Oplossing voor klapdeuren met bommerscharnieren

Marjoleinhoving

  • #1
Hallo

Wij zijn net verhuisd en hebben twee klapdeuren met bommerscharnieren die allebei de kanten op open kunnen. De klapdeuren scheiden de gang en de hal. We hadden voor klapdeuren gekozen omdat onze poezen niet in de hal mogen komen omdat ze dan naar boven gaan en door de voordeur naar buiten.
Helaas krijgt een van de poezen de klapdeuren open door er tegen aan te gaan staan. Tussen de deuren komt dan een kiertje waar haar pootje door kan en als haar pootje er door is duwt ze haar kop erdoor. We hebben al geprobeerd om de bommerscharnieren strakker te zetten maar dat werkt ook niet.
We zijn nu op zoek naar iets wat de deuren in gesloten stand bij elkaar houdt dus dat er niet een kiertje tussen komt als ze tegen een van de twee deuren aan gaat staan.
Weten jullie hier een oplossing voor?
 

Techno tim

  • #2
Deze misschien maar dan voor een doordraai deur.

Zoek maar op deursluiter.
 

Marjoleinhoving

  • #3
Ik heb op deursluiters en deuropvangers gezocht maar kan ze niet vinden voor deuren die allebei de kanten op open kunnen. Verder is het niet echt een fraai gezicht en hopen we iets te kunnen vinden wat aan de bovenkant van de deuren kan zoals een verstelbare rolschoot of iets van een verstelbaar snapslot wat tussen de deuren kan. Maar is allemaal moeilijk te vinden voor klapdeuren.
Ik hoop dat er nog iemand komt met een goed idee.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik denk aan magneten die het eerste openen van de deuren zwaarder doet gaan zodat poes zijn poot er niet tussen krijgt. Wellicht dat je die op de verticale kopse kanten van de deuren kan infrezen zodat je ze ook niet ziet.

Is 1 stel magneten onderin niet genoeg dan zet je er nog een stel in het midden bij.
 

Marjoleinhoving

  • #5
Zoiets lijkt ons ook goed, enig idee waar je magneten kan kopen en hoe je erachter moet komen hoe sterk of groot de magneten moeten zijn? Het zijn deuren met glas en ze wegen per stuk 26 kilo.
 

Marjoleinhoving

  • #6
Nog even een opmerking, de deuren sluiten niet helemaal tegen elkaar er zit een kier van 5mm tussen.
 

Tiho

  • #7
Daar dacht ik ook aan.

Deze worden dan bedoeld, als je daar twee mm tussen houdt kan ik me bijna niet voorstellen dat de kat er nog wat mee kan.



Als je de magneetkant dan infreest en de andere plaat er zo op schroeft, zal het misschien mooi uitkomen.

hier staan ze tussen.
 

Techno tim

  • #8
Deze dan.

kogelsnappers kan misschien in de bovenkant geboord worden zodat de deur over een (drempeltje) moet.
 

Marjoleinhoving

  • #9
Dat zou een mooie oplossing zijn die kogelsnappers. Denk je dat het genoeg is om het gewicht van een poes van 5 kilo tegen te houden? Ze gaat rechtop tegen de deur aan staan dus met haar volle gewicht. Of heb je ook kogelsnappers die verstelbaar zijn? Dus dat je ze zwaarder kan zetten als het niet helpt?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Je zou ook een 3e bommerscharnier per deur er bij kunnen zetten
 

Marjoleinhoving

  • #11
Ik denk niet dat een derde bommerscharnier gaat helpen. We hadden de scharnieren heel strak gezet maar nog krijgt ze met haar gewicht de ene deur een stukje open op een heel klein kiertje. Dat is genoeg om haar pootje er tussen door te doen. Dus we zoeken echt iets dat de deuren in dichte stand bij elkaar houdt. Dus dat er geen kier tussen komt als ze met haar gewicht tegen een deur op gaat staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Beide deurtjes voorzien van een lat, die de naad afdicht?

Zoals het volgend principe (kan ook van hout):


Of een kogelsnapper tussen de deurtjes, zodat het andere deurtje mee beweegt.

Als alles niet werkt een grendel of loopslot/deurkruk.
 

Marjoleinhoving

  • #13
We hebben deze rolsnappers? ajustuble roller latch gekocht. Nu nog de vraag waar we ze het best kunnen plaatsen. We willen ze in het boven kozijn maken dus aan de bovenkant van de deur. Maar moet dat nu aan de kant van de scharnieren of in het midden waar de deuren tegen elkaar sluiten?
Graag advies!
 

Marjoleinhoving

  • #14
Nog even een foto van het kozijn en de klapdeuren en de plek waar de rollsnapper? moet komen. Wat is de beste plek om ze te plaatsen zodat je er het minst last van hebt maar ze wel in het "slot"vallen.

 

Pepjo

  • #15
Hoe verder van de scharnieren, des te beter zullen ze functioneren.
Door het hefboomeffect.
 

Marjoleinhoving

  • #16
Dat is inderdaad het voordeel van zover mogelijk van de scharnieren af plaatsen maar daar zit ook een nadeel aan denken wij. De klapdeuren klappen allebei de kanten op en gaan dus vaak heen en weer tot ze uiteindelijk stil staan. Doordat ze "zwaarder"in het slot vallen als de rolsnappers ver van de scharnieren zitten zijn we bang dat de deur niet meer in het midden sluit maar dat de deur er tegenaan valt ipv in het slot. Ik weet niet of dit helemaal duidelijk is uitgelegd.
 

Pepjo

  • #17
Volgens je eigen opgave zijn ze "adjustable", dus instelbaar, ik vermoed dat je de veer in kunt stellen op kracht met de schroef achterop.

Dat is dus een kwestie van fine-tunen als je ze gemonteerd hebt.
 

Marjoleinhoving

  • #18
Dus toch zo ver mogelijk van de scharnieren af? Ze zijn inderdaad instelbaar met de schroef achterop. Maar we moeten een aardig gat in het kozijn maken dus we willen het wel in een keer op de beste plek doen.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #19
Sterke kat trouwens maar dat terzijde. :wink:

Op de foto te zien houd een man hem voor de dorpel.
Als ik zo kan zien zal de diepte er om spannen.
Beter is dan om ze in de deur te doen.
Daarna op de dorpel een glijplaatje te maken met schuine aanloop stukjes.
En in het midden een gat waar de rolschoot in valt.
 

Marjoleinhoving

  • #20
Het is een heel klein poesje en helemaal niet sterk maar gewoon slim. Ze gaat tegen een deur aan staan en dan komt er een kleine kier waar haar poot tussen en daarna haar kop tussendoor kan en dan kan de rest er ook door. De andere grote sterke kat is niet zo slim en doet het niet.
Mooie tekening! Het was ook mijn idee om ze in de deuren te maken, mijn man was het daar niet mee eens maar is nu bijna overtuigd dat dit beter is. Moeten we alleen een oplossing bedenken voor een glijplaatje.
Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu