Pendelen CV ivm vloerverwarming & radiatoren

Knarfje

  • #1
Hallo,

Ik heb de indruk dat mijn verwarming niet ideaal is opgezet en ben op zoek naar verbeteringen. De ketel, intergas hr 28, slaat regelmatig aan vanuit bedrijfstoestand 1; volgens mij is dat pendelen.

In onderstaand plaatje heb ik de inriching vereenvoudigd geschetst. We hebben in huis verschillende circuits (1 radiatorcircuit en 2 vloercircuits). Elk circuit heeft een eigen aan/uit thermostaat die de gemotoriseerde klep in de retour van het circuit bestuurd. Als één van de kleppen de openstand bereikt dan krijgt de ketel een Aan signaal.

Het reduceerventiel zit op ongeveer een meter van de ketel, evenals de verdeler. Pomp in ketel en in verdeler staan beide in stand 2. Ketel heeft CV temperatuur van 65 graden en thermostaat op de verdeler staat ingesteld op 35 graden. De pomp in de verdeler loopt alleen als één van de vloerthermostaten vragend is.

Als alleen de vloercircuits vragend zijn dan voelen de retourbuizen richting ketel al snel warm en gaat de branderautomaat in blokkade (bedrijftoestand 1). Als temperatuur weer iets daalt/na 2 minuten start de ketel weer even. Lijkt me ongewenst pendel gedrag met onnodig gasgebruik en slijtage.

Als alleen het radiatorcircuit vragend is dan voelt de retour uit de verdeler warm waardoor volgens mij de ketel voor de gek wordt gehouden in z'n regeling - de retour uit de radiatoren voelt kouder dan wat de ketel weer in gaat.

Als beide circuits dicht gaan is er flow over het ventiel, brander gaat even in blokkade en lijkt daarna uit te gaan.

Dit moet toch beter kunnen?

Bij voorbaat dank,

Frank.

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Heb je een terugslagklep er in zitten zoals intergas voorschrijft?
 

Knarfje

  • #3
Je bedoelt denk ik terugslagklep in de retour van de verdeler. Die zit er niet in. Ik heb echter de indruk dat er geen heet water via de retour naar de verdeler stroomt maar dat er heet water via de verdeler naar de retour stroomt. Ik ga er eigenlijk vanuit dat de boel hydraulisch neutraal is. Maar misschien zie ik iets over het hoofd?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Lees di installatie handleiding mou maar even, je moet een klep plaatsen in de retour van de cv ketel als ik het goed heb.

Maak eens een foto.
 

Knarfje

  • #5
Hoi,

Foto bijgevoegd. Retour verdeler zit rechts in de hoek; krappe bocht met weinig ruimte voor een terugslagklep. Ken de schets in de installatiebeschrijving, volgens de installateur was deze niet nodig. Ik zet er met plezier 1 tussen maar gaat zo'n ding m'n probleem oplossen?

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Lees de handleiding nou even. De terugslagklep moet in de retour van de cv
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Kun je voelen waar dat warme water vandaan komt?
Als de bypass (de TS noemt dit reduceer) op een te lage druk staat, altijd warm water doorlaat, kun je dit ook hebben.
 

Bernhard

  • #8
De bypass meer dichtzetten zoals van Dijk zegt.
Als de CV-ketel op een lagere watertemperatuur wordt gezet zal de regeling van de vloer en de radiatoren beter gaan.
Een systeem met radiatoren en vloerverwarming kan nooit optimaal werken. De radiatoren draaien op een hogere temperatuur dan de vloerverwarming. Verder zie ik veel regelkleppen en dat beinvloed de waterstroming. Beter is het om een constante waterstroom te creëren en dan alleen de temperatuur van het water te regelen. Ik verwacht geen verbetering met het monteren van een terugslagklep.
mvgr bernhard
 

Knarfje

  • #9
Bedankt. Ik verwacht ook niet zoveel wonderen van de terugslagklep en de AVL aangezien het systeem hydraulisch neutraal is.

Ik heb de indruk dat de bypass aan de retourzijde warm wordt terwijl er wel vraag is vanuit de circuits; dat doet inderdaad vermoeden dat de bypass te makkelijk doorlaat. Weten jullie ook hoe ik de afgebeelde bypass inregel?? (ik heb vd installateur helaas geen documentatie ontvangen). Ik heb maar weinig slag rechtsom. Ik neem aan dat je een bypass niet per ongeluk helemaal dicht kunt draaien?

Ik denk idd dat circuits die qua temperatuur en snelheid verschillen lastig via 1 ketel aan te verwarmen valt. Ik stook ook regelmatig m'n open haard waardoor ik wel zones nodig heb.

Ik zie wel een oplossing op basis van een opentherm concentrator maar die heb ik de particuliere markt (nog?) niet gezien. Alle thermostaten praten dan via opentherm met een computertje en die maakt er dan weer een nieuw opentherm signaal naar de ketel van. Je kunt dan wel wat slimmer aansturen: alleen vloer vraag dan laag vermogen, anders hoog vermogen. Maar misschien zoek ik op de verkeerde plek.
 

Knarfje

  • #10
Hoi,

Ik denk dat ik het heb maar het lijkt te simpel om waar te zijn. De verdelerthermostaat probeert 35 graden te maken. Als de kamerthermostaat de kleppen van de vloer echter dicht heeft gestuurd dan zal die 35 graden nooit gehaald worden en gaat volgens mij het waarde direct vanuit aanvoer van de verdeler naar de retour en dat is heet water.

Volgens mij moet er ook een klep in de aanvoer van de verdeler die opengaat als de vloer aangestuurd wordt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat laatste (21:37) denk ik niet. De thermostaatknop zal voorkomen dat het bovenste balkje van je vloerverwarming te heet wordt. Die doet de aanvoer naar de vloerverwarming dan al dicht.
Om 19:28 geef je zelf het probleem: de retour van de bypass wordt warm al staan de kleppen gewoon open. Als de retour van de bypass warm wordt, wordt de retour van de ketel ook warm en hoeft de ketel niet meer bij te stoken. Zonder te stoken koelt het kringetje ketel - bypass - ketel snel af.
Dus bypass strakker stellen (is onduidelijk zichtbaar, ik weet niet of en hoe dat met deze kan) of vervangen lijkt mij de oplossing.
 

Knarfje

  • #12
Ik heb net de vloer uit gestuurd en de radiatoren aan gestuurd nadat het systeem was afgekoeld. Resultaat aanvoer bovenste balk wordt heet en even later wordt ook de retour van de bovenste balk heet. De retour van de radiatoren is dan nog koud. Zodra ik de klep van het vloercircuit openstuur gaat de temperatuur in de onderste balk omhoog en ik voel de retour van de bovenste balk kouder worden. Kortom kortsluiting over de bovenste balk van de verdeler.

Klep (NC) kopen voor de aanvoer van de verdeler en aan sturen zodra 1 vd vloercircuits warmte nodig heeft.
 

Bernhard

  • #13
De kortsluiting in de verdeler ontstaat in elke vloerverwarmingsverdeler. Dat wordt een openverdeler genoemd. Als de vloerpomp draait dan merk je die kortsluiting niet maar hij is er wel.
Door een constant flow over de ketel te creëren wordt het pendelen van de ketel opgelost.
Elk leidinggedeelte moet dezelfde weerstand hebben.
Met inregelventielen kan de de flow over de vloersets en de radiatoren ingesteld worden. mvgr bernhard
 

Knarfje

  • #14
Inregelventielen zijn idd ingeregeld met de inregelventielen om dezelfde weerstand in de circuits te krijgen. Echter, de weerstand is door de klep òf de ingeregelde waarde òf oneindig als de klep in het circuit is gesloten. Als alle kleppen zijn gesloten dan gaat het "open verdeler" gedeelte steeds verder open liggen naarmate de temperatuur in de onderste balk daalt omdat daar geen nieuw water meer komt (pomp draait pas als 1 vd circuits vragend is).
Ik zie volgens mij maar 2 mogelijkheden: 1) temperatuur in de onderste balk reageert altijd op de verdelerthermostaat; 2) aanvoer naar verdeler alleen als er vraag van tenminste 1 circuit is.
Hoe dat voor elkaar te krijgen?
 

Bernhard

  • #15
Je krijgt dan wel heel veel kleppen. De ketel gaat zeker pendelen omdat de waterinhoud van het ketelcicuit gering is.
Ik heb het hele probleem opgelost met 2 ketels.
Een voor de vloer en een voor de radiatoren.
Je kan dan de pomp voor de vloerset laten vervallen.
Hiermee krijg je een goede en simpele regeling. En het is ook zuiniger. mvgr bernhard.
 

KnarfEirrub

  • #16
Dat is idd misschien nog wel de beste optie, neem ik mee.
 

Knarfje

  • #17
Het is even stil geweest omdat ik aan het experimenteren ben geslagen. Systeem werkt al een stuk beter. Ik heb 1 vd vloergroepen standaard opengezet (een groep die samenhangt met een ruimte die ook met radiatoren wordt verwarmd). De pomp van de vloerverwarming gaat nu ook lopen als de radiatorthermostaat warmte vraagt. Sindsdien geen heet water meer gesignaleerd dat de retour van de verdeler verlaat. Pendelen treedt nu veel minder vaak op; ketel blijft langer stoken om de radiatoren warm te krijgen. Ik ben nu bezig om de restant pendel eruit te krijgen, enerzijds het vermogen vd ketel naar beneden geschroefd (van 50 naar 35). Dat heeft ook een positief effect gehad. Heb nu nog 1 verschijnsel waar jullie hopelijk nog raad voor kunnen geven. De bypass ventiel lijkt aan de retour vrij snel warm te worden dus laat vermoedelijk door. Vermoedelijk is dan de weerstand via de bypass lager dan via de circuits. De bypass zit dicht bij de ketel, nou zegt mijn jan-boeren-fluitjes gevoel dat ik dan het drukverschil vd de bypass moet vergroten zdd voorkeursstroom via de circuits zullen lopen. Klopt mijn gevoel en loop ik nog een risico als geen vd circuits meer afnemen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #18
Yep klopt.
Maar wat heb je verlaagd van 50 Naar 35
Je ketel vermogen of de temperatuur?
 

Knarfje

  • #19
Het vermogen. Temperatuur staat op 60 graden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #20
Dan heb je de ketel al behoorlijk terug gezet. Hopelijk niet te ver anders brandt hij straks constant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu