Oude kast "porte manteau" restaureren

Arne

  • #1
Eerst en vooral, iedereen een gelukkig nieuwjaar toegewenst!
Ik ben nieuw hier op het forum, ik ben Arne, een belg van 21 en metser van beroep die erg graag met zijn handen bezig is.

Nu is mijn "probleem" als volgt.
Ik heb van mijn grootouders een porte manteau (= manteldrager)gekregen. Dit is een antiek stuk dat mijn opa's vader in het verleden gemaakt heeft, het is een 100-tal jaar oud en staat al een 30-40 jaar onaangeroerd op de zolder.
Ik heb er nog niet durven aankomen maar heb de volgende minpunten gevonden.
  • Langs een kant is er zo'n regenschermhouderstaaf weg;
  • Niet originele kapstokjes en handvaatjes zijn er bijgeplaatst (lelijk);
  • Een barst in het rechtergedeelte naast de spiegel;
  • Schuiven en het kastje die erg hapert;
  • Een staaf vanboven om kapstokken aan te hangen ontbreekt.
Dit is het zoal, maar mijn grootste probleem is denk ik het hout heropfrissen. Ik heb hier al op het forum rondgekeken en JA, ik heb de search gebruikt :D . Maar vond bijna alleen maar methodes om te schilderen, kleuren bleken of donkeren. Maar ik wil het originele kleur behouden.










mvg
 

Ellen2

  • #2
Als antiekrestaurateur zou ik zeggen : breng maar hier, maar dat is wel erg flauw :cool:
Zo te zien is de kast erg vuil en er zal vast een hoop oude boenwas opzitten.

Hier een veilige tip om de kast schoon te maken, met het minste risico de originele afwerklaag te beschadigen:
Neem een oud pannetje, vul het met bier en maak het goed warm op je fornuis. Met de zachte kant van een schuursponsje ga je met het bier de kast grondig afsoppen (is het afgekoeld, weer even opwarmen). Steeds het vuil wat loskomt met een doek wegvegen. Op deze manier verwijder je oude was en vuil.

Als de kast schoon is afwerken met een goede boenwas.
Vooral geen beits of andere kleurmiddelen gebruiken, dat kan alleen als de huidige afwerklaag helemaal intact is, of als de kast helemaal kaal is gemaakt.
Gebruik ook vooral geen spiritus om de kast schoon te maken, dat is veel te agressief.

En ook niet schuren aan de kast, je schuurt er de ouderdom af.
Succes !
 

Kees61

  • #3
Het lijkt wel alsof de lade niet origineel is, of het voorstuk ontbreekt. Er is ook een roe weg.

De haakjes kan je er af schroeven en de gaatjes met stopwas dichtmaken.

Als er politoer op zit dan weet ik niet of water wel een goed idee is om het schoon te maken.

Het is van hiervandaan niet te zien waarom de deur klemt. Misschien staat de kast niet goed. Als je links of rechts iets onder het pootje legt, gaat de deur misschien al beter open.
Het ontbrekende stuk stang zal je zelf moeten maken. Misschien zijn er wel kant en klare onderdelen te koop maar dat ga ik nu niet meer opzoeken :-)
 

Arne

  • #4
@ Ellen --> Ik probeer het zelf wel eens te maken :), maar met dat werken met bier, stel nu ik heb ze schoongemaakt en al het vuil is er af, blijft het bier dan niet plakken ofzo? Ik ken het gevoel van bier :)
(wel een rare oplossing, nog nooit van gehoord).

@ Kees --> De lade is idd niet zoals ze moet zijn, ik denk ook dat er nog een plaatje tegen moet, ik zal trachten te weten welke houtsoort het is en een nieuw stukje maken ervoor.

Stopwas, is dit dan zo'n poeder dat ik moet mengen met wat water, gaatjes stoppen en dan wat effen schuren? Dit moet voordat ik de kast afwerk met nieuwe boenwas veronderstel ik?
Is er een manier om te weten als het politoer is?
Het deurtje zal wel in orde komen, desnoods wat aan de niet zichtbare kanten wat schaven.

Is er een mogelijkheid om de slotjes en haakjes weer op te frissen of zijn deze gedoemd?

mvg
 

Kees61

  • #5
Stopwas is harde was. Je kunt dat in de gaatjes stoppen. Je kunt dat met een beitel doen, iets bol stoppen en dan met een hard stukje hout het overtollige was wegschrapen.
Stopwas is in staven te koop, in allerlei kleuren. Ik zou het wel doen voordat je het in de was zet, dan plakt het beter vast in de gaten.

Het is eikenhout.

Als je het deurtje aan de kant wat afschaaft dan kan je die kant ook weer even schuren en beitsen, dan valt het minder op.
 

Ellen2

  • #6
Hoi Arne, nee hoor bier blijft niet plakken. Je doopt je sponsje in het warme bier en sopt de kast er stukje voor stukje mee af. Je zal zien wat een derrie er afkomt. Steeds de derrie wegvegen met een doek (in je ene hand het sponsje, in je andere hand de doek). Niet hard wrijven, gewoon afsoppen.

Het is een hele veilige methode om je kast als niet-prof schoon te maken.
Het vuil lost heel snel op, sneller dan met bijvoorbeeld een zeepoplossing, dus je hoeft niet hard te wrijven. En het alcoholpercentage is zo laag, dat het de eventuele politoerlaag niet aantast, mits je het niet "in laat werken".

Dus met de ene hand schoonmaken, en met de andere hand hop meteen de doek erover.
Probeer maar!
 

Ellen2

  • #7
De stopwas breng ik altijd aan ná het in de was zetten.

Omdat een meubel door het in de was zetten altijd een iets andere kleur krijgt dan ervoor, dus je kan de juiste kleur stopwas pas bepalen ná het in de was zetten.
Het hecht inderdaad niet goed in de gaatjes als de kast net in de was gezet is, maar na een dag hecht het goed.

De belangrijkste reden om stopwas ná het in de was zetten te gebruiken is echter: als je stopwas gebruikt in de gaatjes en je steekt het af (ik gebruik altijd mijn nagels) dan krijg je altijd een vleugje stopwasvet naast de gaatjes. Als je dan de kast in de was zou zetten, trekt de was op die plekjes niet in het hout, met als resultaat een lichte vlek om het gevulde gaatje.
 

Kees61

  • #8
Maar waarom doe je het dan ook met je nagels :-)
Neem dan een washoutje. Een latje van hard hout met aan de ene kant een puntje, een beetje dun gemaakt, waarmee je de was in de gaatjes stopt, en met de andere kant kan je de overtollige was wegschrapen.

Maar ik heb ook zitten dubben hoor wat ik zou schrijven. Ik ging er van uit dat er nog wel wat was of andere afwerking zou blijven zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu