Oplossing voor trage reactie pompschakelaar vvw?

SDBR

  • #1
Situatie: vloerverwarming op begane grond, overige verdiepingen radiatoren. De vvw pomp wordt geschakeld middels een pompschakelaar van Therma Control.

Probleem: wanneer de cv aanslaat - en de aanvoertemperatuur dus oploopt - reageert de pompschakelaar hier ontzettend traag op. Het is duidelijk voelbaar dat de aanvoerleiding minimaal 40C is, maar de pompschakelaar registreert dit pas na een minuut of 5. De temperatuursensor van de pompschakelaar zit uiteraard ook op deze leiding.

Gevolg van dit probleem is dat de cv actief is zonder dat dit enig nut heeft voor de temperatuur op de begane grond. Tijdelijk althans. Onder de streep is zo'n schakelaar dus prima voor besparing op electriciteit, echter wordt dit mijns inziens teniet gedaan door het nutteloos verstookte gas op het moment dat de pomp niet draait door de vertraging van de schakelaar.

Ik ben gelukkig niet de enige die zijn vraagtekens zet bij de werking van een pompschakelaar, hier kwam ik een prachtig artikel/onderzoek tegen over deze kwestie: Link.

Is er misschien iemand die al een passende oplossing heeft gevonden? Of in ieder geval een manier om zinloos stoken tegen te gaan cq. de schakelaar sneller te laten reageren?

Thanks.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Is dit al lang zo?
pompschakelaars gaan ook wel een stuk.
kijk eens in je postbox, daar heb ik een linkje naar toegestuurd.
bij werkt deze al jaren voor weinig centen probleem opgelost.
duc6
 

SDBR

  • #3
Piet, bedankt voor je reactie. Helaas zie ik nog geen linkje van je in mijn PB hangen. Is ie wel verstuurd?

Mijn pompschakelaar is nog geen jaar oud. Het apparaat is ook niet stuk, het is simpelweg hoe het ding functioneert. Dit wordt onderschreven door het artikel waarnaar ik heb gelinkt.

Het is ook niet dat ik mijn woning op dit moment niet verwarmd krijg. In tegendeel. Werkt allemaal prima. Maar ik heb gewoon gemerkt dat er qua energiezuinigheid gewoon nog een verbeterslag te behalen is door de pompschakelaar.
 

Monteur Bert

  • #4
Plaats de sensor van de pompschakelaarunit op 50 cm. afstand van de thermostaatkraan op de aanvoerleiding en isoleer dat geheel zodat de sensor de leidingtemperatuur aanneemt. Dan werkt het goed. Bert.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Eens met laatste opmerkingen + stel die pompschakelaar in op ca 25 graden C en niet hoger. Er zit een vertragingstijd in van 1 minuut, dus als de leiding die 25 graden bereikt, duurt het nog een minuut voordat de pomp ingeschakeld wordt. In die tijd wordt de leiding wel warmer, maar dat is geen probleem.
Die vertragingstijd is niet instelbaar: is softwarematig ingesteld (en kun je zelf ook goed controleren door de sensor in een glaasje warm water te dompelen: je zit dan dat de pompschakelaar keurig na 1 minuut schakelt en niet na 5 minuten zoals je zelf zou constateren)
Dat onderzoek waarnaar je verwijst en zo "prachtig" vindt, is zeer gekleurd: de situatie waarin die pompschakelaar is getest is verre van ideaal, waardoor er conclusies zijn getrokken die niet juist zijn.
Begin 2012 komt er van Therma Control een nieuwe versie op de markt waarbij de vertragingstijd instelbaar zal zijn.
 

Pompiedompie

  • #6
Over gekleurd gesproken, het valt me over een poos als meelezende op dat ene meneer "Heat" al even niets meer laat horen. En jouw antwoorden gaan ook nogal is richting Doetinchem. Om het kleurenspectrum een beetje zuiver te houden, kan dat kloppen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Om het zuiver te houden lijkt me dat het een taak van de mods is om e.e.a. te beoordelen.
 

SDBR

  • #8
Degooyer schreef:
Eens met laatste opmerkingen + stel die pompschakelaar in op ca 25 graden C en niet hoger. Er zit een vertragingstijd in van 1 minuut, dus als de leiding die 25 graden bereikt, duurt het nog een minuut voordat de pomp ingeschakeld wordt. In die tijd wordt de leiding wel warmer, maar dat is geen probleem.
Die vertragingstijd is niet instelbaar: is softwarematig ingesteld (en kun je zelf ook goed controleren door de sensor in een glaasje warm water te dompelen: je zit dan dat de pompschakelaar keurig na 1 minuut schakelt en niet na 5 minuten zoals je zelf zou constateren)
Dat onderzoek waarnaar je verwijst en zo "prachtig" vindt, is zeer gekleurd: de situatie waarin die pompschakelaar is getest is verre van ideaal, waardoor er conclusies zijn getrokken die niet juist zijn.
Begin 2012 komt er van Therma Control een nieuwe versie op de markt waarbij de vertragingstijd instelbaar zal zijn.
Bedankt, maar kun je eens uitleggen waarom de situatie waarin onderzocht is (in het onderzoek waar ik naar link) verre van ideaal is? Volgens mij geeft het namelijk prima mijn situatie weer, en die van vele andere huishoudens.

De inschakeltemperatuur een paar graadjes lager instellen heeft geen effect en is ook niet relevant. Feit is dat de pompschakelaar bij plotselinge opwarming van de aanvoerleiding relatief laat in actie komt. Nooit binnen 1 min., vaak tussen de 2 en 5 minuten, maar na meer dan 5 minuten is ook geen uitzondering.

Nogmaals, ik vind het een prima apparaatje, maar er is nog een verbeterslag te maken. In dat opzicht ben ik blij je afsluitende opmerking te lezen. :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Ik wil via dit forum niet al te ver hierover in discussie gaan, maar ik raad je toch aan om de pompschakelaar eens te testen op die vertragingstijd (die overigens bij andere typen in de markt tot wel 4 minuten is ingesteld, maar dat zegt nog niet dat ze dan niet werken)

Wanneer de verdeler vlak onder de ketel hangt (en dat is veelal niet het geval, maar soms wel) en de aanvoertemperatuur van het water vanuit de ketel te hoog is (sommige installateurs zetten deze op 80 graden of zelfs hoger) en je stelt de pompschakelaar in op een te hoge inschakeltemperatuur, dan KAN het gebeuren dat gedurende die vertragingstijd de temperatuur in de aanvoerleiding erg hoog oploopt.
Advies is dus altijd om die aanvoertemperatuur van het water naar de verdeler van de vloerverwarming dus niet zo hoog in te stellen: voor vloerverwarming waar je hooguit 40-45 graden door de vloer laat circuleren, is dat ook helemaal niet nodig. De oorzaak ligt dus in veel gevallen bij andere, verkeerd ingestelde waarden.

Standaard is die vertragingstijd dus ingesteld op 1 minuut. (meet dat maar eens en je zult zien dat dat gegeven klopt)
Je moet niet de tijd, die verstrijkt tussen het aanspringen van de ketel en het inschakelen van de pompschakelaar bekijken, maar de tijd die verstrijkt tussen het bereiken van de ingestelde waarde en het aanspringen van de pomp.
Deze pompschakelaar schakelt dan alsnog in. (in het display staat dan geen exacte waarde meer maar HI: temperatuur van de aanvoerleiding is dan >50 graden C.)

Hangt de verdeler ergens anders in de woning, zoals veelal het geval is, dan doet zich dit verschijnsel totaal niet voor.
Stel de inschaketemperatuur dus gerust wat lager in (ca 25 graden C: dat is bij dit type mogelijk en goed te controleren) en je zult zien dat je zeker de gewenste doel: besparing op je elektriciteitskosten, haalt en geen ongewenste effecten meer ziet.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
De redenering dat een pompschakelaar bedoeld is om elektriciteit te besparen is eigenlijk onjuist. Dat die besparing er is, is uiteraard mooi meegenomen.

Een pompschakelaar is er voor bedoeld dat je de vvw wel verwarmd, maar in de winter niet gaat koelen. Er wordt nl met de schakelaar alleen maar warm water in de vloer gepompt en geen koud water.

Dat de schakelaar wat laat reageert, zou ik zelf prima vinden. Nl, de schakelaar wordt actief bij temp X, en stuurt de pomp pas echt aan bij temp Y.

Als X nou 28 graden is, en de pomp zou direct gaan draaien, komt er "te" koud water in de vvw, waardoor het opwarmen op zich langer duurt. Het retour water uit de vvw is bijv. 23 gr, dit wordt vermengd met die 28 gr, dus de vvw zal in beginsel worden opgewarmd door +/- 25 gr.

Nu gaat de pomp pas bij temp Y draaien, en wordt de vvw water temperatuur direct met een aantal graden verhoogd. De menging van aanvoer en retour water krijgt vanaf begin een beter verloop, en een snellere op warming. Bijv. het retour water uit de vvw is 23 gr en wordt vermengd met zeg even 40gr. De temp van het water dat direct de vvw in gaat zal dan rond de 31 gr liggen.
 

Monteur Bert

  • #11
Er zijn ongetwijfeld meerdere kwaliteiten pompschakelaars op de markt.
Dat toepassen van een pompschakelaar nuttig is wil ik onderstrepen.
De aanhef van deze discussie vind ik echter niet overal juist en wat overdreven.

Of die pomp nu na 30 sec. of na 2 minuten inschakelt maakt weinig tot geen verschil. Er wordt niet nutteloos verwarmd!
Er wordt ook geen energie "weggeggooid" of zinloos verstookt!
Wat later inschakelen zal de watertemp. van het systeem enkele graden extra doen stijgen, warmte die uiteindelijk ook weer in de installatie terecht komt. Die korte vertraging maakt in relatie tot de opwarmtijd niets uit!

Bij mij schakelt de pompschakelaar bij 35 gr. in. (Type Pro Term 35 -vaste instelling) Max. watertemp. install. 50 gr. en een vloerwatertemp. van 30 gr. Dus kan de vloerpomp beter uitschakelen onder de pakweg 30 graden om te voorkomen dat de installatie zich weer opwarmt aan de vloer....!

Onnodige mogelijke instellingen op de pompschakelaar maakt deze alleen maar onnodig duurder, storingsgevoeliger en het aantal misverstanden (en discussies) nemen toe. Succes. Bert.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
@Screech en @Monteur Bert: ben het wel met jullie eens.

Juist het niet onnodig laten circuleren van afgekoeld water in de vloer zorgt er voor dat de pieken en dalen in de temperatuur van de vloer, ook door toepassing van een pompschakelaar worden afgevlakt en er een gelijkmatiger verwarmde vloer ontstaat.

Het is ook gebleken dat, hoe meer je kunt instellen op een apparaat, des te sneller krijg je mensen, die van alles in stellen zonder de gebruiksaanwijzing goed te lezen: een bron van klachten die geen klachten zijn......
Daarnaast zijn bij de huidige lage temperatuur systemen (en niet alleen hier, maar ook bij andere toepassingen waarvoor de pompschakelaar ingezet kan worden) de pompschakelaars met een vast ingestelde waarde soms niet zo handig en zelfs onbruikbaar.

Besparing op de elektriciteitskosten is zeker erg belangrijk, dus wel een belangrijk argument om de pompschakelaar inieder geval toe te passen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu