Ophangen looppoort

Breedveld

  • #1
Ik wil een looppoort ophangen aan de 1-steens bakstenen muur van mijn schuur. De poort is van staal, 1,80 m hoog en 1,10 m breed. De poort weegt ongeveer 40 kilo en is scharnierend verbonden aan een muurstrip. Deze muurstrip wordt met 3 draadeinden vastgezet aan de muur. De draadeinden worden in de bakstenen vastgelijmd.

Vraag: is een 1-steens muur voldoende sterk voor deze looppoort, of is er een risico dat er scheuren inkomen? Een kleine berekening wijst uit dat de trekkracht op bovenste baksteen waar een draadeind is ingelijmd ongeveer gelijk is aan 20 kilo.
 

Fiesiekus

  • #2
Bij plaatsen van kozijnen let ik er altijd op dat de pluggen worden ingeboord in een hele steen. Kozijn is wel heel anders dan uw vraag, maar het is misschien wel zekerder om de draadeinden (als ze nog niet gemonteerd zijn) in een hele steen te schroeven.

Verder hangt e.e.a. natuurlijk helemaal af van de muurconstructie, steensoort en gebruikte specie (cement dan wel kalk). 20 kg trekkracht??)lijkt me niet heel veel, overigens

Hoe oud is de muur?
 

Breedveld

  • #3
Het is een stevige bakstenen muur van de schuur van een nieuwbouwhuis, 11 jaar oud. Wat betreft de cement zal het dan wel goed zitten.
 

Fiesiekus

  • #4
Lijkt me niet problematisch. Ik heb nogal wat hardhouten poorten gezien die aan een steensmuur waren bevestigd.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Overigens denk ik dat u een halfsteens muur bedoelt = de breedte van kop van de steen. Een steensmuur heeft de breedte van een strek van een steen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu