Overgang standleiding naar beluchting

Sander02

  • #1
Mijn standleiding naar badkamer wordt 110MM. Boven de badkamer zit de zolder en dan dak. Mag de standleiding ter hoogte van de badkamer (dus boven het afvoerpunt) overgaan in een smalle leiding voor de beluchting die doorloopt tot het dak van de zolder? Hoe smal mag die zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ja, dat wordt vaker gedaan, ik zou niet kleiner dan 50mm gaan. Alles wat het groter is is natuurlijk beter.
 

Rioolman

  • #3
Ik neem aan dat je door het dak heen gaat, anders zou je een stank probleem kunnen krijgen.
De regels voor een ontluchting is dat de ontluchting de zelfd diameter moet hebben dan de riolering die hij beluchten moet.
Natuurlijk past dat niet altijd in een bestaande bouw, maar ik zou hem toch zo groot mogelijk houden.
 

Sander02

  • #4
Mmm, zo dik mogelijk. Das vervelend. Ik wil 'm toch echt een stuk smaller hebben. Die 50 klinkt al veel beter.

Mag de ontluchting ook op een ander punt zitten dan rechtboven de standleiding zoals op deze schets. Badkamer bevindt zich op eerste etage.
Boven badkamer is zolder.



Dan moet ik er nog wel bij vermelden dat de standleiding recht omlaag doorloopt tot in de kruipruimte en daar horizontaal (met afschot) helemaal naar andere kant huis en dan nog een stuk aanbouw tot onder WC begane grond in nog te vervangen gresbuis terecht moet gaan komen. Op die aansluiting komt ook badkamer begane grond/wasmachine en keukenkraan.
 

Sander02

  • #5
Is het misschien ook mogelijk om op een andere plek te beluchten. Bijv in de kruipruimte of dak aanbouw of krijg je dan last van stankoverlast.
Heb geen idee of buren op hun dak aanbouw buiten gaan zitten of was ophangen. Het is namelijk soort van dakterras, maar ja met een tuin gebruikje dat natuurlijk niet en de wc ontluchting komt er ook op uit.
 

Rioolman

  • #6
Je moet rekening houden dat de ontluchter een open verbinding is met het riool, in tegenstelling tot een beluchter deze heeft een klepje die hem afsluit.
Als je een ontluchter plaatst in een kruipruimte of buiten bij een openslaande raam o.i.d dan is de kans op stank heel heel erg groot.
Je kunt er voor kiezen om de ontluchter klein van diameter te houden maar dan wordt de werking ook minder.
Ik zou niet voor minder dan 75 mm gaan.
 

Fiesiekus

  • #7
50 mm is prima in orde. Er hoeven geen kuubs lucht per minuut geblazen te worden; het gaat om het toelaten van lucht bij enige onderdruk en ontwijken van enige lucht bij overdruk. Dat gaat prima met 50 mm; om het even op welke plek je die aansluit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik ben het met Rioolman eens, bij doorspoelen van een toilet gaat het behoorlijk hard en dan is 50 mm aan de kleine kant, alleen wanneer het niet anders kan zou ik 50 mm gebruiken, beter iets dan niets.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb dus geen toilet op de standleiding zitten :wink:
Het loopt in het aangehaalde topic ook niet nog eens een stuk horizontaal onder grond.
 

Rioolman

  • #11
Als er geen toilet op zit kun je eventueel een kleiner diameter nemen,
echter als ik ieen ontluchter plaats en ik neem een te kleine diameter krijg ik de klacht terug.
Ik denk trouwens dat de termen be- en ontluchting hier op de forum wel eens doormekaar gehaald worden.
Natuurlijk hoef je met een ontluchting van zeg maar van 40 mm niet altijd problemen te krijgen, alleen zijn er wel normen voor.
Net als haakse T-stukken en instromende T-stukken er loopt door allebij water totdat er iets mee is (verstopping) dan heb je de poppen aan het dansen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu