Over gipsplaten wanden spachtelputz aanbrengen

Moontje

  • #1
Beste....,

Ik kom er niet helemaal uit en misschien dat iemand mij hier een antwoord op kan geven.

Wij hebben in ons nieuwbouw woning (betreft houtskeletbouw) op alle wanden gipsplaten. Nu zouden wij graag of glad stuc-werk willen aanbrengen of spachtelputz. Als wij voor spachtelputz zouden kiezen zouden wij volgens een benaderde stucadoor eerst de wanden sowieso van stuc-werk moeten voorzien.

Is dit inderdaad zo.... of kan het ook anders.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De benaderde stukadoor heeft is ter plekke geweest, en heeft de situatie gezien.
Hij kan dan ook beter beoordelen of het nodig is om te stuken, dan wij via een PC.

Daarbij komt, dat dit forum bedoeld is voor klussers, die zélf een klus verrichten, niet om te controleren of een vakman een juist plan heeft geopperd!
 

Moontje

  • #3
Ik snap dat dit forum bedoeld is voor klussers. Ten eerste gaan wij ook gewoon de gipsplaten afwerken en voorbehandelen en daarna stucen.
De vraag is alleen wat verstandig is om te doen.

Moeten we als we dus eventueel spachtelputz willen aanbrengen eerst stucen op de voorbewerkte muur, of kunnen we volstaan met spachtelputz direct op de voorbewerkte platen. (dicht maken naden, schroefgaten en voorbestrijken).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De juiste behandeling en het juiste vulmateriaal zou afhankelijk kunnen zijn van de toegepaste gipsplaten en de afstand ertussen bij de kieren.
 

EdP

  • #5
Meer in z'n algemeenheid kun je weliswaar spachtelputz over gipsplaat aanbrengen (na diepgrond en voorstrijk toegepast te hebben) alleen loop je het risico de naden te blijven zien.

Vandaar dat de stucadoor waarschijnlijk heeft aangeraden er toch eerst een laag stucwerk op te zetten. Ook de stijfheid van een enkele laag gipsplaat kan twijfels oproepen. De stucadoor geeft garanties af en doet dat natuurlijk alleen bij geschikte ondergrond.
 

Moontje

  • #6
De gipsplaten waar ik het over heb zijn 15 mm dik en hebben aan de zijkanten 10 cm verval. Dit gaan we afwerken met gaas, vulmiddel, dit gladschuren en dan voorbestrijken.

Begrijp dus dat je na al dit voorbereidende werk dus toch nog altijd risico loopt de naden te blijven zien. Geldt dit dan ook als we de muren alleen van glad stuc-werk voorzien.

Heb namelijk nog niet over gipsplaten stuc-werk verricht. Wel over gipsbetonblokken en dat ging altijd goed.

Foto's:



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Foto's zijn geplaatst! :wink:
 

Moontje

  • #8
Oke, dat is snel.
Bedankt Kees. :)
 

EdP

  • #9
Gipsplaat met schuine kant; bedoeld om vol te zetten met rotband e.d.
Met spartelpoets (:mrgreen:) zou je deze naden mogelijk blijven zien, maar met stucwerk niet (mits je 't goed doet natuurlijk).
 

Moontje

  • #10
Conclusie is dus als je spachtelputz rechtstreeks op gipsplaten wanden aanbrengt zul je altijd de naden terugzien. Dat is dus duidelijk.

Zal dus een hele (lange) klus worden als we dus en gaan stucen en daarna spachtelen. Moeten we maar even goed over gaan nadenken. :shock:

In ieder geval mijn vraag is nu beantwoord en Kees en EdP hartelijk dank voor jullie reaktie. :D

mvg,
Moontje
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
@ EdP, te zien aan je opmerking denk ik dat je aardig genezen bent :wink:
 

Bbtb77

  • #12
Moontje schreef:
Conclusie is dus als je spachtelputz rechtstreeks op gipsplaten wanden aanbrengt zul je altijd de naden terugzien.
Dat wordt nergens gezegd. Er is een kans dat je het gaat zien. Da's een groot verschil.
 

Moontje

  • #13
Klopt Bbtb77, dat dat nergens gezegd word. (was eigenlijk ook meer mijn conclusie) Maar de risico/kans is er dat je het lichtelijk kan terug zien. Vooral omdat we dit voor de eerste keer zo zouden gaan toepassen.

Ik loop liever niet het risico dat we straks met een grote teleurstelling tegen een "lelijke" muur aanzitten te kijken.

Ben namelijk wel een heel erge "pietje precies".

Of er moet nog iemand zijn met een super tip om dit te kunnen voorkomen :wink:
 

Espaan

  • #14
Als je gipsplaten met schuine kant hebt zijn deze heel goed af te werken met gaas en nadenvuller. Als je dit netjes vlak maakt (eventueel een 2e laag dun afwerkgips, zie bouwmarkt), dan zie je er niets van. Wij hebben thuis wanden gelatexed en met structuurverf afgewerkt en de naden zijn onzichtbaar.

Het is wel zaak dat je niet overhaast te werk gaat met de naden. Zorg dat het goed glad wordt voor je verder gaat.

Met stucen ben je natuurlijk in 1x klaar. :)
 

Moontje

  • #15
We hebben toch maar besloten om de wanden gewoon te stucen. Vinden we achteraf gezien toch mooier.
In ieder geval bedankt voor de reakties.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #16
Waarom niet even een klein proefstukje gemaakt? Je werkt de naad af, en spachtelt. Met het losse proefstukje kun je vervolgens controleren of de naad onzichtbaar is onder allerlei lichtomstandigheden.

Groeten, Hein
 

EdP

  • #17
Maar dan wordt het geheid lelijk als je niet de hele wand in één keer afmaakt. Proefstukje ok, maar dan wel met 2 reststukjes en niet op de wand zelf.

[edit]Bij nader inzien is dit waarschijnlijk wat Hein bedoelt[/edit]
 

Moontje

  • #18
Hein Weijers schreef:
Waarom niet even een klein proefstukje gemaakt? Je werkt de naad af, en spachtelt. Met het losse proefstukje kun je vervolgens controleren of de naad onzichtbaar is onder allerlei lichtomstandigheden.
Hier heb ik natuurlijk al aan gedacht. Ik denk alleen niet dat je door dit eerst te doen/maken een goede indruk krijgt.
Wij zouden alle woonkamerwanden van spachtelputz voorzien. Dit is toch een hele andere oppervlakte. Volgens mij is het resultaat op een hele wand zeker heel anders dan op een proefstukje. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan werking van de wanden door krimpen/uitzetten enz..

Wij gaan uiteindelijk maar voor glad stuc-werk. Zouden wij toch voor spachtelputz zijn gegaan, had ik na het lezen van de reakties de muur toch eerst voorzien van een laag stuc-werk. Dan hadden we in dit geval toch het zekere voor het onzekere genomen.

In ieder geval bedankt voor de reaktie....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu