Opbouw vloerverwarming - beste opbouw vanaf betonlaag

Boogie79

  • #1
Wij zijn bezig met het aanleggen van vloerverwarming in onze woonkamer/keuken. Boven de vloerverwarming komen keramische tegels. Over de beste opbouw vanaf de 10 cm betonlaag worden we door 2 experts heel verschillend geadviseerd.

De situatie is als volgt: Er ligt nu 10 cm EPS + 10 cm gewapend beton. Daarbovenop moeten dus de vloerverwarming komen.
Expert 1 zegt: 4 mm isolatiefolie +daarop 3mm gaas (draadstaalmatten) + daaraan vast de vloerverwarmingbuizen + daarover cementdekvloer met vezels
Expert 2 zegt: 20 mm isolotie met noppenplaat + daarop geklikt de vloerverwarmingbuizen + daarop 5-6mm draadstaalmatten + daarover cementdekvloer

Wij komen er niet zo goed uit wat de beste methode zou moeten zijn. Kan iemand aangeven wat de voor/nadelen zijn van optie 1 of 2?
 

Kacheltje

  • #2
Door een laagje isolatie tussen beton en dekvloer warmt je vloer sneller op. Optie 2 heeft dit voordeel meer dan optie 1.
 

Boogie79

  • #3
Dank voor je reactie. Die 4 mm folie bij optie 1 is ook isolerend (had ik inderdaad niet duidelijk vermeld, nu wel aangepast) R-waarde van beide isolatielagen bij optie 1 en 2 is vrijwel gelijk, dus daar zit het verschil niet echt in.
 

Kacheltje

  • #4
De noppenmatten zijn gemakkelijk om de slangen in te leggen.
verder maken beide opties niet zoveel uit.
Zo erg verschillend is het dan ook niet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Ga voor optie 1.
Dat laagje isolatie is eigenlijk ook een scheiding tussen de ruwe betonvloer en de nadien aan te leggen dekvloer. Deze zetten bij verwarmen niet gelijk uit. Een scheidingslaag (die 4 mm isolatielaag) behoedt je voor o.a. krimpscheuren in de dekvloer.
Van 4 mm isolatie moet je niet al te veel isolerend vermogen verwachten.
Noppenplaat met buizen en daarover nog eens een keer draadstaalmatten.....dat heeft voor je vloerverwarming op zich weinig zin. Maar jouw "expert" zal wel kunnen uitleggen waarom dat is.......
Dan is optie 1 logischer en bespaar je je die noppenplaten.
 

Kacheltje

  • #6
Een noppenmat is ook een zwevende dekvloerconstrucie hoor (een scheiding). die kan ook vrij krimpen en zetten tov de constructievloer. :wink:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Kacheltje schreef:
Een noppenmat is ook een zwevende dekvloerconstrucie hoor (een scheiding). die kan ook vrij krimpen en zetten tov de constructievloer. :wink:
Klopt, maar is duurder.........
 

Boogie79

  • #8
Bedankt voor de reacties! Als ik het goed begrijp maakt het dus weinig uit welk van beide opties we nemen, behalve dat optie 2 wat duurder is.
 

Kacheltje

  • #9
Ten delen waar, op een wapening aanbrengen van buis kost weer meer tijd en als je de buizen netjes evenwijdig wilt leggen en bevestigen kost dat meer tijd. :wink:
Het is echt om het even.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu