Platdak over bestaande veranda

Imco

  • #1
Ik wil over mijn bestaande verranda dak een nieuw plat dak maken dat verder doorsteekt en ook een deel van het terras overkapt. Het dak zou ongeveer 6x6 meter moeten worden. Dit is de gehele breedte van de achtertuin en dan dus 6 meter vanaf de achterkant van het huis. het bestaande verandadak is ongeveer 4 meter diep en een meter of 2,5 breed.

Het bestaande dak is versleten, bestaat uit gebroken glasplaten en is niet meer goed waterdicht. Ik wil het bestaande dak niet meer gebruiken maar wel laten zitten.

Mijn idee is dus om een nieuw dak te maken, een plat dak onder een lichte helling bestaande uit osb-platen met singles en een deel verandaplaten om licht door te laten boven het terras.

Welke maat (houten) balken zou ik moeten gebruiken om dit dak te maken?

Ik kan dus aan 1 zijde het dak bevestigen tegen de buitengevel van het huis, de andere zijde blijft open naar de tuin toe en zal moeten dragen op enkele houten palen. Balken moeten van het huis naar de tuin toe lopen, dus 6m lang. Tussenafstand 40 - 50cm ??

Alvast bedankt voor de hulp
 

Millew

  • #2
Bij onderlinge afstand 40 cm heb je balken van 220x70 mm nodig.
Dit is bij gebruik van hout sterkteklasse C18.
Bij 50 kg/m2 sneeuwbelasting is de doorbuiging dan ca. 12 mm.
Voor de sterkte alleen kunnen de balken wel lichter worden, maar dan gaan ze ook meer doorbuigen.

Hou er rekening mee dat shingles niet gegarandeerd waterdicht zijn bij een kleine dakhelling. Je zal er folie onder moeten doen om echt waterdicht te zijn. Zie ook dit topic:
Shingles.

Waarom laat je het oude dak zitten? Zo te lezen lijkt mij dat geen fraai gezicht. Het is toch niet de bedoeling dat het oude dak aan het nieuwe dak komt te hangen? Want daar heb ik geen rekening mee gehouden.
 

Imco

  • #3
Bedankt voor het meedenken Millew.

Het oude dak blijft zitten omdat hier ook een klein "schuurtje" van hetzelfde materiaal (alu met glasplaten ertussen) aan vast zit. Dit moet blijven staan.
Het nieuwe dak wordt volledig opzichzelfstaand en het oude blijft zoals het is. Ik wil dus geen enkele verbinding tussen die 2 daken maken.

Dat shingles niet helemaal waterdicht zijn is nieuw voor mij. Bedoel je dan de kopsekanten van het dak of heb je het over het hele oppervlak wat mogelijk niet waterdicht is?
Reden dat ik bij de shingles uitkwam is omdat ik 2 jaar geleden een dak van een schuur (6x4m) heb gemaakt met osb en shingles. Dit dak ziet er super strak uit en is absoluut waterdicht. Bovendien werkte het makkelijk voor een dhz als ik.
 

Millew

  • #4
Bij harde wind uit een bepaalde richting kan water onder de shingles door worden geblazen als de dakhelling te klein is. Het hoeft niet altijd te gebeuren, hangt ook af van de ligging van het bouwwerk en de aanwezige luwte.

Dat het dak ogenschijnlijk niet lekt, kan ook komen omdat het OSB in eerste instantie het water nog tegen houdt. Maar die platen worden dan wel nat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daarbij 2 jaar dus nog nieuw, kijk naar oudere singel daken dan zie je dat nogal wat singels in de loop van de jaren kunnen gaan krullen.
De fabrikant heeft deze richtlijn niet voor niets opgesteld en het is echt niet zijn bedoeling geweest om jouw te plagen. :wink:
 

Imco

  • #6
Opzich is folie er onder doen natuurlijk geen probleem. Als dat het probleem oplost dan doen we dat gewoon. Qua helling zal het dak over 6 meter ongeveer een meter aflopen.
Als rollen dakleer beter zijn kan ik dat ook doen. Alleen heb ik dat nog nooit zelf gedaan en ik weet niet of dat nou wel zo'n dhz klus is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu