PIR plaat plakken tegen Ytong voorzetwanden.

Ray2011

  • #1
Hallo mensen,
Ik wil YTONG voorzetwanden plaatsen bij oud huis in de bergen met natuurstenen muren van 60cm dik. Dus een doos in een doos. Die Ytong wil ik aan de binnenkant beplakken met PIR plaat voorzien van tweezijdig alu.Dan een spouw waar de elektra leidingen doorlopen. De stenenmuur is onregelmatig en bol en scheef. De afstand tot de Ytong blokken is dus ook verschillend.

Ik wil dus de PIR plaat en de elektra aanbrengen nadat ik een paar stenen heb gelijmd.
Buiten naar binnen:
natuurstenen muur 60 cm, spouw 3 cm, PIR plaat 8-10cm, YTONG 10 cm. Ik verlies dus ~23 cm breedte van het huis rondom. (Op de foto zie je het tegenovergestelde: natuursteen, alufolie, glaswolplaat, spouw , Ytong.)


vraag: Hoe bevestig ik de PIRplaat tegen de YTONG?
Welke volgorde is het meest effectief? (denk aan vochttransport en de dikke muur) Gaat dat lukken met de inbouwdozen elektra?

Ben benieuwd of ik op het goede spoor zit, het is er koud...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is je rede van die aluminium folie die je op de buitenmuur hebt geplakt en gaat die tot aan het plafond komen. Wordt dat wel meer gedaan in dat gebied waar je zit.
Kan je in de buitenbuur spouwankers boren, daarop een afstandhouder en dan die PIR er op prikken. Of heb je dat al geprobeerd. :wink:
Je heb wat ruimte tussen de buiten muur en de PIR plaat kan je daar geen latten zakken en deze met lange schroeven aantrekken door de cellenbeton en de PIR. De bovenste rij dan kom je in de knoei. Daar zou je wat latten op de muur kunnen plaatsen en die PIR daarop bevestigen.
 

Ray2011

  • #3
Foto is huis van kennis. Ik wil het andersom doen, want de folie-loopt door tot plafond- heeft nu geen stralingsruimte. Je idee met latten is nieuw maar gedoe met latten achter die Ytong muur , ik weet het niet.

Het is een groot stuk muur, 42 strekkende meter. Plakken doe ik liever, misschien met een dot PUR? Ik wil eerst een rij cellenbeton onder rondom, en dan links hoogbouwen tot plafond op 2.49m. De elektra kabels leggen, de PIR plaat tegen de achterkant van Ytong lijmen en de inbouwdozen boren en aansluiten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat mechanisch bevestigen beter is dan lijmen. Met schotels zoals bijvoorbeeld hieronder zit het ook prima vast. Je metselt ze in de voeg gaandeweg.

Normaal doe je dit andersom, maar eerst de isolatie en dan wand moet ook wel lukken.

 

Ray2011

  • #5
Bedankt voor jullie advies en plaatje! Dan is dat toch de beste oplossing, ook al omdat ik sowieso om de drie rijen een anker moet plaatsen.

Dus: gaatje boren in natuursteen...plugje, muuranker er in ,schotel plaatsen, plaat PIR er op prikken, blokkenverder lijmen, muuranker in de voeg, en proberen met de hand de schotel tegen de plaat aan te drukken.

Reden voor mijn aanpak is dat ik nu de luchtspouw aan de koude kant heb zitten en niet zoals op mijn foto aan de warme kant. En dat de alu laag van de PIR gericht is op de koude spouw. Folie wil ik achterwege laten.

Welke ankers? De afstand natuurmuur en blokken is iedere keer anders.
 

Ray2011

  • #6

Hier kan je goed de (toekomstige) afstanden zien tussen Ytong muur en natuursteen muur. De man staan met zijn hakken tegen de muur. Dus met muurankers moet ik de lengte iedere keer aanpassen of alleen ankers plaatsen voor de stabiliteit. En dan de PIR platen plakken tegen de Ytong muur , maar waarmee?

Ook zal de spouw dus steeds verschillen in dikte, minimaal 3cm maar soms 45 cm, en hoe voorkom je dan stijgende lucht?
 

Millew

  • #7
Waarom niet de hele spouw vullen d.m.v. na-isolatie?

Je kan anders ook die pennen met de schotels eerst door de PIR prikken. Dan de PIR-plaat stellen en de blokken er voor lijmen.
Het enige probleem is dat je de plaats van de pennen vooraf goed moet uitmeten anders komt de pen niet in de voeg.
Deze ankertjes zijn ook beter geschikt om in de voeg mee te lijmen:


Die ga ik gebruiken om een garage/werkplaats van binnen uit te isoleren en ook een cellenbetonwand te plaatsen. Een vergelijkbare situatie dus.
Alleen ga ik steenwolplaten gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Het is niet zo'n gek idee om heel de spouw vol te gooien met isolatiemateriaal. Dat kan ook tijdens het metselen.

Maar ik zou gewoon de isolatieplaten tegen de nieuwe muur aan klemmen, niet tegen het natuursteen. Het uitmeten van de pennen is niet zo lastig, want die prik je er zo van achter doorheen. Gewoon per laag bekijken. Op de plekken waar er weinig ruimte in de spouw is, een beetje creatief zijn.

Met zo'n natuursteen muur wordt het bijna zonde om dat weg te werken! Kan een heel mooi gezicht zijn om dit netjes af te werken en in het zicht te laten...
 

Millew

  • #9
Ray2011 schreef:
Bedankt voor jullie advies en plaatje! Dan is dat toch de beste oplossing, ook al omdat ik sowieso om de drie rijen een anker moet plaatsen.
. . . .

Welke ankers? De afstand natuurmuur en blokken is iedere keer anders.
Ray2011 schreef:
Dus met muurankers moet ik de lengte iedere keer aanpassen of alleen ankers plaatsen voor de stabiliteit.
Ik begrijp hier uit dat je ankers tussen natuursteen muur en nieuwe wand wil zetten voor de stabiliteit van de nieuwe wand.
Dat is niet nodig hoor, een 10 cm dikke cellenbeton wand blijft van zichzelf wel staan.
Die ankers zet je alleen aan de einden van de wand in de vertikale voeg. Daar gebruik je dan veerankers voor.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu