Ophangen bovenfrees

DubbleEagle

  • #1
Hallo klussers,

Via youtube heb ik wat inspiratie gevonden om relatief eenvoudig een bovenfrees omgekeerd in een tafel te hangen. Het gat is uitgezaagd, en de sleuven voor de ijzeren staafjes zijn uitgefreesd.

Nu hoop ik van jullie wat raad te krijgen hoe ik de frees vasthoud in de plaat wanneer die op zijn kop gezet wordt. Ik had gedacht om 2 blokjes hout te monteren, die elk de 2 staafjes langs 1 kant vastklemmen. Echter zouden die makkelijk moeten kunnen draaien om de frees er uit te halen. Andere optie is misschien om met bouten en vlindermoeren te werken, maar dan moet ik gaten in het 'tafelblad' boren...

Zo een montageplaat was handiger geweest, echter stond ik daar niet bij stil op moment van aankoop, dat deze niet verkrijgbaar zijn voor dat merk/type bovenfrees :-(

Alle ideeën welkom!!


 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Je schroeft twee houten blokjes aan beide zijden naast de grondplaat.
De schroef zet je excentrisch in het blokje zodat als je de blokjes draait deze op de grondplaat drukken.
 

DubbleEagle

  • #3
Dag Frank,

bedankt voor je antwoord, maar ik vrees dat ik niet genoeg vakkennis heb om uw idee te begrijpen... Je hebt het waarschijnlijk niet over de blokjes zoals ik die getekend had?

Ik veronderstel dat excentrisch schroeven betekent dat je de schroef niet in het middelpunt van het blokje zet?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Inderdaad, aan beide zijden van de bovenfrees aan de onderzijde schroef je 2 blokjes die de grondplaat kunnen vastklemmen nadat je ze op de grondplaat hebt gedraaid.
Ik ben niet zo'n tekenaar maar dit is het bovenaanzicht voor en na het draaien van het blokje. DE verticale lijn is de grondplaat van de bovenfrees.

 

Ciecie

  • #5
So far, so good. Zo ver was ik ook al, maar....
Aangezien je met een dergelijke frees en de veiligheid en de knop moet indrukken om de frees in werking te stellen, weet ik niet hoe de frees kan werken als je ze niet in de hand hebt.
Heeft hieromtrent iemand een idee???
 

DubbleEagle

  • #6
Ah, jij komt mijn draadje kapen? :)
Gewoon een stukje ijzerdraad (bv van elec), of een stukje velcro, rond de drukknop binden, en de stekker in een contactdoos met schakelaar steken, die je gewoon op je tafel kan schroeven...

Zal dit weekend eens experimenteren met de draaiende blokjes. Maakt de dikte van de vijzen iets uit? Of heb je met 4mm diameter voldoende draagkracht?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
In ieder geval een ring onder de schroef (vijs).

En zorg dat het goed stevig op zijn plaats zit om variatie in hoogte te voorkomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik schroef de plankjes zelf gewoon telkens vast:



Maar ik ga nog eens een betere tafel maken, waarschijnlijk dan met snelspanners:





Als je bovenfrees geen aan/uit schakelaar heeft die blijft hangen, kan je er een tie-wrap omheen doen. Je moet uiteraard op je tafel een extra schakelaar monteren, bij voorkeur een nullastschakelaar met een noodstop:

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu