Oude convectieradiatoren geven weinig warmte

Zaagje

  • #1
Wat een prachtig forum is dit! De afgelopen jaren veel van geleerd.

Nu heb ik een nieuwe puzzel: ik heb in mijn woonkamer twee convectieputten, eentje van drie en eentje van 3,5 meter lang, met in elk een oude convectieradiator. Zo eentje met buizen erdoor en veel dunne lamelletjes. Beide zijn ze voorzien van een eenvoudige radiatorkraan (geen thermostaat). De putten en radiatoren maak ik regelmatig schoon. De diameter van de leidingen is voor de eerste 10 meter 25mm (speedpex), dan een stukje 22mm staal en de laatste paar meter 15mm staal. De installatie is goed ontlucht en de werkdruk is 2,2bar.

Het probleem is: er komt er vrij weinig warmte uit de convectieputten. Alle radiatoren in huis staan volledig dicht en alleen deze twee volledig open. De keteltemperatuur (Vaillant HR Solide) staat ingesteld op 75 graden.

Nu heb ik de indruk dat de warmteafgifte van de radiatoren dusdanig laag is dat de retourleiding nog behoorlijk warm aanvoelt bij de cv-ketel. Er zit geen thermometer op, maar het verschil voelt met de hand kleiner dan de aanbevolen 20 graden. Desondanks duurt het 's morgens uren voordat de kamertemperatuur van 16 naar 19 graden is gebracht en als het buiten echt goed koud is, staat de ketel echt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat te snorren.

Schiet ik er iets mee op als ik de radiatoren vervang door nieuwe types waarvan ik zeker weet dat het vermogen voldoende is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de installatie aangelegd voordat er een HR ketel kwam te hangen ?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Het kan zijn dat je ergens een kleine radiator hebt die open staat, hierdoor komt er heel snel warm cv water retour bij jou ketel.
Die dan terug moduleert en bijna geen warmte meer gaat geven omdat hij denkt dat de hele cv op temperatuur is.

Controleer dat eens.
 

Kacheltje

  • #4
Voor een snelle opwarming heb je blijkbaar te weinig vermogen.
Teken is dat zoals je schrijft de ketel de hele dag Brand.
Het minimaal vermogen van een modulere valliant ligt al gauw op 6 kw.
Reden kan zijn dat je alle radiatoren uit hebt staan.
Ander opvallend gegeven is dat je woonkamer zeker 3 graden afkoelt. Dat is voor deze tijd behoorlijk. De ketel moet nu veel warmteverlies compenseren en je woning opwarmen.
Dat zal de hoofdreden zijn dat het zolang duurt.

Probeer eerst eens de radiatoren open te zetten en kijk of het een verbetering geeft.
 

Zaagje

  • #5
@Jan: de convectorputten en radiatoren dateren van 1989; de ketel van 2006. De hele installatie behalve de eerste 10 meter pijp is vermoedelijk ook van 1989 of zelfs ouder. Wel door een vakman aangelegd; alles perfect gebogen, super degelijk en met voldoende pijpdiameter.

@Obelix: check. Alles staat dicht, behalve de twee convectieradiatoren. Alle (korte) aftakkingen van de hoofdleidingen worden handwarm en na de radiatorkranen is alles koud.

@Kacheltje: je hebt gelijk, drie graden is een hoop warmteverlies. En op zeer koude dagen is het nog meer. Een en ander is vooral te wijten aan een forse aanbouw uit 1989 met transparant kunststof dak en enkelwandige aluminium profielen. Dat ben ik nu (hangende de vervanging van de hele aanbouw) aan het bekleden met bubbeltjesplastic.

Mijn thermostaat is een Honeywell Chronotherm IV (niet-modulerend), en dat zou betekenen dat als de ketel brandt, hij ook op vol vermogen brandt.

Wat ik wel merk, is dat als ik elders een radiator opendraai, deze binnen korte tijd flink heet wordt. Precies wat je zou verwachten met een aanvoer op 75 graden.
 

Kacheltje

  • #6
Een aan uit thermostaat zegt niet dat de ketel op vol vermogen brand hoor.
De ketel moduleert nog altijd. Op de ingestelde cv temperatuur in jou geval 75 graden aanvoer.
 

Zaagje

  • #7
I stand corrected. Het betekent wel dat de ketel zorgt voor een constante aanvoer van 75 graden, toch?
 

Kacheltje

  • #8
Correct en de ketelregeling zorgt dat de temperatuur aanvoer/retour gelijk of kleiner blijft dan 20 graden. (beveiliging van de wisselaar)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Die oudere convectoren zijn berekend op hogere watertemperaturen in de installatie, 75 graden is aan de lage kant.
Voor een HR ketel zou u eigenlijk andere convectoren moeten plaatsen die meer warmte afgeven bij lagere watertemperatuur van de installatie.

Zijn de convectoren goed geplaatst ?
Plaats even een foto van de convectoren.
 

Zaagje

  • #10
Voor zover ik dat kan beoordelen, zijn de convectoren goed geplaatst. Beide staan in een 50cm diepe betonnen bak. Van bovenaf bezien lijkt het op een foto uit een ander topic op dit forum (mijn putten zijn iets groter):



Mocht ik ze willen vervangen, kan ik dan een normale type 22 of 33 radiator nemen van een centimeter of 30 hoog? Of moet er echt een speciale convectieradiator in?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Sorry hier stond iets over de foto (het gaas wat er ligt) maar lees net dat de foto niet van TS is.

Bij een eventuele vervanging altijd voor convectoren kiezen, bij het plaatsen van een lage type 33 blijf je met dezelfde klachten (of erger) zitten.
 

Zaagje

  • #12
Is elke convector radiator geschikt of zijn er nog speciale types voor gebruik in convectorputten? En waaraan kan ik zien dat een radiator geschikt is voor gebruik in combinatie met een aanvoer van 75 graden of lager?
 

Kacheltje

  • #13
Net als een radiator geeft een convector minder warmte af met een lagere temperatuur.
Nu is 75 graden niet een hele lage temperatuur te noemen.
Bij convector fabrikanten zijn wel tabellen te vinden hoeveel minder een convector afgeeft.

80/60 is gemiddeld 70 graden. 75/65 ook. Als dat het oorspronkelijk uitgangspunt was is er niks veranderd.
90/70 is 10 graden gemiddeld hoger en niet echt een groot verschil.
Als het nu al achter loopt is er wat anders aan de hand. Tussen 10 graden nu buiten en -10 zit nogal een verschil in warmtevraag in huis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
@ Zaagje, als de convectoren zo geplaatst zijn als op de foto staan ze verkeerd, ze horen aan de raamzijde te staan zodat er een ongehinderde toestroom van koele lucht vanuit de kamer mogelijk is en de warme lucht voor het raam langs ongehinderd naar boven kan.
De convector hoort ook strakker tussen de panelen te zitten om het maximale rendement te halen.

Plaats even een foto van uw eigen convectorput, de foto hierboven kan afwijken t.o. v. uw eigen situatie.
 

Zaagje

  • #15
Deze foto is van de convectorput aan de voorzijde het huis, tegen een geïsoleeerde spouwmuur met een flinke ruit erin (dubbel glas):




En deze is van de put aan de achterzijde, langs de schuifpui (schuifpui bevindt zich links van de foto):

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Dat is wel duidelijk. Er zitten helemaal geen tussenschotten in de put!

Even een middagje klussen met een paar plaatjes triplex zal wonderen doen.
Zo hoort het:

 

Zaagje

  • #17
Er zitten wel degelijk tussenschotten in de put (slecht te zien op mijn prutsfoto's). Op beide foto's staan rechts tegen de radiator spaanplaat panelen die bijna even hoog zijn als de put zelf (eindigen 5 centimeter onder het rooster). Het rooster op de bovenste foto staat dus aan de raamkant en op de onderste foto aan de kant van de kamer.

Dat zou betekenen dat er eentje niet correct staat. Hoe heurt het eigenlijk?
 

Zaagje

  • #18
Oké, dus als ik het goed zie op de tekening, moet er een soort kist over de radiator worden geschoven die aan de onder- en bovenzijde open is? Een plaat aan één kant is niet voldoende?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Zoals ik het zie, zit er op de 2e foto echt geen schot in???

De convector hoort aan de koude kant van de put, dus de raamkant. Verder hoort er inderdaad een schot omheen, helemaal rondom zo strak als mogelijk tegen de convector. Onderzijde schot gelijk met onderzijde convector, bovenzijde schot zo hoog mogelijk onder het rooster.

Als de convector aan de verkeerde kant in de put zit, zou ik dat eerst niet veranderen. Het schot helpt veel meer dan de plaatsing, er zijn ook installateurs die de convector juist aan de kamerzijde zetten.
 

Zaagje

  • #20
Dat schot zit er wel maar is mat zwart geschilderd dus je ziet het bijna niet.

Hartelijk dank voor de tips; ik ga lekker knutselen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu