Ornamenten plafond sausen of spuiten?

Gouweleeuw

  • #1
Hoi allen,

Aangezien we niet ervaren klussers zijn en ik op internet mijn vraag ook niet beantwoord krijg, hoop ik dat onze vraag hier wel adequaat beantwoord kan worden.

We hebben een oud huis gekocht (ca. 1906) met orginele ornamenten. De vorige bewoners waren niet erg zuinig met de ornamenten aangezien er een dikke laag kalk/latex overheen zit. Ook zien we vele scheuren in het plafond.

Aangezien het restaureren van het plafond de nodige tijd vergt, en we snel moeten verhuizen, willen we het plafond voor nu eerst alleen een laagje verf geven (zonder dat er brokken plafond naar beneden komen).

Kunnen we het ornametnen plafond sausen of is het beter om te spuiten in verband met de vele scheuren die te zien zijn?

En welk advies geven jullie bij het sausen? Welke rollers/ saus ed?

En mochten we het moeten spuiten, wat is dan de beste saus ed?

Hoop dat een professional ons op dit forum kan adviseren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Bij scheurvorming loopt u altijd het risico om een plak stucwerk op uw bord te krijgen, al zal stuc op riet dat best nog wel even uithouden. U kunt het plafond laten spuiten met een matte muurverf, maar ook zelf de vachtroller ter hand nemen. De ornamenten zelf maakt u eerst schoon met een biologische verfreiniger en vult u vervolgens met de kwast op, dus niet met een roller.

De rest om de ornamenten heen kunt u wel met de roller doen. Ook hier is een matte muurverf het meest geschikt omdat deze de scheurvorming het beste camoufleert.

Let wel: het is slechts een tijdelijke oplossing, de scheurvorming zal steeds meer toenemen vooral in gebieden met zwaar verkeer en op hoger gelegen verdiepingen meer als op de begane grond.

Kontroleer wel eerst of het geen veegvaste muurverf betreft wat er nu op zit. Dit kunt u er zonder moeite met een sopje van afwassen en het geeft ook af aan uw hand als u er overheen strijkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu