Ontluchtingsprobleem bij doucheput en wc

Janzyp

  • #1
Wij hebben een fors probleem.
Wij kunnen douchen, maar na 2 douchbeurten begint het water in de wc pot te borrelen, dan kan er niet meer gedouched worden omdat het water niet meer wegstroomt.
Er is drie (!) maal een ontstoppingsbedrijfgeweest, en die heeft met een hoge drukspuit alles via de wc pot doorgespoten. Geen probleem, met 50 liter water per minuut liep alles weg.
Het probleem blijft echter. Het bedrijf zegt dat het in de ontluchting zit. Daar hebben ze geen verstand van. Hoe kunnen we dit aanpakken? Met een ladder het dak op om te kijken of de ontluchtingspijp verstopt zit?

Dank voor het antwoord!

Jan
 

Fiesiekus

  • #2
Waar loopt de standleiding omhoog? Gaat ie door het dakbeschot heen? Zit er een speciale pan of kapje t.p.v. de ontluchting op 't dak? Hoe lopen globaal de rioolleidingen?

Overigens betwijfel ik of de ontluchting de oorzaak is.

Hoe zit het met de leiding tussen douche en toilet? Heeft u bomen in de voortuin? Is de aansluiting op het gemeenteriool wel in orde?
 

Janzyp

  • #3
We weten niet waar de standleiding omhoog gaat, maar vermoeden dat hij iets naast het toilet in de tussenmuur omhoog gaat (boven op het dak zitten namelijk twee dakpannen met speciale gaatjes.

Het toilet zit vlak naast de douche. De afvoerleiding gaat door de vloer en dan naar de standleiding

Het ontstoppingsbedrijfs heeft eerst de toiletpot eraf gehaald. Vervolgens is het toilet doorgespoten. Geen probleem. Een tweede keer hebben ze het weer gedaan

Een week of twee voor de problemen is een regenpijp aan dezelfde kant van het huis, op de begane grond een stukje omgelegd door een aannemer. Deze is vandaag langs geweest en zegt dat alles volgens de normen is gedaan.

wij hebben geen bomen in de tuin. Het toilet beneden spoelt gewoon goed door als er boven de douche niet meer doorspoelt
Alvast dank voor je antwoord!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe ver loopt de afvoer van de douche en de wc horizontaal ?
 

Janzyp

  • #5
De afvoer van de douche en de wc verloopt een klein stuk horizontaal. Ik heb net gekeken, en schat dat het een meter of 2 á 3 is
 

Fiesiekus

  • #6
Ge-heid dat 't in de afvoer van de douche niet oke is. Overigens kan je evt. nog een onder die gaatjes-pannen snuffelen en ruiken. Als je daar rioollucht ruikt = oke.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe lang speelt zich dit af, is het kort geleden in 1 keer ontstaan of duurt het al langer en werd het langzaam erger ?

Wanneer het mogelijk is graag een tekening van het hele riool, dus zowel onder als boven, het is nu nog zo onduidelijk dat ik niets durf uit te sluiten.
 

Janzyp

  • #8
Dank voor de antwoorden.
Helaas hebben we geen tekening van het riool, alleen schetsen. Hoe kan ik die hier publiceren op het net?

We hebben een jaar geleden ditzelfde probleem gehad, en toen zelf met de tuinslang de boel doorgespoten (handdoek op putje, slang eronder en toen de druk verhogen).
Nu is het toch vrij plotseling weer ontstaan.

groet
Jan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wanneer u de schetsen scant kunt u ze plaatsen via "afbeelding-uploaden" linksboven het antwoordvenster.
 

Fiesiekus

  • #10
Of zelf een schets maken in paint en dat uploaden, via bovenstaand recept.
 

Stania

  • #11
Het is een ont- of een beluchtings-probleem wat je hebt .
Een WC ontstoppen met een hogedruk spuit is nog nooit gelukt .
Als je dit doet, en de WC-pot is er af , dat moet wel, dan heb je dus al beluchting, dus stroomt het altijd.

Doch zit de pot er weer op dan heb je een gesloten systeem en moet de beluchting ergens anders wegkomen en in het douche-putje zit ook een waterslot, dus komt ook geen lucht door .

Als de mogelijkheid aanwezig is, een schroevendraaier tussen pot-uitgang en witte sok doen en dan de douche aanzetten .
Loopt de boel dan wél weg , dan zit het hem in het systeem achter de pot . Het zou ook kunnen zijn dat de grond-leiding half-vol met troep ligt, of meer dan de helft vol met water/troep staat en kan het systeem z'n lucht ook niet kwijt .

Als water valt, moet er lucht bij en komt dat niet, dan wil het niet vallen, en hoopt het op de verdieping dus op . Doe je de schroevendraaier/ knijper ertussen, dan kan de lucht óf eruit óf erin komen , en loopt het dan wél , dan kunnen bovenstaande oorzaken wel eens de clou zijn .

Het ontstoppingsbedrijf was dus waardeloos want dit is een stukje kennis wat je moet beheersen, als specialist .
Ik was 20-jaar ontstopper/riool-reiniger dus zocht zoiets altijd goed uit . Desnoods de leiding buiten opsporen en bij de erfscheiding opgraven en van daaruit met de HD-spuit erin gaan, trek je alle vuil uit de leiding , het gemeente-riool in .

Dus de onderste-pot eraf, er met een spiraal in en net zover erin, dat je de spiraal bij de erfscheiding hoort . Maar NOOIT met een HD-slang in een WC-leiding gaan, dan werk je verkeerd-om en riskeer je veel schade . Zie op (link verwijderd) , zij opereren over heel Nederland .

Daar je geen goede riool-tekening hebt zou dit de oplossing moeten zijn en na constatering gelijk een schets er van maken . Desnoods onder de vloer, een OMLUCHTING aanleggen doch velen weten niet goed wat dit is, maar vaak de ideale oplossing bij ont- of beluchting-problemen . ( zie het als een volle injectie-spuit, of een vol-glas op de kop uit het water trekken, het glas blijft eerst ook vol )

Dus probeer die ontluchtings-pijp in het dak te vinden, of de andere optie's te overdenken . Doch wél een ander bedrijf inschakelen, deze wist dus van niks, en heeft zich er met een Jante v Leiden snel afgemaakt , en voor jou weggegooid geld geweest .

Succes .
 

Fiesiekus

  • #12
Stania schreef:
Een WC ontstoppen met een hoge-druk spuit , is nog nooit gelukt
Het gaat om de douche-afvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Janzyp schreef:
Er is drie (!) maal een ontstoppingsbedrijfgeweest, en die heeft met een hoge drukspuit alles via de wc pot doorgespoten.
 

Janzyp

  • #14
Dank voor alle reacties

Wij denken ook dat het een beluchting of ontluchtingsprobleem is.
Ik heb echter geen ideel hoe dit kan ontstaan.
We hebben een loodgieter besteld die as woensdag pas kan komen

Ik heb op internet de reguliere installatieschema's van rioleringen en afvoer bekeken. Volgens mij is onze installatie ook zo aangelegd, te oordelen naar de bouw en pijpen die we net nog wel kunnen zien.

Kan iemand me uitleggen hoe een ontluchtings of beluchtingsprobleem ontstaat?
 

Fiesiekus

  • #15
Fiesiekus schreef:
..kan je evt. nog een onder die gaatjes-pannen snuffelen en ruiken. Als je daar rioollucht ruikt = oke.
 

Jacovrie

  • #16
Een ontluchtingsprobleem ontstaat bij een eerst goed werkende afvoer door een verstopping. Wanneer er veranderingen zijn aangebracht aan de riolering en daarna het probleem ontstaat, is deze verandering vaak de oorzaak. In uw geval is het bijna niet te doen om via dit forum een panklare oplossing te geven. Er zijn al wel veel bruikbare tips gegeven.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Je kunt ook last hebben van een verzakte leiding waardoor je een voor vulling krijgt zodat de leiding naar een keer spoelen geheel volloopt.

ik zou even een camera inspectie laten uit voeren naar je toestand liggende leiding
 

BeeTeeWee

  • #18
Ik vind het vreemd dat zo'n probleem plotseling ontstaat. Bij een WC of douche-afvoer kun je volgens mij niet eens BEluchten, wel bij een sifon onder een bad, doucheBAK of wastafel. Ik kan me nog wel voorstellen dat het doortrekken van het toilet de douche-afvoer leegtrekt, maar andersom heb ik nog nooit meegemaakt, er staat toch doorgaans wel een flinke slomp water onderin de toiletpot, die trek je er toch niet zomaar uit...

Kan de ONTluchtingspijp misschien verstopt zijn met herfstblad, mos, modder of een vogelnestje?

Die regenpijp, kan daar tot voor kort een ONTluchting in of aan hebben gezeten? Die bij de laatste aanpassing door de aannemer is afgedopt of weggewerkt? Gezien het plotselinge optreden van het probleem verdenk ik toch de meest recente aanpassing.

Op de erfgrens zit, bij de overgang naar het gemeenteriool, een put. Hoewel er geen bomen op je eigen grond staan, zouden ook gemeentebomen of bomen van buren met hun wortels de put kunnen verstoppen?

Nou ja, een goed ontstoppingsbedrijf vindt de oorzaak echt wel, desnoods met een camera-inspectie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Onder de vloer kan wat beugels geknapt zijn waardoor leiding door hangt
 

Janzyp

  • #20
De leiding is drie (!) maal doorgespoeld binnen drie weken tijd , met ditto kosten. De camera inspectie tijdens de vierde keer wees volgens het bedrijf uit dat de buizen onder de vloer verzakt waren, en daardoor allerlei hoog / laag bochten maakten.
De oplossing was om alles onder de vloer te laten vervangen, volgens het bedrijf. Dat zou ca 600-800 euro gaan kosten om alles te vernieuwen. Tot die tijd adviseerde hij om boven niet het toilet met wc papier te gebruiken en alleen om te urineren. Daardoor zou het ook niet meer verstoppen , zei hij.

We vinden het een enorm bedrag en schrikken ervan. Enkele geknapte beugels, dat kunnen we begrijpen.

Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu