Oude meubels "restaureren"

Arne

  • #1
Ik heb er vroeger al een topic over geopend maar ben er nog niet aan begonnen. Bij mijn grootouders staan er 2 meubels dat ik mag hebben.
Het gaat om een tafel en een porte manteau, welke mijn overgrootvader nog gemaakt heeft.

Over de porte manteau had ik namelijk al een topic geopend (Oude kast "porte manteau" restaureren)

Nu heb ik nog een tafel gevonden ook van dezelfde leeftijd. Ik heb er snel eens een foto met mijn gsm mee genomen. Binnenkort neem ik een echt fototoestel mee.


Nu had ik nog een paar vraagjes waar ik niet direct antwoord op weet:

- aan de porte manteau hangden vroeger 2 staven om kapstokken aan te hangen, nu hangt er nog maar 1 aan en deze is enorm lelijk (groen :p) De gebogen staven welke rechts en links van het kastje hangen zijn totaal verdwenen. In welk materiaal kan ik dit best terug hangen en is het mogelijk om dit te laten plooien onder de juiste radius.
En als laatste, hoe kan ik deze dan proper bevestigen?


- Van de tafel weet ik nog niet zoveel. Enkel dat ze redelijk onstabiel is,
er de naden staan open door de droogte en de voet steunt op 4 bollen, 1 is er van verdwenen en staat nu op een andere dat een ander formaat heeft. Dit kan ik wss makkelijk vragen bij iemand die hout kan frezen of draaien of hoe noemt het :).

Heeft iemand verdere tips?

mvg
 

H@ns

  • #2
De "staven" lijken me vanwege de groene corrosie gemaakt van messing, koper of brons. Wat dan ook je kunt ze met koperpoets weer als nieuwd krijgen!
Het laten maken van de linker "staaf" is uiteraard ook goed mogelijk. Het hangt alleen een beetje af van het materiaal hoe bewerkelijk het is.

Koper (holle pijp) kun je zelf buigen met een buigtang, er vervolgens een moer in solderen en het geheel via de achter en binnenzijde vastbouten.

Brons wordt lastiger want dit moet gegoten worden, gelukkig heb je de andere nog wel dus kan daarvan een mal getrokken worden. (beeldhouwer of ouderwetse smid kan dit wellicht voor je doen)
De bevestiging zal dan getapt moeten worden, niet heel lastig zelf te doen.

Bij bevestiging zul je wel een soort rozet moeten vinden om de aansluiting netjes te maken.

De bolpoot van de tafel kan zo gemaakt worden door een draaier/meubelmaker. Er zijn er ook kant en klaar te koop, juist voor dit soort doeleinden. Even de juiste diameter en houtsoort zoeken.

De naden moeten professionel aangepakt worden, daar valt in dit (foto)stadium nog weinig over te zeggen.

Al met al kun je aan dit project een hoop zelf doen.
 

Arne

  • #3
Thx voor de snelle reactie. Het probleem van de staaf is dat ik er maar 1 van heb, kan ik dan een 2de bijhangen die bijna geen kleurverschil zal hebben?

Voor de gebogen stukken ben ik nu aan het twijfelen als ik er 1 of 2 van heb.

De bevestigingen van de staven waren een goed systeem, maar ik heb ze nog niet teruggevonden. Weerszijden lagen in een half cirkeltje. Als de staaf er inlag werd er een dekseltje dat over de staaf geschoven is over de bevestiging geschoven zodat je enkel een verdikking ziet tegen het hout. (moeilijk om uit te leggen :p)

Van de tafel denk ik dat ze gedeeltelijk uit elkaar gehaald zal moeten worden en herlijmd. Nuja, morgen zal ik er beter foto's van nemen.

Nu ga ik gaan werken :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu