Ophogen vloer douche enkele vragen

Brand

  • #1
Allen,

Ik heb al wat informatie doorgeworsteld maar blijf met een aantal vragen zitten.

1 de ophoging van mijn douchevloer van ongeveer 20 cm wil ik doen met een raamwerk van hout 4x7 met daarboven een plaat van watervast multiplex 18mm. Nu blijf ik wat angstig voor de werking van hout maar ik zie veel informatie (bijvoorbeeld ook de montagehandleiding van wedi plaaten dat dit geen probleem hoeft te zijn. Ik heb overigens flex lijm en voegmiddel. Kunnen jullie mij uit ervaring geruststellen of juist niet? En zijn er punten waar ik extra goed op moet letten?

Dat ik niet wil gaan storten heeft te maken met de 20cm ophoging. Daar gaat dan wel erg veel cement/beton in.

2. Zijn er geen kant en klare oplossing voor ongeveer 20cm hoog die ik er zo in kan leggen incl. afloop? Op de site van wedi platen zag ik dat ze daar wel zo iets hebben en vroeg me dan ook af of er nog meer aanbieders zijn. (ik heb een douchedrain)

3. Tot slot ben ik bang dat wanneer alles af is ik een klankkast heb gefabriceerd. Onder de laag tegels zit immers "slechts" een plaat watervast multiplex en daaronder een loze ruimte van 15cm-20cm. Krijg ik hier inderdaad last van? En zo ja kan ik dat dan eenvoudig oplossen door iets van glaswol erin te leggenvoor ik de plaat monteer?
 

Ralph

  • #2
Waarom niet gewoon een zwevende dekvloer maken? Je zou dan met floormate kunnen isoleren tot 14 cm en daarop 6 cm estrich. Dat is heel licht en werkt snel.
 

Brand

  • #3
Bedankt voor je antwoord Ralph

Wat bedoel je precies met "zwevend" en wat is precies floormate? En estrich is toch gips wat niet bestand is tegen vocht? lijkt me dan weer minder handig. Of niet?
 

Ralph

  • #4
Estrich is een zand/cement dekvloer.
Zwevend wil zeggen dat het niet verbonden is met de betonnen ondergrond.
Floormat is zeg maar het zelfde als roofmate, het zijn styrodur platen die een hoge drukvastheid hebben.
 

Mark Paauw

  • #5
Ik weet niet beter dat estrich een vloerplaat is van dubbel gipsvezelplaat met minerale wol. Lijkt me inderderdaad niet geschikt voor in de badkamer.

De wedi-elementen die je noemt kun je prima gebruiken. De houtafmeting van 4x7 lijkt me wat iel. Hangt natuurlijk wel af van de h.o.h. afstand, maar een maatje zwaarder kan geen kwaad. I.p.v. plex kun je ook lewis-platen nemen, die je over je balken legt. Daarna een cement-vloertje leggen. Als je niet wilt storten kun je misschien de wedi-elementen daar overheen leggen, maar weet het niet zeker, dus dat moet je even nazien/vragen.

Zeker als je beton stort zal je klankkast wel meevallen, maar anders kun je inderdaad glas/steenwol erin leggen. Polystyreen is nog wat goedkoper.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als je nu eerst in het douche gedeelte dat je wilt ophogen Ytong blokken van 15 cm dik op de vloer lijmt, en daarover de tegels in de specie leggen met afschot neer de goot.

Werkt volgens mij het snelste en beste.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het idee van Peter is m.i. het beste.
Hout komt alleen in noodgevallen in aanmerking.
Estrich is een dubbel plaatmateriaal met liplas voor een betere verbinding wanneer tenminste de goede lijm gebruikt wordt.
 

Ralph

  • #8
Estrich is ook van vroeger uit al een doodgewone zand/cement afwerkvloer. Maar ik zal het in het vervolg specifieker bij de naam noemen.

Wat ik me nog afvraag, hoe hoog word de instap dan wel niet in die badkamer? Een normale trede is 18 cm namelijk.
 

Michiel_H

  • #9
Waarom moet de vloer eigenlijk 20 cm omhoog? Als er een 110 mm leiding onder moet dan is 20 cm wel erg veel. Of moet er nog iets anders onder..?
 

Brand

  • #10
De uiteindelijke hoogte is iets van 20 cm. Heeft te maken met het design en een stukje praktisch nut om in het bad te stappen.

Met die gipsblokken lijkt me ook wel wat moet ik zeggen. Nu ik er langer over nadenk zie ik namelijk nog een complicatie wanneer ik het houten raamwerk zou gaan gebruiken.

maar ik zou dan blokken op de vloer moeten lijmen en daar tussen de leidingen wegwerken? Dan heb je dus wel openingen in de blokken zitten en dus kan ik er niet meteen iets op smeren en de tegels leggen. Wat zou ik het beste op die blokken kunnen leggen? En wat betreft die specie, maakt het nog veel uit wat voor specie of is alle specie goed?
 

Michiel_H

  • #11
Als je als eerste laag blokken van 10 cm legt en daar tussen leg je dan je leidingen. Hieroverheen leg je dan een laag blokken van 7 of 10 cm, dan heb je weer een sluitend geheel.
Welke specie bedoel je?
 

Brand

  • #12
Allereerst bedankt voor alle reacties! echt leuk op deze manier -is mijn eerste klus in mijn eerste huis namelijk-

Specie bracht Peter ter sprake. Ik weet niet precies wat alle mogleijkheden zijn en wat de beste oplossing is voor het lijmen uiteindelijk van de tegels. Het lijkt me opzich wel een goed idee om een laag blokken te lijmen -daarin de leidingen te leggen- en dan afsluiten met een nieuwe laag blokken. Klinkt goed!

Wat nog rest is de vraag hoe ik het beste kan afwerken. Peter had het over specie kan je niet meteen flexibele tegellijm op de blokken gebruiken?

En het afschot leggen, hoe kan dat het snelst? Ik zal gebruik maken van een douchedrain.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu