Oude aluminium raamkozijnen isoleren

NNN

  • #1
Hallo klussers,
Ik heb vorig jaar mijn ouderwetse ,ongeïsoleerde aluminium raamkozijnen geïsoleerd met van dat verpakkings materiaal wat je aantreft in dozen van oa flatscreens, ook restjes onder-laminaat laten zich makkelijk op maat knippen en overal tussen friemelen.
Het resultaat is verbluffend! wat een verschil!
Het begon met wat ik dacht kieren dichten , en al gauw merkte ik dat het hele reepje erin verdween, dus nog maar een paar repen enz, ik had niet eens genoeg, hier en daar kon ik zelfs zoveel kwijt dat ik een krant gepakt heb ,op maat gerold , en daaromheen dan dat plastic spul.
Ook aan de buitenzijde kon ik grote hoeveelheden kwijt.
Dat was al niet eenvoudig , want ik heb schuiframen dus het raam wat niet opengaat kan ik niet goed bij. Toch nog met allerlei hulpmiddelen het een en ander tussen gefriemeld , maar dat lukt niet zo goed omdat ik er niet goed genoeg bij kan. Hier en daar is een reepje half losgewaaid. Geen gezicht natuurlijk.
Ik kreeg als advies gewoon de hele mikmak volspuiten met purschuim.
Maar ik kan me niet voorstellen dat purschuim weet dat ie helemaal naar het einde van het profiel moet stromen als ie dr onderweg al weer uit kan toch? Dan krijg je van die oliebollen aan je ramen. Is dat dan zo moeilijk weg te halen? Waarschijnlijk wel, anders zouden ze dat toch wel even weghalen zou je zeggen. Maar ik voorzie nog een probleem: ik kan na zo'n mislukt purschuim expiriment natuurlijk niet meer terug! Die profielen moeten echt leeg zijn om die repen er weer in te schuiven/duwen/proppen.
Dus maar niet doen toch?
 

Tiho

  • #2
Als je de pur erin gespoten hebt, kun je voor de kier een stuk plastic in de hoek duwen waartegen je een passende lat oid klemt. Het meeste zal er dan wel in blijven. Ook kun je de randen eerst nog afplakken met klustape. Dan snij je langes de tape het overtollige pur weg en daarna trek je de tape weg.

Dat bedoel ik niet of of, maar allebei.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik kan niet goed volgen wat je gedaan hebt maar een hol aluminium profiel is met PUR moeilijk te vullen. Dit doe het zelf schuim reageert op vocht. Zodra je gaat spuiten zal het begin reageren en zal een slot maken voor het toetreden van vocht idem gebeurd aan het einde en als in het midden van het profiel te weinig vocht beschikbaar is gebeurd er niets met die vloeistof.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
PUR stroomt maar heel beperkt naar uithoeken. Om het vol te krijgen moet je dus voldoende openingen hebben.

Bollen die eruit komen kan je eenvoudig wegsnijden als het volledig is uitgehard. Soms moet je de verleiding weerstaan om het eerder te proberen :)
 

NNN

  • #5
Zeer bedankt voor jullie reacties:
ik begrijp dat pur spuiten geen goed idee is
voor plaatsen waar je niet goed bij kan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
PUR spuiten kan altijd je moet je alleen realiseren dat er genoeg vocht is om die vloeistof tot schuim te laten reageren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Een alu profiel volschuimen heeft geen enkele zin. Alle energie / warmte lekt toch door het aluminium zelf naar buiten. (Wat wij koudebrug noemen is dan ook niet het goede woord: Onze oosterburen noemen het "Wärmebrücke". Enige goede oplossing is het profiel thermisch te onderbreken. Bij een bestaand kozijn is dit onmogelijk.

Wat er overblijft is over het gehele binnenoppervlak een isolerende bekleding aan te brengen van een isolatieschuim als EPS, EXP, PIR of PUR plaat.
 

NNN

  • #8
OK, bedankt voor je reactie,
nou je het zegt , het lijkt mij nu ook logisch,
ik plak dr wel van dat laminaat ondervloer op.
En voordat ik ga plakken ,naai ik dr gordijnstof op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu