Ontluchting standleiding badkamer

Groeselt14

  • #1
Ik ben van een slaapkamer een badkamer aan het maken, hiervoor heb ik vanuit de kelder een standleiding omhoog getrokken rond 110mm,
hierop komt toilet/douche/bad en wastafel. (groene lijn)


De bestaande badkamer wordt gesloopt (rode lijn) alleen wil ik de bestaande standleiding en ontluchting bovendaks handhaven.

Ik wil het liefst bij de nieuwe badkamer niet bovendaks uitmonden voor een nieuwe ontluchting (groene lijn dus doortrekken).

Kan ik dus voor mijn nieuwe badkamer de ontluchting van de rode gebruiken?

zie bijlage
 

BeeTeeWee

  • #2
Zoals je het nu hebt getekend weet het afvalwater straks niet of het bij de rode standleiding aangekomen nu linksaf of rechtsaf moet slaan. Als het er inderdaad zo uitziet, heb je een gerede kans op een verstopping. Ik zou liever vanuit de nieuwe badkamer recht omhoog gaan. Dat gaatje in je dak krijg je wel weer dicht. Tevens zou je, bijvoorbeeld bij de wastafel, BEluchters moeten plaatsen.
 

Kacheltje

  • #3
Je kunt parrallel aan de nieuwe standleiding een ontspanningsleiding naar beneden plaatsen en aansluiten op het liggende deel van de standleiding.
Wil je het gewoon volgens de regels doen dan ontkom je er niet aan om een nieuwe onspanningsleiding aan te brengen.

Een ontspanning kan ook nodig zijn als je het liggende deel een gecombineerde afvoer is. Zeker als het een wastafel is heb je kans op drukverschillen.

Er is documentatie te vinden bij de fabrikanten met de richtlijnen die problemen achteraf voorkomen. Ook terug te vinden op oudere vragen hier.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer u voor de aansluiting op het oude riool een T-stuk 45 graden gebruikt met een bocht van 45 graden gebruikt weet het water echt wel waar het heen moet en kan de oude leiding als ontluchting en beluchting worden gebruikt voor de horizontale leiding in de kelder.
Bij de nieuwe wastafel moet dan een beluchter worden geïnstalleerd om leeg zuigen van de sifon van de wastafel te voorkomen.
 

Groeselt14

  • #5
Ik heb idd een t-stuk met een bocht van 45 graden in de richting van het riool gebruikt, dus het afvalwater vind daar zijn weg wel, alleen wil een pijpje op de nieuwe standleiding voorkomen, of in het ergste geval op de pijp van rond 110mm bij het toilet een pijpje van rond 50mm omhoog en dan via plafond naar gevel, moet hierop een stankafsluiter/rooster of iets dergelijks?

die beluchter op de wastafel die jullie beschrijven werkt dit goed en zorgt deze dat de sifons niet worden leeg gezogen, zie dat je deze ook hebt in combinatie met sifon. zie bijgevoegde tekeningen, wanden zijn al betegeld, plafond zit er nog niet in

 

Kacheltje

  • #6
De verzamelleiding (de leiding waar meer afvoerleidingen tezamen komen) dient groter te zijn dan 40 mm. die hoort 70mm te zijn.

Ook hoor je even na te gaan of de afvoerleiding 70 of 40 mm uitgevoerd dient te zijn.
 

Groeselt14

  • #7
Dus als ik het zo doe, kan het zonder problemen.
 

Kacheltje

  • #8
Als de liggende verzamelleiding 70 mm is zie ik geen probleem.

De wc moet wel een val maken anders loop je het risico dat de de pot slecht doorspoelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu