Pastalijm bij vloer tegelen

Phoxy84

  • #1
Ik ben rustig bezig met de verbouwing van mijn badkamer en ben inmiddels bezig met tegelen. De wanden zien er prima uit en de vraag gaat dan ook over de vloer. De opbouw van mijn vloer is 18 mm watervast verlijmd multiplex met daar bovenop 1 cm gipsvezelplaten. Daar ben ik op aan het tegelen en kom, bij het doorlezen van andere topics, het probleem van pastalijm voor vloeren tegen.

Is het zo dat deze wel de hard wordt (dus vocht onttrekt) indien dit op een zuigende ondergrond wordt aangebracht? Ik weet namelijk dat de gipsvezelplaten redelijk zuigend zijn, ik heb ze echter voorbehandeld met een oplosmiddelvrije kunsthars hechtdispersie ter zuigvermindering/hechtgrond.

Mijn concrete vraag is dus ga ik problemen krijgen met mijn superpastalijm in combinatie met mijn 33 x 33 cm vloertegels (als ik deze niet lang genoeg laat drogen) op mijn voorbehandelde gipsvezelplaten?

Ik heb overigens gemerkt dat de lijm tussen de voegen na 2 dagen redelijk hard is en de tegels zijn al na een paar uur niet meer te bewegen. Graag advies.
 

Fiesiekus

  • #2
Meestal wordt tegellijm op poederbasis aangeraden. Maar of je met je pasta echt "problemen" gaat krijgen betwijfel ik. Neem aan dat je deze past hebt gekozen i.v.m. evt. werking van de ondergrond?
 

Phoxy84

  • #3
Volgens mij werken de gipsplaten niet. Ik heb de lijm gekozen toen ik in de winkel stond en dacht 'dat is makkelijker dan zelf aanmaken' en omdat er op stond dat het voor vochtige ruimtes was. Volgens mij moet ik het gewoon goed laten drogen, dus pas in het weekend gaan voegen.
 

Fiesiekus

  • #4
Je vloer (ondergrond multiplex) veert misschien een heel klein beetje en dat vang je beter op met flexibele lijm dan poederbasislijm. Mijn punt is of je lijm onder zo'n grote tegeloppervlak, wel 100% droogt (denk dat dat heel lang kan duren nl.)

Ik weet het dus niet wat de goede keuze is, is de strekking van mijn berichten :oops: .
 

Phoxy84

  • #5
Dank je in ieder geval voor je reactie, wellicht dat iemand anders een idee heeft.

Dat van dat veren van de vloer en de werking had ik nog niet bedacht, misschien dus niet een geheel onverstandige keus geweest :)
 

Fiesiekus

  • #6
:idea: flexibele poederlijm; is dat niet de oplossing? Er is ook een voegmidel dat elastisch blijft. Misschien als je die beide toepast heb je het beste resultaat.
 

Phoxy84

  • #7
Wellicht, al heb ik pas een grote extra pot gekocht, maar als er niet gelijk enorme alarmbellen gaan rinkelen en er waarschuwingen komen laat ik het zo....

M.b.t. voegmiddel is inderdaad nog wel handig om flexibele (706/707) te nemen.

Ik zal dit weekend om het drogen hopelijk te versnellen nog even een extra kacheltje in de badkamer zetten om flink te stoken en te verdampen :D
 

Phoxy84

  • #8
Even een andere vraag tussendoor, ik heb een afvoer in de muur van 40mm en een sifon van 32mm. Ik kwam in de bouwmarkt een rubberen verloopstukje tegen, ik neem aan dat dat voldoende is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Alleen wanneer de afvoer van 40 mm een mof is, anders past het rubber niet.
 

Phoxy84

  • #10
Hoe bedoel je? Wat bedoel je met een mof?

Hoe het zal worden is de 32mm afvoer waaromheen de rubberen ring gaat. Vervolgens steek ik deze afvoer met aan het uiteinde de ring in de 40mm afvoer die uit de muur komt. Deze gaat dan gelijk met een bochtje naar beneden. Moet lukken toch, of een andere overgang nemen?
 

Fiesiekus

  • #11
Als dat bochtje met een mof uit de muur steekt, is dat geen probleem.
 

Phoxy84

  • #12
Wat is die mof dan, hoe zit dat eruit? Bij mij steekt gewoon een stukje pvc buis uit de muur, meer niet..... Dan zal het niet voldoende zijn? Die rubberen ring past namelijk wel prima en er komt toch geen druk op te staan, water hoeft er enkel langs.
 

Fiesiekus

  • #13
Mof is verbreding aan het einde van een sok of een bocht zodat de buis er in kan. Als het past is het oké verder niet moeilijk doen. Aansluiten, kijken of ie dicht zit en spoelen maar!
 

Phoxy84

  • #14
Heb het even bekeken en is inderdaad een mof. Moet dus werken.

Nog iemand ideeën over de superpastalijm m.b.t. bovenstaand verhaal?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu