Ontluchtingspijp riool (denk ik)

Jochen

  • #1
Beste medeklusser,

Bij ons huis, 125 jr oud, steekt er een loden buis uit de muur met een diameter van 4 cm. Deze is open en aangesloten op het riool. Je begrijpt dat dit behoorlijk kan stinken.

Mijn vraag is of ik deze gewoon kan afdichten, of dat het een doel heeft. En als dat zo is, wat ik kan doen om de stank te verhelpen. Ik zou er dan een sifon op kunnen zetten, maar dan zie ik het nut er niet van in, aangezien er onder elke wastafel een sifon zit.

Het kan ook heel goed zijn dat de vorige bewoner het vergeten heeft dicht te maken. Ik ben benbieuwd naar jullie mening!
 

Fiesiekus

  • #2
Duw er eens een dikke kurk of een rubberen stop in en kijk wat er gebeurt met de wastafelafvoeren (slechter leeglopen en/of borrelen).

Overigens hoort een ontluchtingspijp (als het dat is) buiten te eindigen en niet in huis.
 

Jochen

  • #3
Ja, hij eindigt inderdaad ook buitenshuis aan de tuinkant. Je kunt je voorstellen dat dat geen pretje is. Maar is het per definitie nodig..
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Als je hem dichtstopt hoeft dat nog niet meteen te resulteren in het slechter leeglopen van wastafels e.d. of borrelende geluiden. Doordat de beluchting ontbreekt kan het afvoerwater langzamer gaan weglopen, waardoor er meer bezinksel in de buizen komt en pas na verloop van tijd verstoppingen gaan ontstaan.
Kan je de beluchtingsbuis niet verleggen en boven het dak laten uitkomen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wanneer je een ontluchtingsbuis dicht stopt, zul je dat vooral merken bij doortrekken van wc, en bij plotselinge harde regenbuien. Het effect ervan kan dan zijn, dat andere sifons leeggetrokken worden, of het water eruit opspat, of het water in de toiletpot omhoog spat tijdens een regenbui.

Daarom is het erg verstandig een eventuele afdichting zodanig te maken, dat hij weer open gemaakt kan worden als blijkt dat er problemen mee zijn, en vooral niet te snel te beslissen dat het "wel goed gaat zo".

Wacht eerst een flinke tijd (een paar maanden of zo) tot je zeker weet dat er geen problemen ontstaan, voor eventueel definitief afsluiten. En beter is inderdaad verleggen tot op het dak (direct onder de pannen kan ook).
 

Jochen

  • #6
Fijn dat hier allemaal mensen met kennis zitten!
Bedankt voor de tips! Ik ga het proberen dicht te maken. Exct dezelfde huizen hier in de straat heben volgens mij namelijk ook niet zo'n 'ontluchting'.
 

Xr8

  • #7
Gezien de leeftijd van uw woning zou het ook nog iets met een beerput te maken kunnen hebben.

Een sifon erin zetten heeft geen zin, dit is hetzelfde als dichtmaken.

Indien dichtmaken problemen geeft dan is het misschien een optie om de pijp te verlengen tot het dak.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu