Parketvloer bol sinds een week

Teleo

  • #1
We zijn net naar een nieuwe woning verhuisd waar een oude parketvloer in lag. Deze vloer hebben we af laten schuren en opnieuw laten lakken. De vloer lag er de eerste weken perfect bij.
Tijdens het plaatsen van klikplinten (een paar weken geleden) ging alles top.

Afgelopen weekend (sinds dat de vorst is ingetreden en er harder gestookt wordt) merkte ik dat de plinten omhoog gedrukt worden door de vloer. Je zou zeggen dat er ergens vocht moet lekken waardoor de vloer bol gaat staan. Het vreemde is echter dat er nergens vochtsporen te zien zijn terwijl het probleem door de hele ruimte 44 vierkante meter voor komt.

- Kruipruimte is droog
- Verwarmingen lekken niet
- Keuken is in orde (plinten verwijderd en gecontroleerd op lekkages van koelkast, vriezer en vaatwasser).

De luchtvochtigheid van de ruimte is 33%. Eigenlijk veel te laag. Om die reden heb ik een luchtbevochtiger aangeschaft. Wat ik vreemd vind is dat een lage luchtvochtigheid de vloer toch niet kan laten bollen?!

Hopelijk kan iemand mij helpen dit op te lossen want ik zit met een berg vraagtekens.
:?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar bestaat de vloer uit, beton of planken ?
Is de vloer geïsoleerd ?
Zit er folie onder het parket ?
 

Teleo

  • #3
We hebben een betonnen vloer. Het parket ligt op een ondervloer van zacht materiaal (een beetje wollig samengeperste substantie). Onder de ondervloer ligt een blauwe folie.
 

Dick3

  • #4
Hoi Teleo.
ik heb precies hetzelfde probleem. Vloer ligt er nu 19 jaar in, nooit problemen gehad en staat nu ook bol. Luchtvochtigheid is hier 35% en de kruipruimte is droog en er liggen al 5 jaar schelpen in. Voor mij ook een raadsel.
 

Teleo

  • #5
Ik heb direct een luchtbevochtiger gekocht om de luchtvochtigheid te reguleren. Vandaag gearriveerd. Wel een risico want omdat de vloer 'bolt' zou je zeggen dat het om vocht en uitzetten gaat. Ik zie ook duidelijk dat de naden veel breder worden.

Ik hoop dus niet dat de vloer nog meer gaat bollen door de luchtvochtigheid op te schroeven!

Gisteren nog wel een paar links gevonden waaruit duidelijk zou moeten worden dat het werken van de vloer 'normaal' is. Als zelfs mijn plinten eraf komen vind ik dit niet normaal.

Krimpen en zwellen van massieve planken

Droge lucht in huis.

Fingers crossed voor de luchtbevochtiging.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu