbreekmethode gekozen. Ik moet de spijkers wel echt een aantal keren heen en weer slaan voordat ze afbreken. Ik denk dat het wel beter is dan afslijpen, aangezien ze zo verder in de muur afbreken dan waar ik met een slijptol bij zou kunnen. Het gaat me alleen even iets meer tijd kosten dan ik had gehoopt!
 

StefanD

  • #8
Je zou nog kunnen proberen er eerst een flinke klap met een hamer op te geven en ze dan met de koevoet eruit halen. Je hebt kans dat ze door die klap een beetje los komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu