Opsplitsen ééndraadschema

Hobbles

  • #1
Bij een verbouwing van de garage loop ik tegen een probleem aan. Er mogen maximaal 8 "eenheden" (stopcontacten) op een groep staan. Op de bestaande groep staan er al 7 volgens het ééndraadschema.

Nu kwam ik echter een ander schema tegen waarin dit mooi werd opgelost. Alleen weet ik niet hoe dit in de praktijk word gedaan. Het gaat om dit plaatje (groep B wordt vertakt naar C, D en E): afbeelding offline

Heb ik hiervoor alsnog aparte zekeringen nodig in de groepenkast?

PS; de bestaande groep is erg onderbelast. Het gaat hier om enkele lampen (4 ongeveer) en 3 wcd's. Deze zijn gezekerd met 20A. In principe zou het gemakkelijk uit te breiden zijn, alleen is dat niet volgens de richtlijnen. Hoe kan ik dit oplossen?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gewone eindgroepen mogen niet hoger afgezekerd worden als 16A.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Ik vermoed dat TS uit België komt en daar is dat wel toegestaan.

Ik weet verder niet hoe e.e.a in België geregeld is.

Het word tijd dat er een Belgische electra specialist bij klusidee de gelederen komt versterken :cool:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad :mrgreen:
 

Hobbles

  • #5
Ik ben inderdaad een Belg.

Is er een oplossing te verzinnen voor mijn probleem zonder een nieuwe groep te moeten aanleggen? De 20A zekering is al aanwezig, die heb ik zelf dus niet geplaatst.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Die splitsing is volgens mij een 30mA aardlekschakelaar in de groepenkast met daarna de groepszekeringen. Daar schiet je dus niet zoveel mee op. De enige toegestane mogelijkheid die ik zie, zonder een nieuwe groep aan te leggen, is een aantal bestaande aansluitpunten te laten vervallen en dan verder uitbreiden in de garage tot het maximum van 8.
 

Hobbles

  • #7
Dat leek me ook al.

Er is me nu opgevallen dat de leidingen die er lopen helemaal niet overeenkomen met wat er op het plan staat. Het zal dus waarschijnlijk een hele klus worden om uit te zoeken hoe alles in elkaar steekt. Er staan bijvoorbeeld TL-lampen op het plan die er in werkelijkheid niet zijn.

De leidingen lopen trouwens ook schuin over het plafond in de garage. Dat is al niet volgens de normen.

Problemen, problemen :)
 

Black Knight

  • #8
Het schema is niets bijzonders aan, het is gewoon de standaardprocedure in Belgische verdeelkasten : eerst de "droge" groepen en lichtgroepen achter een 300 mA aardlekschakelaar. De natte groepen zitten dan achter een 30 mA aardlekschakelaar die zelf achter de 300 mA aardlekschakelaar zit.

Dus er worden geen groepen opgesplitst.

Groepen mogen in België volgens het AREI zwaarder afgezekerd, zolang de bekabeling en aansluitmateriaal voor deze zwaardere stromen voorzien is. Trouwens worden gewone groepen meestal afgezekerd met 20 A automaten, en lichtgroepen op 16 A automaten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu