Opbouwvolgorde isolatie beton chape

Omega

  • #1
Beste allen,

wij gaan beginnen met onze nieuwe vloer te leggen en na hier zelf al een topic opgestart te hebben enkele maanden geleden heb ik toch nog een vraagje.
Hoe moet volgens jullie de opbouw van een vloer (zonder vloerverwarming) eruitzien?
Op de ene plaats lees ik: eerst beton daar bovenop de isolatie en de chape
en op de andere plaats lees ik: eerst de isolatie en daarop de beton en chape.
Wat is volgens jullie het beste?

Alvast bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Eerst breng je een waterdichte folie aan.
Daarop isolatie (10 cm dik)
Dan de gewapende betonvloer. (minimum 10 cm dik)
En dan de cement dekvloer (minimaal 4 cm dik)
 

Omega

  • #3
Ondertussen op een andere site (ja, ik ben vreemdgegaan :lol: ) al een antwoord gekregen. Wil dit jullie niet onthouden...

Vraag:
Graag zou ik weten wat de correcte opbouw is om een nieuwe vloer te leggen in ons huis (van 1952) dat we aan het renoveren zijn. Onze vloer ligt nu gewoon op zand. De ene zegt: isolatie - beton - chape, en de andere: beton - isolatie - chape. En waar moet de PE-folie allemaal tussen: maar 1 laag of meerdere lagen? En hoe zit het met vocht? Het zand waarin de tegels nu liggen, is niet compleet droog (ook niet doornat). Is dit normaal? Of gaat dit vocht de muren intrekken als er een nieuwe vloer ligt?

Antwoord:
“Bijzonder verstandig om hier toch even over na te denken alvorens te beginnen
 

Omega

  • #4
Toch nog een klein petieterig vraagje: wat is magere chape? :oops:

grtz
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
In Nederland is het gebruikelijk de isolatie onder de betonvloer te leggen. Voor beide systemen zijn voors en tegens...

Magere chape zal wel een goedkopere zandcementvloer zijn, dus met minder cement dan normaal.
 

MvanV

  • #6
Inderdaad, het is een landverschil.

In België is het gebruikelijk bovenop het beton alle leidingen te leggen, een paar CM PUR te komen laten spuiten en dan een dekvloer er op.
In NL grbuiken ze doorgaans bekisting van piepschuim om de hele vloer geïsoleerd te storten. Of gecombineerde kant en klare stukken met holtes voor de buizen die in België in de PUR verdwijnen.

Het heeft geloof ik ook met milieunormen te maken. Die waren tot voor kort in NL altijd veel strenger.
Je hebt een isolatiediktenorm en een verbruiksnorm, in Nederland R=2,5 en EPC=0.8. (België K100 of 80 en E 100 ofzoiets). Die verbruiksnorm wordt in NL al langer toegepast, en dan telt niet alleen de dikte van de isolatie, maar het totale verbruik. En dan loont het om veel massa binnen de isolatie te hebben, omdat dat als een warmteaccu werkt. Zomers houdt het nachtkou vast, en s'winters voorkomt het grote afkoeling. En daardoor komt uit de berekening een lager energieverbruik voor koeling en verwarming.
Bovendien is de Nederlandse norm zo dat je altijd R=2,5 moet hebben, terwijl in België vloerisolatie minder dik hoeft dan dakisolatie, in belgië nemen ze mee dat warmte opstijgt. DUs ze hoeven maar paar CM en dat kan mooi onder de dekvloer, terwijl ze in Nederland met zeker 10 cm bezig zijn, zo niet 20.
 

Omega

  • #7
Ik ga toch ook eerst de isolatie doen denk ik. 2 lagen van 5 of 6 dwars op elkaar en met een opzetrand tegen de muren aan zoals MvanV hier ook al schrijft. Denk ook dat dit meer afdoet...
 

Omega

  • #8
Allen,

nog iets, zou het goed/slecht zijn om de beton die bovenop de isolatie komt (12 dik met netten) ook nog eens vast te ankeren in de muren?
Het huis is van 1952 dus volgens mij hebben de muren zich al wat gezet en als ik deze ga verankeren en de beton gaat werken/zich zetten, gaat dit mss scheuren veroorzaken in de muren.
Volgens een kennis zou dit geen enkel probleem mogen zijn voor de muren en dat de vloer dan ook nooit meer zal verzakken.

pls help
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu