Oude, ijzeren gasleiding verleggen

Ton3

  • #1
In mijn keuken moet de gaskraan verplaatst worden, maar de leiding zit in de muur en is een 3/4 " ijzeren leiding. Kan ik daarop een (koperen) verloopstuk (3/4 - 15 mm) monteren, en de rest solderen met 15 mm koperen leiding ?
 

Danny271

  • #2
Dat is geen probleem
Wel alles goed controleren op event lekkages
 

MarcoDezicht

  • #3
Dat kan maar let er op als je een gastoestel met een wok brander hebt dat je niet teveel lengte heb van 15 mm.
Dit in verband met druk verlies.

En als je klaar bent eerst als goed controleren wat voor je het weet is het boem.
En dan is al het werk voor niets geweest.
Bij twijfel: laat het een installateur doen.

Veel succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een (gas)leiding wordt meestal verlegd als er iets verbouwd wordt, als u toch bezig bent vervang dan die ijzeren leiding door koperen.
Bent u niet vertrouwd met goed solderen en/of met gasleiding laat het dan doen, 'boem' hoort u meestal maar één keer.

Succes.
 

Ton3

  • #5
Dank jullie hartelijk voor jullie antwoorden. Dat "boem" is niet het probleem; ik heb vaker gasleidingen gesoldeerd, en er is er nooit één ontploft.
De vraag ging over koper op ijzer. Twee metalen van verschillende edelheid, produceren in een vochtige (gas ? ) omgeving een potentiaal verschil, waarbij het onedelste, in dit geval ijzer, in oplossing gaat. Met andere woorden: die ijzeren fitting rot (roest) in no time weg.

Ik begrijp uit jullie antwoorden dat dit in dit geval niet voor problemen gaat zorgen. Morgen zal ik de onderdelen kopen en monteren.

Btw: Het elleboogje onderaan de (ijzeren) leiding zit natuurlijk, na lange tijd, ontzettend vastgekankerd (-roest). Iemand een idee om dat los te schroeven, zonder de draad van de buis te beschadigen ? Kruip-olie ? warm stoken ? (euh, het is wel de bestaande gasleiding).

groeten,
Ton
 

Ton3

  • #6
Nog een vraagje. Dat testen begrijp ik, maar anders dan met wat zeepsop water controleren kan ik niet. Is dat voldoende, of moet de leiding echt afgeperst worden? Of is er een andere methode?

(De methode met een lucifer en "boem" komt niet in aanmerking).

groeten, Ton
 

EdP

  • #7
Ton3 schreef:
warm stoken ? (euh, het is wel de bestaande gasleiding).
Je gaat toch zeker wel de gaskraan dichtdraaien? Na het ontsnappen van het restant gas (ventileren) moet je toch kunnen doen wat je wil met die leiding.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zolang de verbindingen tussen ijzer en koper droog blijft is er geen of nauwelijks sprake van inwerking op elkaar, hier moet dan ook nog zuurstof bij kunnen komen en dat is bij gas niet het geval.

Het elleboogje, de knie in vaktaal, kunt u losmaken door er een paar keer kruipolie op te spuiten en een paar uur te laten intrekken.
De dag erna met een gasbrander de knie goed heet maken, de brander alleen op de knie en niet de pijp richten, en losdraaien, pas op dat onderdelen die blijven zitten niet mogen verdraaien i.v.m. lekkage.
Gebeurt dit toch dan verwijderen en met teflontape opnieuw verpakken, ook de knie moet vervangen worden.

Succes.
 

Ton3

  • #9
Hartelijk dank voor de goede raad. Nu moet het wel gaan lukken, en ja, die hoofdkraan is uiteraard dicht.

Groeten, Ton
 

MarcoDezicht

  • #10
Als het goedis en het is verpakt met teflon tape dan is hij zo los te fitten.
Wat betreft de contact corrosie hoef je niet bang te zijn, want doordat je het met tape verpakt ben je het contact met bij de matrialen kwijt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu