Plat dak, ventilatie via potjes, hoe te isoleren?

Kluss3r

  • #1
Omdat ik niet direkt informatie vind op het internet, wellicht kan hier iemand mij helpen.

Ik heb een plat dak (ca 6x3 meter) met daarop ventilatiepotten (2 stuks). Die potten steken zo'n 30 cm boven het dak uit en ventileren het dak tussen beschot en het plafond.
Ik wil dat dak isoleren volgens het omgekeerd dak principe, want de bitumen dakbedekking is maar 'n jaar of 5 oud.

Maar heeft isolatie wel zin, gezien de ventilatie potjes? Immers, door isolatie wordt de lucht boven het plafond warmer en zal (zo denk ik) direkt via de potjes naar buiten gaan. Op die manier ben ik eigenlijk bezig om het plafond te koelen...

Ten tweede, als ik roofmate gebruik, moet ik dat dan nauw laten aansluiten op de potjes, of is het gewoon een kwestie van ruimte laten om de potjes heen.

De buren hebben hun dak geïsoleerd (omgekeerd dak) en daar is inderdaad de ruimte rondom de potjes vrijgehouden. Maar, de overburen hebben de isolatie ónder de bitumen en daar zijn de potjes weggehaald.
Dus al met al, verwarrend.

Ik heb her en der rondgevraagd (vriendenkring) maar niemand kan mij nu helder uitleggen wat wijsheid is hier.

Ik ben benieuwd naar de reakties, en alvast dank.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je moet nog even controleren hoe het dak precies in elkaar zit. Het zou me niets verbazen als er boven het plafond een isolatie is aangebracht. Je mag het aanvullen met de diktes van de materialen die er zijn gebruikt.

En hier even zoeken op omgekeerddak, kom je de rand voorwaarden tegen voor een goed dak.
 

Kluss3r

  • #3
Het betreft hier een oud huis van 1914. Toen waren de plafonds nog gemaakt van riet en stuc. Ik heb dat allemaal weggehaald en op de overblijvende rachels gewoon gipsplaat geschroefd. Er zit dus in het geheel geen isolatie boven het plafond.

Toch nog nieuwsgierig naar de werking van de isolatie. Volgens mij warmt de kamer de lucht op die zich boven het plafond maar onder het dakbeschot bevindt. Die, warmere lucht, zal dan via de ventilatie-potjes wegstromen. Dus, zo denk ik, als ik isolatie aanbreng aan de buitenzijde, wordt diezelfde lucht nóg warmer en zal dus sneller wegstromen. Als ik geen denkfout maak, dan leidt isolatie (omgekeerddak) op deze wijze tot niks.
Ik had dus betere boven het plafond, maar onder het dakbeschot moeten isoleren waarbij de isolatie op het plafond ligt, en niet tegen het beschot aan bevestigd wordt.

Is mijn redenering fout????

Tot slot, als ik overtuigd ben van het feit dat isolatie hier gaat werken, dan is het plaatsen van de isolatie geen probleem, daar heb ik voldoende over gevonden. Als je op Roofmate zoekt, dan vindt je genoeg.

Als vast dank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je redenatie klopt. Dus die dingen erafhalen zo kan je het dakvlak zonder onderbreking dicht leggen met XPSisolatie.
De ruimte boven het plafond controleren vooral bij de muren of het daar niet tocht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu