Optrekkend vocht in muren

MWGK

  • #1
Hallo,

In mijn woning heb ik last van optrekkend vocht in de muren. Ik vermoedde dat dit werd veroorzaakt door de betonnenvloer, een aannemer en dit forum heeft dit voor mij bevestigd.

Mijn probleem/dillema is voor welke oplossing ik moet kiezen. Aangezien ik zelf niet technisch ben, hoop ik dat jullie mij kunnen adviseren.

Enkele details over de woning en vloer:
- tussen woning uit de jaren '20
- enkel steen muren
- beton vloer 30 jaar geleden gestort
- opgevuld met zand
- geen ventilatie (zover bekend)
- contact met muren (onbekend)

Mogelijk oplossingen:
- impregneren (in het verleden gebeurd zonder resultaat)
- bestaande vloer geheel verwijderen
- bestaande vloer gedeeltelijk vewijderen
- sperlaag met dpc
- drainage

Het verwijderen van de vloer lijkt mij een helse klus en een kostbare. Een andere mogelijkheid die mij werd verteld was om de vloer gedeeltijk te verwijderen +- 10 a 20 cm langs de wanden.

De oplossing met dpc is aangedragen door een aannemer en ik vraag me hierbij af wat de consequenties zijn voor de constructie van de woning?

Ik hoop dat jullie mij verder willen helpen. In ieder geval op voorhand vriendelijk bedankt.

Mark
 

Ralph

  • #2
Ik denk dat het optrekkend vocht is vanuit het fundament, van vocht optrekken in de vloer kun je makkelijk checken door een rubbermat op de vloer te leggen en de volgende dag onder de mat kijken of het nat is.

Wat de muren betreft is het idd een arbeids intensief werkje om er dpc in aan te brengen, ik zou gaan voor de chemische oplossing. Die gaat sneller en werkt hetzelfde als dpc.
Kijk hiervoor eens op duitse sites of google.de en zoeken op "verpressen" of "aufsteigende Feuchtigkeit"
 

MvanV

  • #3
Enkelsteenmuren zijn eigenlijk normaal nooit waterdicht, daarom bouwen ze nu ook met spouwmuren. Ik vraag me af of de vloer alleen het zal oplossen, is het probleem het ergste aan de regenkant? Zoja dan is de muur wellicht ook een belangrijke factor.
Impregneren is daarvoor een oplossing, maar dat werkt iedere keer maar 10 jaar.

Normaal gesproken zit er in oude muren een traswerk, de eerste lagen stenen en cement zijn harder en minder vochtdoorlatend. Wellicht is er in de jaren 20 een bouwfout gemaakt.

Ik vraag me af of je de vloer wel moet willen slopen, wellicht kan je beter een voorzetwand plaatsen met 2 dampdichte folies aan beide kanten van een laag isolatie. Ben je ook meteen geïsoleerd, en heb je niks meer te maken met vocht uit de muur, dat moet dan buiten verdampen in de zon, in plaats van in de warmte binnen, waar het nu nog makkelijk heen kan.
 

MWGK

  • #4
@Ralph: Bedankt voor je reactie. Ik ga met een rubbermat controleren of er vocht door de vloer optrekt. Jij raad een chemische oplossing aan, zoals ik had vermeld zijn de muren in het verleden geimpregneerd. Is er een verschil tussen impregnatie en een chemische oplossing?

Op een ander forum vond ik een opmerking over vocht dat werd aangetrokken door achtergebleven zout als gevolg van een eerder vochtprobleem? Zou dit een oorzaak kunnen zijn van het huidige probleem. Zo ja, hoe kan ik dit controleren.

@MvanV: Ook jij bedankt voor je reactie. Het betreft hier en tussenwoning en het vocht bevind zich in de zijmuren. Wanneer ik een voorzet wand zou plaatsen, moet ik dan niet veel ruimte inleveren?
 

MvanV

  • #5
Hmm, als het de tussenmuren betreft dan zal het geen regen zijn, of er moet iets mis met het dak zijn.
Misschien zit er een lekkende badkamer net naast bij de buren.
Maar het waarschijnlijkst is dan wel dat het uit de vloer zal komen.
Een voorzetwand heeft dan minder zin, aangezien er geen regen en minder kou van d eburen komt.

Je zou het kunnen doen, als de buren minder stoken dan bespaar je wat, zit je niet voor de buren te stoken, en het scheelt wat geluid, maar dat is dus veel minder nuttig dan bij een buitenmuur.
Zou in ieder geval dan relatief dun kunnen worden (maar paar cm isolatie en gipsplaten ervoor ofzo)
 

Ralph

  • #6
Door zout bevattende delen in de muur die extra water optrekken is onzin. Je muur is gewoon net een spons omdat het materiaal poreus is en elke spons die je in het water legt word nat........doodsimpel.

De Chemische sperlaag word in gedruppeld in de om de 10 cm te boren gaten. In die gaten komt een soort van tampon zeg maar in te zitten met een bekertje erop die je moet vullen totdat het nivo niet meer zakt.
Het is afhankelijk van de poreusheid van de steen hoeveel erin zal zakken. Daarna zal de chemische reactie plaatsvinden die geen water meer door laat.

Let wel dat dit dagen lang duurt voordat je met water verzadigde muur droog word.
Kosten zijn gemiddeld €20,- á €30,- per meter als je het zelf kan doen. Wel is het een precies klusje (boordiepte, schuinte e.d.), dus als je niet over technische kennis bezit moet je er niet zelf aan beginnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu