Oude brede trap verven

Hamer

  • #1
Heb nu uren, dagen geschuurd op trap om oude laag weg te krijgen, inclusief de restspatten van structuur e.d.??! Ga de trap een kersenhoutkleur geven, alleen weet ik niet tot hoe "ver" de trap geschuurd meot zijn. Ik bedoel, het is een huis uit 1930 en het looppad van de trap is meer afgesleten dan de zijkanten en spijlen onder de leuning bijv. Ik heb goed geschuurd maar niet zover dat het hout "kaal" is!
Ik ben bang dat je kleurverschillen ziet wanneer ik klaar ben, dus de buitenkanten aanzienlijk donkerder dan het midden waar meer gelopen wordt en dus ook de vorige laag zo goed als weggesleten is. Ik denk, heb er geen verstand van, dat de vorige laag een soort beits was, tenminste qua kleur. Was nog erg mooi, maar dan alleen aan de buitenkanten :lol:

Wij kan mij helpen een tip geven?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Indien u wilt dat de trap egaal "kersenhout" wordt, dan moet u toch net zolang doorschuren totdat al het hout, ook dat van de balusters, blank is.

Kleurverschil blijft anders onvermijdelijk. U kunt een goede kwaliteit beits gebruiken om uw trap te behandelen en hieroverheen desgewenst nog een blanke laklaag zetten.
 

Kees61

  • #3
Ik ga hier toch weer van gillen.
Wat is beits?
Ik ken het alleen als waterbeits of spiritusbeits.
En tegenwoordig noemen ze dat soort transparante verf ook beits (tuinbeits en dergelijke).
Welke beits raad je hier nu aan? Zo'n schuttingverf of waterbeits.
 

Hamer

  • #4
@Kees de schilder; geldt dat ook als de ondergrond geen beits is? :cry:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je een dekende verf met kersenhoutkleur ? wilt gebruiken

Kan je beter eerst de hele trap 1 kleur maken met bijvoorbeeld grijze grondverf
 

Hamer

  • #6
Nou, nou, dit lezende gaan we nu voor een licht eiken zijdeglanzende binnenbeits met daar overheen een transparante trappenlak eiglans (versterkt met polyurethaan)
Is dan de schuurintensiteit nog zo hoog? De kamervleordelen zijn ook met die binnenbeits gedaan en die waren ook niet echt tot op het hout geschuurd. hoewel een trap wellicht weer anders is, ik heb totaal geen verschil van trappen lakken/verven, maar vrees dat dit erger mis kan gaan dan vloerdelen lakken/verven :-|
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe vaak loopt u over de vloer, met name bij de deuren en hoe vaak loopt iemand de trap op en af ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
:shock:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Er vallen een aantal mensen over mij heen bij het noemen van het woord beits. Alsof hiermee een nieuwe epidemie is ontdekt.

In volgorde van binnenkomst: de heer Kees 61. Beits is er in 2 varianten: watergedragen ofwel acrylbeits, en terpentine verdunbare dus alkydbeits. Beide kunt u gebruiken om een trap mee te behandelen. U hiermee ook uw schutting behandelen...

De heer Hamer: Als u lakverf wilt gebruiken als afwerklaag moet u grondverf gebruiken en behoeft u niet alles blank te schuren. Vermelding hoe u een trap wilt afwerken / transparent /lakverf helpt bij de beantwoording. U dacht namelijk dat de vorige laag beits was... Kersen is een standaardassortimentskleur BEITS, ook in dekkende variant van een gerennomeerd merk.
 

Hamer

  • #10
Sorry Kees dat ik er niet in thuis ben. In m'n laatste post staat wat ik op de blikken heb afgelezen, meer info staat niet bovenop behalve een verboden te noemen merknaam. Hoewel ik niet twijfel aan uw expertise, vind ik die grondverf zo vreemd, waar blijft dan de mooie beitskleur? Ik ga de trap toch niet wit of grijs lakken?

En @ Jan; ik heb een kleine van 5 en een van 8 maanden dus zeg maar over een half jaar kunnen ze allbei traplopen, inclusief mezelf en m'n parnter zijn dat 4 personen. Nu loop ik zelf vrij "efficiënt" d.w.a. niet overbodig op en neer maar die van 5 loop toch al gauw 10x op en neer met speelgoed en al. En straks nog die kleinste die dat ongetwijfled ook zal doen en je zit zo op 30/40x per dag?!?!?!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik hoef dat allemaal niet te weten :wink:
Het ging mij om de vergelijking tussen het gebruik van de vloer en de trap, ik kan me zo voorstellen dat de trap lang niet zoveel gebruikt wordt als de vloer.
De slijtage op de trap zal in verhouding minder zijn.
 

Kees61

  • #12
Kees de schilder schreef:
Beits is er in 2 varianten: watergedragen ofwel acrylbeits, en terpentine verdunbare dus alkydbeits.
Kijk, dat snap ik dus niet want de kreet acrylbeits heb ik nog niet eerder gehoord. Ik gebruik zelf gewoon waterbeits. Dat is een poeder dat je in water oplost, om hout mee te kleuren.

Maar als op dit forum over beits geschreven wordt, dan is dat eigenlijk een soort verf? Omdat waterbeits (poederbeits) toch bijna nergens te koop is, of gebruikt wordt? Want als zelfs de schilder de waterbeits vergeet :mrgreen:
En de "beits" die ik wel eens gezien heb, tuinbeits ofzo, zag er nou niet echt uit om overheen te lopen toen het droog was. Waterbeits geeft alleen een kleur, dus ook geen zachte verflaag en dan maak je de sterkte met de afwerklaag. Daarom ging ik twijfelen over welke beits bedoeld werd.

Ik ben helemaal niet thuis in verf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Geeft niks Kees. Nog en x: er is terpentine verdunbare beits ( alkydbasis) , waterverdunbare beits ( acryl ) en beits op alcohol/spiritus basis.


Dan is er nog wasbeits, en de beits die je zelfgebruikt, dus de in water oplosbare poedervorm die dikwijls bestaat uit kaliumbicromaatkristallen opgelost in water. Beits op basis van gedenatureerde alcohol/spiritus is natuurlijk ook mogelijk. :D

BEITS IS EEN TRANSPARANT VERFproduct.! Laat hier geen misverstand over bestaan. :lol:
 

Kees61

  • #14
Kaliumbichromaat zit ook in luciferkoppen. Daar komt zuurstof uit vrij als je het opwarmt :-)
Maar bedankt voor het berichtje. Snap je nu dat alleen het noemen van "beits" nog erg onduidelijk is, met zoveel soorten beits.
Misschien ligt het aan mij hoor, en weet de rest van Nederland niet anders, of beits is een soort beschermende verf dat je zo in de doehetzelf winkel koopt.

O ja, ik heb ook nog spuitbeits, op cellulosebasis. En dan zijn er ook nog chemische beitsen zoals chroomzuur, om mahonie mee te kleuren, of ammoniak om eikenhout donkerder mee te maken.
Maar da's niks voor de schilder natuurlijk :mrgreen:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #15
En dan is er nog filmvormende beits, niet filmformende, half-filmvormende...en lazuur... :shock:
 

Hamer

  • #16
Tsja, erg technisch verhaal allemaal, maaruhh, helemaal kaal tot op het hout schuren offe...
 

Kees61

  • #17
kees de schilder schreef:
Indien u wilt dat de trap egaal "kersenhout" wordt, dan moet u toch net zolang doorschuren totdat al het hout, ook dat van de balusters, blank is.
Als je het niet overal kaal maakt dan krijg je het nooit egaal van kleur.
 

Bbtb77

  • #18
Kees de schilder schreef:
BEITS IS EEN TRANSPARANT VERFproduct.! Laat hier geen misverstand over bestaan. :lol:
En dekkende beits is dus geen beits?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #19
Jawel, ook DEKKENDE beits is verf net als TRANSPARANTE beits...
Zo heb je dus ook DEKKENDE lakken en TRANSPARANTE lakken

Maar beits is dus TRANSPARANT als het geen DEKKENDE beits is...
 

Hamer

  • #20
Heb nu de treden bijna "kaalgeschoren" na 5 lappen schuurpapier van factor 40 op het machine te hebben gezet. Zal wellicht nog 1 keer over moeten. De verticale planken tussen de treden zjin na handschuren afdoende? Zij hebben niet een afgetrapte middengebied, maar zijn egaal lichtbruin. Schuurmachine komt er nét niet tussen :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu