Ontluchten vloerverwarming

Cris-99

  • #1
Hoe ontlucht ik mijn vloerverwarming. Het systeem zit op stadsverwarming en de druk wordt hierbij automatisch geregeld (zit ook geen drukmeter op)
Ik heb een ontluchtingventiel op de aanvoerleiding nog voor de aanvoerthermostaatknop.
Ik heb een ontluchtingsventiel op de retourleiding na de retourthermostaatknop.
Zover ik na wat zoekwerk op internet begrijp:
-Zet alles open en laat de klokthermostaat warmte vragen, ontlucht nu het systeem enkele minuten (maar waar ontluchten, aanvoer of retour?)
-draai nu alle retourafsluiters (4) dicht, en draai de messing ontluchtingsschroef uit de pomp, hier kan lucht ontsnappen.
- Draai nu groep 1 open en laat deze een aantal minuten lopen waarbij regelmatig de stekker van de pomp uit het stopcontact gaat zodat de lucht kan ontsnappen
- draai groep 1 dicht en doe hetzelfde met groep 2, enz,enz
-Draai daarna de ontluchtingsschroef terug en draai alle afsluiters weer open.

Graag hoor ik of dit de juiste manier is en op welk ventiel ik de 1e keer met alle afsluiters open ontlucht.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Heb je problemen dan?
Anders zou ik me persoonlijk al dat werk niet aan gaan doen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Vraag, werkt het systeem niet?? Als alles goed werkt, hoef je nl ook niet te ontluchten.
Ontluchten doe je altijd met stilstaande pomp op het hoogste punt. Of dit nou een aanvoer of een retour is, dat maakt niets uit.
 

Cris-99

  • #4
De vloer wordt niet meer overal warm. En vv werkte voorheen ook al niet erg goed (duurt erg lang voordat het binnen warmer wordt. Dus om alles uit te sluiten wil ik hem ook helemaal goed ontluchten. In een instructie op internet staat dat ik op beide punten moet ontluchten(tegelijk??) met draaiende pomp. Maar als ik de pomp afzet, zit er toch geen druk achter het water, komt de eventuele lucht er dan wel uit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je houdt het forum aardig bezig met je vloerverwarming
Zie Instelling vloerverwarming Ik zie daar ook een foto. Een ontluchter in de aanvoerleiding........dat heeft toch geen enkele zin? Wat valt er op dat punt te ontluchten??

Ik adviseer je de vele antwoorden, die je al eerder hebt ontvangen in topics: Vloerverwarming probleem en ook door jou begonnen topic:
Vloerverwarming vraag over jouw vloerverwarming nog eens goed na te lezen voordat je weer aan allerlei knoppen gaat draaien.
Uit andere topics m.b.t. dezelfde vloerverwarming bleek al dat je met 4 groepen 60M2 wilt verwarmen: dat is erg weinig vloerverwarming voor een behoorlijke ruimte en krijg je ook niet warm door te ontluchten op de aanvoerleiding.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
De vloer wordt niet meer overal warm. En vv werkte voorheen ook al niet erg goed (duurt erg lang voordat het binnen warmer wordt
Het hoeft helemaal niet aan je vloerverwarming te liggen! Het kan ook zijn dat de ondergrond van de ruimte, die niet goed opwarmt anders is dan een andere ruimte en daardoor sneller afkoelt, waardoor de vloerverwarming meer tijd benodigt om de ruimte op te warmen.
Aan een verkeerd gelegde vloerverwarming is nadien weinig meer te veranderen, ook niet door allerlei regelingen.
Meet de temperatuur van de buizen die de vloer in gaan en ook de temperatuur van de buizen die de vloer uitkomen. Dan weet je meer en weet je ook waar je exacter zou moeten zoeken

We worden nu dagelijks gebeld door lieden, die hun vloerverwarming weer moeten opstarten en maar overal waaraan je kunt draaien, gaan draaien en daardoor de boel compleet ontregelen.
Als je een pompschakelaar gebruikt, blijf dan, als alles goed loopt van al die instellingen af en laat zomer en winter alles gewoon lopen. Pas ook geen nachtverlaging toe en blijf nou eens van al die instellingen af als alles goed loopt !!
Om ieder seizoen dat de vloerverwarming aan gaat, dit forum weer te confronteren met gelijkaardige problemen..........
 

Pigion

  • #7
Ik heb uw berichten (ook oude) doorgezen en kom tot de conclusie:
- u heeft vloerverwarming beneden gevoed uit stadsverwarming
- u heeft radiatoren boven, die af staan
- het verwarmingssysteem wordt gevoed door stadsverwarming.
- het gehele verwarmingssysteem is d.m.v. een warmtewisselaar gescheiden van de stadsverwarming.
- u heeft "problemen" met de trage opwarming van de kamer.
- u heeft getracht te ontluchten d.m.v. een schroef op de pomp.
- er is onduidelijkheid over het bijvullen

Als het CV systeem en de stadsverwarming gescheiden zijn door een platenwisselaar, dan kan je niet ontluchten zonder BIJVULLEN. Dan moet er ook ergens een expansievat zitten.

Kan u dit bevestigen alvorens verder te gaan?
Pigion
 

Pigion

  • #8
Op 27-10-2011 heb je geschreven dat er een Agpo warmtewisselaar zit tussen jouw verwarmingssysteem en de stsdsverwarming. Dat lijkt mij ook vrij normaal. Als je dan gaat onluchten, dan moet je echt water toevoeren, of dat moet automatisch gaan. Dat komt weinig voor. Echter er moet ook een expansievat zijn.
Zoals je nu hebt "ontlucht" heb je water afgetapt uit slang 4, dat werd aangevuld ui de radiatoren boven.
Nogmaals zoek eerst eens uit hoe het zit met bijvullen en expansie-vat.

Omdat een extra klep in de toevoerleiding zit, gestuurd door de thermostaat in de kamer, geeft dat aan dat degene die dit systeem heeft aangelegd, zeker wist wat hij deed. Deze extra klep voorkomt overbodige aanvoer van warm water uit het cv systeem.
Pigion
 

Cris-99

  • #9
Zover ik heb begrepen uit mijn andere topics hoef ik me over de druk geen zorgen te maken (verklaart ook waarom ik nergens kan bijvullen en geen drukmeter heb).Essent houdt het systeem op druk.

Ik vraag me alleen af hoe ik het systeem ontlucht de verdere werking van de vloerverwarming zelf is mij volkomen duidelijk (dankzij de vele antwoorden op mijn eerdere topics).

Nog wel een ander vreemd iets wat me is opgevallen wat ergens ook wel weer logisch is. Op het kastje waar mij gigajoules worden bijgehouden kan ik de aanvoer en retourtemperatuur zien van essent, in en uit de grond zeg maar. Die aanvoer staat op 73gr, die 73gr gaat naar mijn vloerverwarming en wordt gemengt met koud retourwater zodat het met 45gr de grond in gaat. als het retourwater dan weer bij het kastje van de Gigajoules wordt gemeten is dit 33gr. Lijkt me logisch want het gaat maar met 45gr de vloer, dus het koelt eigenlijk maar 10gr af, toch?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Met warmtewisselaar wordt de unit die het tapwater bereidt bedoeld denk ik. (daar zit een platenwisselaar in...)
 

Pigion

  • #11
Accoord, de warmtewisselaar zal wel voor het sanitaire warme water zijn.

Dan komen we weer terug op het ontluchten:
- lucht in de vloerverwarm ing wordt alleen een probleem als dat zeer grote luchtinsluitingen zijn en de snelheid van het water door de slang laag is. Een paar belletjes zoals normaal na het bijvullen, zullen geen probleem geven en netjes in het hoogste deel worden gevangen. Daar zitten ook de ontluchtingskraantjes.
Om zeker te stellen dat er geen lucht in de 4e slang zit, zou je nog een keer slang 1,2,3 dicht kunnen zetten en alleen door slang 4 circuleren. Zo nu en dan stoppen, even wachten en ontluchten op de verdeler en de hooggelegen aan- en afvoer.
Vervolgens alles weer inregelen op gelijke retour-temperatuur van de 4 slangen met de inbussleutel. Graag de retourtemperaturen meten met een digitale contactthermometer.
Ik vind het wel vreemd dat er zo,n groot verschil is in hydraulische weerstand tussen de 4e slang en de anderen. Je zou nog kunnen overwegen deze 4e slang te spoelen, dus loskoppelen water er door met 3 a 4 bar.. Hier voor moet een appart aansluitstuk worden gemaakt.
Je kan ook nog eens vragen aan de vorige bewoner wie de installatie heeft aangelegd en deze installateur erbij halen.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu