Ontstoppen afvoer met ontstoppingsveer

Klusfoo2000

  • #1
Ik heb een appartement waar de keuken en de afwasmachine op dezelfde afvoer zitten middels een y-tussenstuk naar de afvoer beneden. De afvoer zit in een cementlaag gegoten in de vloer, en is dus niet zo dik. 30 of 40mm. Rioolreiniging is al 2 keer geweest (laatste keer jaar geleden), en die krijgen hem schoon genoeg dat 'ie weer een jaar lang doorloopt.

Een aantal weken geleden heb ik weer last gekregen. De wasmachine kan al het water niet snel genoeg kwijt, en de afvoer loopt dus over. Ik heb toen een ontstoppingsveer gekocht, en die bijna in zijn geheel in de afvoer gekregen (10 meter lang, afvoer tot grote centrale rioolbuis is +/- 8 meter geschat).

De gootsteen in de keuken stroomde toen weer feilloos door met de kraan vol open. 1 Was gedraaid, en de overloop-lekbak bleef mooi droog. Bij de 2e wasbeurt was het echter alweer gedaan, en stond er een klein beetje water in. Na elke volgende wasbeurt wordt het telkens weer een beetje erger.

Dus vandaag nog maar eens de ontstoppingsveer erin gewurmd, en flink zitten draaien aan de hendel. Ook nu ging 'ie er weer helemaal in, en ondervond ik maar op 2 plekken lichte weerstand. Gootsteen loopt weer vol door, en de wasmachine draait weer.

Mijn vraag: Hoe ontstop je de afvoer nou eigenlijk met zo'n veer? Doe ik het wel goed? Puur dat ding erdoorheen zien te krijgen blijkt niet genoeg te zijn, aangezien het de vorige keer maar heel even effect had. Moet je er heel veel mee heen-en-weer trekken? Moet je, ook als 'ie al helemaal erin zit, de hendel 1 kant op blijven draaien zodat de veer in de buis gaat 'werken', en daarmee meer aangekoekt vuil loskrijgt? Nadat de veer eruit is eerst doorspoelen ergens mee?

Uiteraard let ik goed op wat ik door de gootsteen gooi (geen vetten/olie/etensresten).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Inderdaad een draaiende en heen en weer gaande beweging.
Daarna zou ik er nog even geleidelijk een emmer heet sodawater door gieten om eventuele losgeraakte vette aanslag weg te spoelen.
 

Klusfoo2000

  • #3
Ok, dank je. Ik heb er soda doorheen gespoeld en flink nagespoeld met heet water, en de 1e was liep weer vanouds door. Nu maar hopen dat het weer even zo blijft.

Nog een gerelateerde vraag: Is het onverstandig om de vaatwasser en wasmachine tegelijkertijd te hebben draaien? Vergroot dit de kans op verstoppingen, of maakt het niets uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als ze op dezelfde afvoer zitten is de kans op overstroming groter, dat hangt ook van de capaciteit van de afvoerleidingen af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu