Overstek maken aan bestaande aanbouw

Jpandriesse

  • #1
Goedendag allen,

Graag jullie mening over het volgende. Aan ons (nieuwe) huis is door de vorige eigenaren een aanbouw gerealiseerd, maar door omstandigheden is de eerder ingetekende overstek (zie foto 1) nooit gerealiseerd, waardoor er een vlakke muur/dakrand is ontstaan (afwerking is ook niet gerealiseerd), zie foto 2. Aangezien wij een overstek veel mooier vinden en dit ook meer zou aansluiten bij de rest van het huis, speel ik met het idee om alsnog een overstek te maken.

Nu heb ik getracht een situatieschets te maken van de huidige situatie, zie foto 3, en een schets zoals ik denk een overstek te kunnen maken, zie foto 4.
Zoals te zien is de bedoeling dat de overstek aan de onderzijde ook gesloten gaat worden, zodoende kan ik aan de binnenkant stevigheid krijgen door het gebruik van klossen of metalen beugels. Ik neig naar de beugels omdat montage daarvan op de muur eenvoudiger te realiseren is.
Het enige 'nadeel' is dat je aan de bovenkant een hele brede lijst gaat krijgen, maar dit vinden we zelf niet echt een issue omdat je dat alleen ziet als je er bovenop kijkt en je ziet het niet vanaf de grond.

Graag jullie meningen over dit idee en wellicht alternatieven.




 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als die bovenkant breed blijft zorg dan voor afschot.
Ventilatie ook niet vergeten volgens mij. Stoot voegen in de gevel onder de overstek.
Dakbedekking van tegenwoordig kan zonder mastiekhoek worden aangebracht. Ik zelf zorg voor een schuine kant van horizontaal naar verticaal dan moet de dakbedekking niet zo scherp gevouwen worden.
Mastiek hoek kan je gebruiken maar deze moet rondom de dakranden met de bovenkant van die rand gelijk komen. Is er goed afschot op je dak is dat wat lastiger. De hoogte van de opstand aan de binnenzijde van het dak loopt schuin af.
 

Jpandriesse

  • #3
Hoi Wgb,

Dank voor je reactie.
De mastiekhoek is reeds aanwezig en zal dat ook blijven. Of deze op de juiste hoogte zit weet ik niet, maar verwacht van wel, want degene die de aanbouw heeft neergezet had duidelijk kennis van zaken (gezien de rest van de opbouw). Iets afschot van het zink/alu op het horizontale vlak is helder, zal worden toegepast.
Wat bedoel je met de twee rode puntjes, welke je in mijn tekening van de overstek hebt ingekleurd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ventilatie.
 

Jpandriesse

  • #5
Ik heb mij laten overtuigen om de overstek niet te bevestigen aan de huidige situatie omdat het opstaande randje (enkel steens) mogelijk te zwak is om de overstek te dragen.
Aangezien een constructieve aanpassing te ingrijpend wordt is er nu gekozen voor een vlakke afwerking, dmv een boeideel vlak tegen de wand aan (zie bijlage).

Hoe deze aan de wand te bevestigen? Kan dat koud tegen de stenen aan, of moet daar nog iets van een ventilatie ruimte achter blijven zitten? Dat laatste door bijv. 5mm Dikke latjes verticaal achter het boeideel aan te brengen.

 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Niet tegen de stenen aan. Altijd iets ruimte vrijhouden, 5mm is voldoende, beetje afhankelijk hoe recht de muur loopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Let op de bovenste rij stenen op muren liggen vaak niet erg vast.

Het zelfde. Iets van ruimte laten. Er zijn eventueel speciale latten te koop.

Wordt het boeideel exact hetzelfde. Zelf vind ik dat verstekken op de hoeken van boeidelen om onderhoud schreeuwen.
 

Jpandriesse

  • #8
Dank voor de reacties.

De muur loopt mooi recht, dus 5 mm gaat dan goed komen. Wat zijn dat voor een speciale latten? Ik had zelf gewoon iets van een stripje vuren in gedachten, die in de grondverf en met een beetje kit tegen het boeideel aan. Ook een cm of 2 korter dan het boeideel hoog is, zodat deze uit het zicht blijft en dan zal vocht van onderaf ook geen probleem zijn.

@Wgb, ook al vind ik het zo in verstek wel mooier, ik ga ze toch gewoon haaks tegen elkaar aan zetten, juist om de reden die jij ook noemt.Er zal ook minder profiel in de boeidelen komen (enkel een extra latje op de bovenrand), dus het niet toepassen van verstek zal optisch ook minder relevant zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bij mezelf heb ik het zo gedaan, een sponning gemaakt, wordt de kopse kant dunner oogt beter denk ik en je kan er altijd met de kwast bij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu