OSB platen van 8mm stevig genoeg ?

Quattro

  • #1
Hoi Klussers,
Ik heb zonet mijn plankenvloer uitgebroken (4op4m), en wil deze vervangen door laminaat. De planken waren 20mm dik en waren rechtstreeks op de balken genageld (balken 50mm hoog, 65mm breed). De balken zijn nog in goede staat, en liggen nog perfect waterpas. Ik heb laminaat gekocht van 12mm dik. Dus ik zou eerst OSB platen willen leggen van 8mm dik. Mijn vraag is nu of deze OSB 8mm + de 12 mm laminaat even krachtig is als de planken van 20mm. De balken liggen 27cm verwijderd uit elkaar, en rusten op een betonnen vloer (= een gelijkvloers boven een kelder). Mag ik dit doen ? Of moet ik dikkere OSB platen nemen, en nieuwe (minder hoge) balken plaatsen ?
Groetjes
Quattro
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
De OSB en laminaat liggen los van elkaar dus zullen nooit zo stijf zijn als een vloerdeel van 20mm dik.
Ik ben bang dat dat gaat veren.
Ik zou voor minimaal 15mm gaan.
Kan je niet de deuren inkorten zodat je de oude balken kan gebruiken?
 

Bullseye

  • #3
8mm is inderdaad wat te dun,persoonlijk zou ik osb18mm nemen,en nadien deuren inkorten
 

Quattro

  • #4
Bedankt voor de reactie. Ik zou het liever op gelijke hoogte hebben als de plankenvloer. Er is niet alleen de deur, maar ook aansluiting met een ander deel van de kamer, dat ik op gelijke hoogte wil houden. Ik was aan het denken aan eventueel verbindingsbalken tussen de bestaande om zo een kader te maken waardoor er toch meer stevigheid wordt gecreëerd. Anders toch maar best balken vervangen door wat minder hoge en voor die 15 mm gaan ? Ik heb een beetje schrik van nieuwe balken en de tijd die erin kruipt om alles terug te plaatsen en waterpas te krijgen.
 

Pepjo

  • #5
Acht mm is echt veel te dun, dan veert alles en loop je ook je laminaat kapot. 18mm is het minimum voor een stijve vloer.
 

Droid

  • #6
Mee eens, 18mm is minimaal.

Ten plaatste van de overgang naar de andere ruimte kun je misschien wel afschot maken in de balken? Of een dorpeltje plaatsen.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #7
( 8mm bestaat niet; is 9mm ) :mrgreen:
 

Droid

  • #8
Ah, daarom ben jij hout specialist. ;)
Scherp opgemerkt. :)
 

Quattro

  • #9
Dank u voor de raad. Heb besloten om de balken te vervangen en dan OSB van 18 of 22mm te leggen. Is het nodig om de nieuwe balken nog eerst te behandelen (met mening ofzo) ? Balken liggen in ieder geval niet vochtig. Maar nu ik ze toch vernieuw misschien best toch behandelen ?
 

Quattro

  • #10
... en nog een vraagje. Nu ik toch nieuwe balken ga leggen. Het viel me op dat geen enkele van die oude balken was vastgevezen in de betonnen bodem, maar waren vastgezet met cement aan de kanten. Het lijkt me steviger wanneer ik ze vastzet met enkele vijzen, of mag dat niet gedaan worden ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Als er geen houtworm of zwam in zit is behandeling overbodig, u weet niet waar u tegen behandelen moet.
De balken vastzetten met schroeven (vijzen) is niet nodig.
 

Quattro

  • #12
Hoe zet ik de balken dan best waterpas ? Het is een vrij ruwe betonvloer. De vorige balken lagen op mortel, maar die was na al die jaren al serieus beginnen afbrokkelen. Hier en daar een houten blokje eronder ? Dat lijkt me niet echt stevig. Kan het kwaad dat ik de balken op enkele plaatsen vastschroef ? Of kan dit problemen geven later ? Ik wil vooral zeker zijn dat alles op zijn plaats blijft. Of bestaan er nog andere (betere) manieren ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Klosjes hout eronder. En die klosjes mag je best aan de balken schroeven, al is het niet echt nodig.

Zitten die balken er alleen om het hoogteverschil op te lossen?
 

Quattro

  • #14
Ik heb nu 90mm hoogte tot aan de dorpel. Dus ik wil balken van 50mm steken, dan OSB 22mm, en laminaat + onderlaag 15mm. Maar de beton is vrij ruw, dus het wordt niet simpel om ze waterpas te leggen. Er zullen dus wel wat klosjes nodig zijn. Mijn vraag was of ik de balken in de beton mag schroeven, zodat alles wat vaster komt te zitten. Losse balken met klosjes lijken me wat "wankel", en het risico dat zo'n klosje verschuift. Of zie ik dit verkeerd.
 

Quattro

  • #15
Heb enkele foto's bijgevoegd. Misschien geeft dit een duidelijker beeld.



 

Droid

  • #16
Dat maakt het zeker een stuk duidelijker.

Ik snap de functie van die balken niet... is dat iets van vroeger of zo? Je hebt een mooie betonvloer... waarom geen smeervloer aanbrengen, kun je op hoogte maken en dan je afwerkvloer erover... kom je precies uit (wel even alles goed nameten natuurlijk).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Precies. 50mm is precies mooi voor een zandcementvloer. De vorige eigenaars hadden dat al moeten doen!

Als je nog isolatie of leidingwerk kwijt wil, kan je die mooi meestorten. Ook bv. vloerverwarming. Mogelijk is dat trouwens de reden, dat ze ooit vloerverwarming wilden, maar er toen geen geld voor hadden :)

btw. klosjes onder balken verschuiven niet, omdat de vloer erboven rondom tegen de wanden aansluit (evt. met veerankers).
 

Quattro

  • #18
Eronder ligt de kelder. Zou het daarom kunnen zijn dat ze met balken werkten ? Ik bedoel : dat een cementvloer erop teveel gaat doorwegen ?
Waarschijnlijk domme vraag, maar ik ben toch liefst zeker alvorens ik eraan begin :lol:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #19
Als de plankenvloer gespijkerd lag heb je gelijk de reden van de balkjes.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
U heeft iedereen op het verkeerde been gezet door over balken en vloerhout te spreken.

dergelijke vloeren werden voorheen veelvuldig toegepast
en zorgen er voor dat u voeten redelijk warm blijven zonder vloerverwarming

Het betreft een parketvoer op ribbentjes.
De nieuwe ribben kunt u gewoon vastschroeven op de beton
waterpas stellen gaat het beste met kunststof opvulstrookjes
deze plaast u een cm of 50 uit elkaar.

indien u de oude ribben nog heeft kunt u deze mischien dunner zagen of schaven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu