Open stootvoegen aanbrengen of niet.

Regor

  • #1
Ik ben met de voegen aan de buitenkant van mijn huis bezig. Het is een rijtjeshuis uit 1976 met 3 verdiepingen. Ik heb nergens vochtproblemen bij de muur die nu van nieuwe voegen wordt voorzien.

Het viel mij alleen op dat er nergens open stootvoegen zitten. Er zitten alleen 2 roosters onderin die naar de kruipruimte gaan. Dit is bij alle huizen hier in de buurt.

Ik lees en hoor nu alleen verschillende verhalen over stootvoegen.

  • 1. breng ze aan boven kozijnen, dit is namelijk een onderbreking van de spouw.
    2. Breng ze aan onder het dak, boven kozijnen, onder kozijnen en onderaan de muur
    3. breng ze niet aan, want 98% van de vocht verlaat de muur via de stenen.


wiki
Door de spouw licht te ventileren met roostertjes of open stootvoegen (verticale voegen) onder en boven in het buitenblad wordt de waterdamp afgevoerd en droogt de muur. Bij onderzoek is echter gebleken dat bij normale bakstenen het vocht in de muur voor ca 98% door middel van diffusie het buitenblad verlaat. Met andere woorden, het ventileren van de spouw is overbodig. Lint- en stootvoegen mogen dus afgedicht worden. Het zorgt enkel voor het afkoelen van de muur. Dit geldt echter niet voor ventilatieroosters (zie foto). Deze ventilatieroosters hebben tot taak de kruipruimte van de woning te ventileren en mogen niet worden afgedicht.
Gaarne uitleg wat het beste is ?
 

Tiho

  • #2
Zou het niet doen. Er kan ook ongedierte in en je hebt al twee roosters zeg je. De bovenkant van de spouwmuur is meestal ook open.
 

Regor

  • #3
Ja het ongedierte zat ik ook al mee, ik dacht aan de roostertjes die je erin kan plaatsen.

Maar de plastic zwarte roosters onderaan de muur ventileren niet alleen de kruipruimte maar ook de spouwmuur ?

En boven een kozijn is dus eigenlijk ook niet nodig, als de spouwmuur boven en onder open is ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou het in ieder geval doen op plekken waar lood zit. Zoals boven kozijnen en op de fundering. Daar kan wel eens meer water zich verzamelen. Doe in open stootvoegen een roostertje.
 

Techno tim

  • #5
@Tiho zegt "de bovenkant spouwmuur is meestal open" is eerder andersom bij huizen van deze leeftijd, boven op de spouwmuur ligt de muurplaat waaraan het dakhout vastzit deze ligt op het buitenblad en een stukje op het binnenblad, met muurplaatankers wordt het geheel op de muur vast getrokken.

Wel of geen open stootvoegen is ook afhankelijk van type muurisolatie.
Staat/zit isolatie los van buitenblad, dan wel, is de muur later na geïsoleerd,
dan is de hele spouw vol dan niet.

Voor ongedierte kan je wel roostertjes plaatsen (bijenbekje)
 

Tiho

  • #6
Van de week klimop van mijn moeders huis; bouwjaar 76, verwijdert. Ik kon zo de steenwol boven uit de spouw pakken. Als er wel een dakplaat zit zal die ook niet wind en waterdicht zijn lijkt me.
 

Techno tim

  • #7
TS zou kunnen kijken wat bij hem is toegepast maar ik zei ook eerder andersom dus ook meestal.
 

Regor

  • #8
Thanks voor alle tips tot nu toe.

Er zit trouwens een gat in de muur voor een droger, daar heb ik even naar binnen gespiekt na het verwijderen van een ventilatierooster.

Maar ik kijk direct aan tegen de witte stenen van de binnen muur en zie geen isolatie.

Als ik met mijn hand voel in de spouwmuur, dan voel ik wel aan de binnenzijde van de buitenmuur een dunne laag glaswol of iets dergelijks (het stelt iig niet veel voor). Alsof het er tegenaan gespoten is vroeger

De spouwmuur is aan de bovenzijde niet open, want daar zit het betonnen dak.

Kan het zo zijn dat de isolatie tegen de buitenmuur is aangebracht en dat er daarom nergens open stootvoegen zijn aangebracht ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Als er geen doorvoerbuis in het gat van de droger zit, wordt al de warme vochtige lucht de spouw ingeblazen.
Zo kan de eventueel aanwezige isolatie natworden, en uit gaan zakken.

Breng in ieder geval een doorvoerbuis aan, door de beide muren, en sluit de slang van de droger hierop aan.

En een paar open stootvoegen, kunnen nooit geen kwaad voor een betere spouw ventilatie.
Zet er daarna wel een paar beienbekjes in de open dtootvoegen.
Zo kunnen er geen insekten, of ongedierte in de spouw komen.

 

Fgoosen

  • #10
Er zijn inderdaad verschillende verhalen en theorieën. En zoals zo vaak zit in beide een gedeeltelijke waarheid. Regenwater komt in de muur door de porositeit van bakstenen. De baksteen laat dit water moeilijk los en dus wordt de spouw ook vochtig. Als dit langdurig is, dan zal het vocht uiteindelijk ook in de binnenmuur komen. Dat is altijd wisselend en het is ook wisselend hoeveel last men er van krijgt. Een ventilatie van de spouw is dus echt wel wenselijk. Maar alleen op muren die veel regen ontvangen. Dat zijn in Nederland de muren van Zuid West tot Noord west en die hoog zijn met een beperkte dak overstek. Een muur van 1 verdieping met een dak overstek van 50 cm wordt nauwelijks nat. Maar twee verdiepingen op het westen kan veel water opvangen !
Ik krijg veel vragen van mensen die nadien ge-isoleerd hebben met volspuiten van de spouw en pas daarna vochtproblemen kregen. Dit is het gevolg van dat water aan de binnenkant van de muur. Via openingen in de isolatie (het gaat nooit zo mooi als in de laboratoria)stroomt dan water naar de binnenmuur met desastreuze gevolgen. Een duidelijk voorbeeld dat ventilatie geen overbodige luxe is.

Wel de open stootvoegen afdekken met een rooster, anders krijg je last van muizen, wespen en hommels

gr Fred
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Fgoosen:

Het is duidelijk dat je je verhaal over stootvoegen graag kwijt wilt. Dat blijkt uit alle antwoorden die je daarover vandaag hebt geplaatst.

Waarom je daarvoor een topic van 3,5 jaar naar boven moet halen is me echter niet duidelijk. Laat die oude onderwerpen toch gewoon met rust! :?

Slotje dus - mod
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu