Plaats onderverdeler

Atmoz

  • #1
Als ik een onderverdeler wil plaatsen mag die dan op een zoldertje boven een bijkeuken gehangen worden?
Probleem is dat in de bijkeuken een wasmachine, wasdroger en vaatwasser moet komen en er naast wat verlichtings aansluitingen slechts een VMvK 3*2,5 door een mantelbuis buitenom naar de bijkeuken loopt. Op die kabel zijn nu de 3 machines aangesloten, mijn nichtje heeft ervaren dat ze niet alle 3 tegelijk aan kunnen.:(
Het idee is nu om die 3*2,5 te vervangen door een 5*2,5 en op het zoldertje een onderverdeler te maken waar de machines op aan gesloten worden. De huis aansluiting is 3*25 Amp. Mijn nichtje wil zo'n verdeler als het even kan liever niet in de bijkeuken hebben.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als het past kun je beter drie losse kabels trekken en de groepen gewoon in de hoofdgroepenkast afzekeren. Een onderverdelen op 3x25A is namelijk niet goed selectief te krijgen op een bruikbare manier.
 

Atmoz

  • #3
Bedankt voor de reactie Sxnder, zoals jij voorstelt zou ik het ook het liefst willen maken, alleen de mantelbuis laat maar 1 kabel toe en ligt onder een beklinkerde oprit.
Daarom het idee van een onderverdeler. Selektiviteit is in zo'n geval natuurlijk een probleem, maar omdat er alleen een wasmachine, droger en vaatwasser op komen te hangen til ik daar niet zo zwaar aan. Er komt geen verlichting op die onderverdeler.
Mijn nichtje is zich ervan bewust dat bij een sluiting in een van de machines de voedende automaat in de huisverdeler mee kan trippen.
Of is er andere manier hoe ik die 3 machines kan voeden?
3 fasen via de 5*2,5 naar een klemmen kast op het zoldertje en daar de 3 wandcontactdozen op aan sluiten mag waarschijnlijk niet volgens de regels ben ik bang.
Iemand betere ideeën?
En mag zo'n verdeler op een zoldertje komen te hangen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Evt. 10A automaatjes plaatsen als de aansluitwaarde van de toestellen het toelaat en het geheel op een bereikbare plaats monteren. Geen idee of het zoldertje daar onder valt.
Uitsplitsen op een klemmenkast is idd ook niet toegestaan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Wat wel kan is een krachtwandcontactdoos maken, en vanaf daar je 3 apparaten aansluiten, m.b.t. een splitter van kracht naar 3x230V.
een andere optie is een z.g.n. keukenbox toepassen, verkrijgbaar van verschillende merken.

Het zijn beide in mijn ogen niet de mooiste oplossingen, maar je vaste installatie voeldoet er wel mee aan alle normen, en het is beide veilig.
 

Atmoz

  • #6
Ze (mijn nichtje en haar vriend) hebben de veilige weg gekozen en 2 nieuwe kabels buitenom gelegd. Vandaag wilde ik de kabels aansluiten en ben op een nieuwe verrassing gestoten. De kabel die ik in het begin noemde is geen VMvK 3*2,5 zoals me verteld werd maar een 2*1,5 VMvKas. Deze is door de vorige eigenaar aangelegd en heeft al 17 jaar gediend als voeding voor wasmachine en droger.
Nu weet ik mij even geen raad wat hiermee te doen.
Mag ik bijv. een automaat van 10 Amp plaatsen voor die 1,5 mm2 en daar de droger op aansluiten?

2-de lastig punt is dat in de bijkeuken ook een nieuwe verwarmingsketel geplaatst is die natuurlijk ook 230 Volt moet krijgen. Hiervoor hebben ze een buis naar het zoldertje gelegd maar daar kom ik op een installatie uit de jaren 50, stalen buis, draad met stoffen isolatie. Ik heb geen zin om voor die meter uitbreiding van de installatie de complete e-installatie te renoveren.
Wat is nu wijsheid?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Die oude stoffen bedrading is al jaren niet meer toegestaan.
Dus wat is wijsheid.

1,5mm is toegestaan als het dient ter voeding van een vast opgesteld apparaat, en ook alleen voor dat apparaat.
En als aan de kortsluitlengte voldaan word.
 

Atmoz

  • #8
Hoe moet dat apparaat dan aangesloten worden, ik neem aan niet via een wandcontactdoos.
Mag ik een dubbelpolige inbouwschakelaar gebruiken vanwaar uit ik via een inbouwdoos met deksel de kabel van de droger aansluit, of is er een betere oplossing?
De kabel zit nu op ca 1m50 in een inbouwdoos, lengte tot de huisverdeler ca 12 meter.
Welke afzekerwaarde mag ik toepassen?
Van de oude installatie blijf ik voorlopig af. Desnoods wordt de ketel voorlopig op een verlengsnoer aangesloten, als ik geen koppelpunt op een geschikte plaats kan vinden.
Maar alvast ter voorbereiding voor de renovatie in de toekomst: Hoe zit het met de in de muur weggepleisterde stalen pijp? Moet die ook vervangen worden? Als die blijft zitten voldoe je dan nog aan de eisen van dubbele isolatie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Mag via een wcd, mits die duidelijk gemarkeerd is tbv een apparaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu