Plafond geschilderd met "veegweg"

Renegroen

  • #1
Hallo,

Een stucadoor vertelde mij dat er op mijn plafond geschilderd is met "veegweg". dit schijnt een witsel te zijn met een beschermende laag waardoor je daaroverheen niet kan schilderen en stuken.

Heeft iemand hiermee ervaring?

ik hoor het graag.

grt,

rene
 

BeeTeeWee

  • #2
De stucadoor heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Of je hebt 'm verkeerd verstaan. Hij zal geen "veegweg" bedoelen, maar "veegvast", ook wel witkalk genoemd. Het is niet zozeer een beschermende laag, maar op deze poederende, krijtachtige ondergrond hecht inderdaad geen verf of stucwerk. Tenminste niet zomaar.

Je kunt het testen. Als je vinger wit is nadat je 'm nat maakt en over het plafond veegt, is het witkalk.

Er zijn enkele manieren om ervan af te komen. Nat sproeien met een plantenspuit en met een wisser of doeken afnemen bijvoorbeeld. Maar ook dan zul je de achtergebleven poeder vast moeten zetten, moeten "fixeren". Dat kan met goede voorstrijkmiddelen, bijvoorbeeld een diepgrondeer van een A-merk. Neem geen bouwmarktkwaliteit, maar haal een jerrycannetje bij de vakhandel.
 

Renegroen

  • #3
Beste BeeTeeWee,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb het geprobeert met een natte vinger, die is inderdaad wit.
Ik heb het geprobeert in een hoek waar al wat was losgelaten ivm lekkage, over de rest van het plafond is al gewit.
Kan ik de witsellaag met een voorstrijk behandelen?
Of moet ik dan die laag verwijderen?
Zijn er nog andere oplossingen?

Rene
 

BeeTeeWee

  • #4
Als je bedoelt dat die laag witkalk al is overschilderd met latex: test de hechting daarvan eerst maar eens met een stuk tape of plakband. Even goed aandrukken, eraf trekken en dan kijken of je latexlaag op het plafond blijft of aan je plakband zit. Zit bijna alle latexverf op het plakband, haal dan die hele laag er maar weer af met een steek- of plamuurmes.

Het beste is om ook die laag veegvast meteen zoveel mogelijk te verwijderen, maar leuk werk is anders, dat snap ik wel. Maar het gaat erom dat je weer een stabiele, draagkrachtige ondergrond krijgt en witkalk is dan gewoon een probleem. Diepgronderen is daarbij niet het meeste werk. Zelf heb ik dat twee keer gedaan, voor alle zekerheid. Omdat ik daarna nog moest stuccen, heb ik er zelfs nog een universeel voorstrijkmiddel met wat kwartszand achteraan gedaan. Het stucwerk hangt nog steeds aan de muur, dus het kan nog best goed komen. :)

Als je plafond na die mishandeling met plamuurmessen weer moet worden uitgevlakt dan kun je daar (na de voorstrijksessies) eventueel een pasta op basis van kunstharsdispersie op aanbrengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu