Opdikken balken verdiepingvloer

HtC

  • #1
Voor het storten van een zwaluwstaartbetonvloer moet ik de vloerconstructie van de verdieping verzwaren. Van onderen af kan ik er eigenlijk niet bij. Ik moet dus de planken vloerdelen van boven verwijderen en vervolgens daar aan de slag.

De balken die er liggen hebben een kopmaat van 17 x 7,5 cm. bij een lengte van 3,65 m. Ze liggen hoh om de 60 cm. Nu denk ik dat opdikken van de bestaande balken het beste is. Maar hoe pak ik dat aan, wie van jullie heeft daar ervaring mee en wil die met mij delen?

Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb bij mij laatst een balklaag verdubbeld (van hoh 800 naar 400). Van onder af, maar dit is van boven af niet veel anders. Opdikken is er een lat van dezelfde breedte als de balk er oplijmen+schroeven. Ook kan je aan de zijkant er planken tegenaan zetten. Eigenlijk moet je een vloer eerst wat opkrikken omdat dan de opdikking meteen gaat meedragen, dat geld met name voor opdikken aan de onder- en zijkant, ik denk dat aan de bovenkant het niet anders is. Als je het zorgvuldig doet, vormt de opdikking één geheel met de bestaande balk.

Er zijn overigens wel meer topics over dit onderwerp...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
HtC schreef:
Dat opdikken kan ik het best doen met een zo stijf mogelijk materiaal en zo goed mogelijk verbinden met de bestaande balken, lijkt me. Dus, beter plaatmateriaal over de breedte (17 cm) van de balk schroeven en lijmen dan planken langs de zijkant?
Ik neem aan dat de 17cm de hoogte is van de balk?

Voor m'n gevoel is massief hout ertegenaan beter dan een plaatmateriaal. Misschien is het verstandig een constructeur advies te vragen. Maar misschien weet iemand anders hier ook wel meer...

Het best is natuurlijk de hoogte van de balk vergroten, dus er een lat/balk aan de bovenkant op zetten. Maar dan wordt de vrije hoogte van de ruimte wel minder. Als je vloerdelen/platen ook op de balken vastlijmt+schroeft, mag de dikte daarvan bij de balkhoogte opgeteld worden. Scheelt weer iets.
 

HtC

  • #4
Alweer bedankt voor je ideeën IJkenhout,

Het lijkt me inderdaad belangrijk om de weerstand van de opdikking meteen mee te laten werken in de vloerconstructie. Opkrikken gaat niet lukken in verband met mijn mooie plafonnetje op de benedenverdieping, maar ik bedenk wel iets voorzichtigs met spanbanden en de plafonbalken erboven (= mijn vlieringvloer).

Ik wacht nog wel even op een eventueel advies voor het te gebruiken opdikkingsmateriaal.

Goed idee ook van je om die vloerdelen mee te laten werken in de vloerconstructiesterkte. Ik was van plan om die te verwijderen om vervolgens een zwaluwstaartbetonvloer rechtstreeks op de draagbalken te leggen; ga ik dus zeker niet doen. Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu