Plaatsen afvoer houtkachel door buitenmuur

Arievdberg

  • #1
Tsja , plannen veranderen wel eens. Zo is het huis van mijn zoon inmiddels aan de binnenkant gestuced en nu wil hij toch een houtkachel kopen en plaatsen. Dat wil zeggen dat we in de huiskamer een gat in de buitenmuur moeten maken , want de (dubbelwandige) afvoer leiding komt dan buiten te lopen. Hte huis is circa 100 jaar oud en de buitenmuur bestaat uit gemetselde stenen ( is circa 20 cm dik ) met "piepschuim" isolatie aan de buitenkant waaroverheen is gesierpleisterd

iemand suggesties en tips om zo mooi mogelijk een gat van 150 te maken in de muur ? Ik zelf dacht aan het huren van een grote boormachine met een (watergekoelde) "ronde" boor van 150. Maar geeft dat niet veel vlekken op het niewe stuc werk aan de binenkant ?

Hoe voorkom ik dat het pleisterwerk aan de buitenkant niet beschadigd ? Wellicht slim om aan twee kanten te boren ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat betekent een haakse bocht in de pijp, ik denk niet dat dit toegestaan is.
Informeer eens bij een kachelspecialist, die is van alle regels op de hoogte, verkeerd aangelegd kan problemen opleveren met de verzekering wanneer er iets gebeurt, zoals b.v. een schoorsteenbrand.
 

Arievdberg

  • #3
Volgens de leverancier van de kachel is het toegstaan een haakse bocht in de buis te zetten. Als extra adviseerde hij om een zgn windkap te plaatsen. Dit is een kap die er voro zorgt dat de kachel altijd ( bij elke wind) een goede trek heeft.

Waar het mij om gaat is om het nieuwe stucwerk zo min mogelijk te beschadigingen
 

Ralph

  • #4
Gewoon een droge kernboring doen, die kan je krijgen met een stofzuigeraansluiting. Baksteen ben je zo doorheen hoor en kan je als je het vaker hebt gedaan wel zonder standaard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Volgens de leverancier van de kachel is het toegstaan een haakse bocht in de buis te zetten.
Dat klopt, ik heb het topic niet goed genoeg gelezen, ik ging uit van een schoorsteenpijp, in een pijp van een kachel naar een schoorsteen mag het inderdaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu